Η Κίνα θα κατασκευάσει την πρώτη αποικία τεχνητής νοημοσύνης στη Γη

Το project «βαθιά θάλασσα Atlantis» που χτίστηκε από την Κίνα θα είναι ο πρώτος πλήρως αυτοματοποιημένος υπόγειος ερευνητικός σταθμός στον κόσμο. Ο πρόεδρος Xi Jinping λέει ότι αυτή η αποικία τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί για την επιστήμη υποβρυχίων, το «αυτόνομο εργαστήριο» θα ερευνήσει τους θαλάσσιους βυθούς και θα συλλέξει δείγματα ορυκτών, η Κίνα σχεδιάζει να οικοδομήσει από την τάφρο της Μανίλα μία από τις μεγαλύτερες ζώνες σεισμού στον κόσμο. Οι σκεπτικιστές λένε ότι η «πολιτική και η τεχνολογία θα παρουσιάσουν μεγάλες προκλήσεις».

Η πρώτη υποβρύχια αποικία τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο θα δημιουργηθεί στο θαλάσσιο βυθό της Νότιας Κίνας , ισχυρίζεται ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping.

Η βάση έχει περιγραφεί ως «βαθιά θάλασσα Atlantis» και θα χρησιμοποιηθεί για μη επανδρωμένες υποβρύχιες επιστήμες και αμυντικές επιχειρήσεις.

Κινέζοι αξιωματούχοι και επιστήμονες εξοικειωμένοι με τα σχέδια λένε ότι ο σταθμός βαθιάς θάλασσας θα αναλύσει δείγματα από τη θάλασσα και θα στείλει αναφορές στην επιφάνεια.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο Xi κάλεσε τους επιστήμονες και τους μηχανικούς να «τολμούν να κάνουν κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ πριν» σε μια πρόσφατη επίσκεψη στο ινστιτούτο έρευνας βαθέων υδάτων στην επαρχία Hainan.

Το μη επανδρωμένο υποβρύχιο της Κίνας, Qianlong III, που απεικονίζεται, θα μπορούσε να βοηθήσει στην οδήγηση ενός προγράμματος εξερεύνησης υποθαλάσσιων υποστέγων και να δηλώσει την άφιξη μιας αποικίας ΑΙ στην θάλασσας της Νότιας Κίνας, λένε οι Κινέζοι επιστήμονες και αξιωματούχοι.

«Δεν υπάρχει δρόμος στη βαθιά θάλασσα, δεν χρειάζεται να κυνηγάμε άλλες χώρες, είμαστε ο δρόμος», δήλωσε ο Πρόεδρος Xi.

Το έργο ξεκίνησε στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο και εκτιμάται ότι θα κοστίσει £ 124 εκατομμύρια (160 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή.

Διαβάστε επίσης  Ιστορία της Επιστήμης: μια εισαγωγή στις κυριότερες περιόδους

Τα σκάφη, όπως το μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα Qianlong III της Κίνας, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο πρόγραμμα εξερεύνησης των υποθαλάσσιων σκαφών και να δηλώσουν την άφιξη μιας αποικίας ΑΙ στη θάλασσας της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με αναφορές.

Advertising

Μία τοποθεσία που θεωρείται πιθανή για το έργο είναι η τάφρος Manilla, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στις Φιλιππίνες.

Η τάφρος φθάνει σε βάθος 17.716 ft (5.400 μ.) Και μία από τις μεγαλύτερες σεισμικές ζώνες στον κόσμο.

«Είναι η μόνη θέση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με βάθος που ξεπερνά τα 5.000 μέτρα», δήλωσε ο Xi στο South China Morning Post.

Advertising

Οι χημικές ουσίες που προέρχονται τόσο από βαθιά όσο και από το μανδύα της Γης μεταφέρονται με θερμικούς αεραγωγούς και θα μπορούσαν να περιέχουν γεωλογικές πληροφορίες.

Οι επιστήμονες λένε ότι το μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα της Κίνας Qianlong III θα μπορούσε να βοηθήσει στην οδήγηση ενός προγράμματος υποθαλάσσιας εξερεύνησης  και να δηλώσει την άφιξη μιας αποικίας ΑΙ στο κρεβάτι της θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Άλλοι επιστήμονες είναι σκεπτικοί σχετικά με το έργο και πιστεύουν ότι η πολιτική και η τεχνολογία θα παρουσιάσουν μεγάλες προκλήσεις.

Ο Πρόεδρος Xi Jinping, που απεικονίζεται, ισχυρίζεται ότι η Κίνα θα κάνει την πρώτη υποθαλάσσια αποικία τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η βάση έχει περιγραφεί ως «Ατλαντίδα βαθιάς θάλασσας» και θα χρησιμοποιηθεί για μη επανδρωμένες υποβρύχιες επιστήμες και αμυντικές επιχειρήσεις.
αποικία τεχνητής νοημοσύνης
Κινέζοι αξιωματούχοι και επιστήμονες εξοικειωμένοι με τα σχέδια λένε ότι ο σταθμός βαθιάς θάλασσας θα αναλύσει δείγματα από τη θάλασσα και θα στείλει αναφορές στην επιφάνεια. Είδαμε εδώ, το μη επανδρωμένο υποβρύχιο “Hailong 11000” της Κίνας κατεβαίνοντας στο νερό.

Οι μηχανικοί του έργου που εργάζονται στο προτεινόμενο σχέδιο λένε ότι είναι σαν ένας διαστημικός σταθμός, το υποθαλάσσιο συγκρότημα θα έχει πλατφόρμες σύνδεσης.

Advertising

Η βάση θα εξαρτηθεί από τα καλώδια που συνδέονται με ένα πλοίο ή μια πλατφόρμα για την διοίκηση και την επικοινωνία, ο ισχυρός «εγκέφαλος» και οι αισθητήρες θα της επιτρέψουν να διεξάγει αυτόνομες αποστολές.

Διαβάστε επίσης  Bitcoin: από την "καταιγίδα" FOMO στη "ξηρασία" FUD

Τα υλικά πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να αντέχουν την πίεση του νερού σε τόσο μεγάλα βάθη.

«Είναι τόσο δύσκολο όσο η οικοδόμηση μιας αποικίας σε έναν άλλο πλανήτη με κατοίκους ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη», είπε ένας επιστήμονας που συμμετείχε στο έργο.

Λένε ότι τα υποβρύχια ρομπότ θα αποστέλλονται στους θαλάσσιους βυθούς, θα καταγράφουν μορφές ζωής για καταλογογράφηση και θα συλλέγουν δείγματα ορυκτών.

Advertising

Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα θα μπορούσε να υπερβεί κατά πολύ το εκτιμώμενο κόστος και θα αντιμετωπίσει μαζικά τεχνολογικά και πολιτικά εμπόδια.

Ο πάτος της βαθιάς θάλασσας είναι ένα ακραίο περιβάλλον, όπου η υψηλή πίεση, η διάβρωση, η ευμετάβλητη γεωλογία και οι σεισμοί θα μπορούσαν να απειλήσουν οποιαδήποτε δομή στο βυθό της θάλασσας.

Ο Δρ. Du Qinghai, συνεργάτης ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Επιστήμης και Τεχνολογίας Hadal στο Shanghai Ocean University, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός των 124 εκατομμυρίων λιρών στερλινών ($ 160 εκατομμύρια) για μια ερευνητική μονάδα βαθέων υδάτων μπορεί να είναι στενός.

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας (STS) και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ε.Μ.Π. "Περιβάλλον και Ανάπτυξη". Με ενδιαφέροντα που αφορούν τις τεχνολογίες υπολογιστών, περιβάλλοντος και τεχνολογιών αιχμής.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,
Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

ByΈνας από τους βασικότερους στόχους που θέτουμε για το 2025