Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (Patras Science Park) πραγματοποίησε σε συνεργασία με το CERN, εκδήλωση μεταφοράς τεχνογνωσίας και παρουσίασης ερευνητικών δράσεων, στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας/ Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής).
Η εκδήλωση αποτελέστηκε από δύο μέρη, το Session A: IdeaSquare & Attract Initiative και το Session B: Cern Knowledge Transfer Group. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Δρ. Βασίλειος Αναστασσόπουλος.
Το Session A, προλόγισε ο Δρ. Εμμανουήλ Τσεσμελής, Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN:
Το CERN είναι ένας θεσμός επιστήμης, τεχνολογίας και μηχανικής, που μελετά την φυσική στοιχειώδων σωματιδίων, και η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δημιουργήσουμε έναν δίαυλο γνώσης από το CERN στη κοινωνία, μέσω εταιριών και start-up επιχειρήσεων (Νεοφυής Επιχειρηματικότητα). Οι άνθρωποι που έχουν τεχνικές ικανότητες μπορούν να κατευθύνονται στο CERN καθώς επίσης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SME’s). Δημιουργώντας συνδέσμους μεταξύ της κοινωνίας και των βιομηχανιών, το CERN προσπαθεί να ενισχύσει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να εξέλθει από την κρίση.
Τι είναι το IdeaSquare του CERN;
Είναι ένα εγχείρημα έρευνας και ανάπτυξης για το μέλλον. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πείραμα που ενώνει ερευνητές, μηχανικούς, βιομηχανίες, και διεπιστημονικές ομάδες μεταπτυχιακών φοιτητών. Η συνεργασία τους έχει διττό σκοπό και αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την βελτίωση των ανιχνευτών στοιχειωδών σωματιδίων (Detectors) για τη δημιουργία καινούριας επιστημονικής έρευνας αλλά και για την προαγωγή της καινοτομίας σε επιχειρηματικό επίπεδο παγκοσμίως.
To κόκκινο λεωφορείο στο κτήριο του IdeaSquare
Πηγή: IdeaSquare
Στο κόκκινο λεωφορείο οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εργάζονται και «πειραματίζονται» για τη δημιουργία καλύτερων αισθητήρων και ανιχνευτών! Ο πειραματισμός αποτελεί βασιικό κομμάτι της εμπειρίας τους στο CERN.
Ποιες είναι οι δράσεις του IdeaSquare;
To IdeaSquare στεγάζεται σε ξεχωριστό κτίριο στο CERN. Πέρα από τα projects για την έρευνα και ανάπτυξη των ανιχνευτών τα οποία διαρκούν από τρία έως πέντε έτη, διοργανώνει εκδηλώσεις που αφορούν την καινοτομία καθώς και hackathons (μία συνάντηση προγραμματιστών που συνήθως κρατάει από μία έως πέντε μέρες, και οι συμμετέχοντες ενασχολούνται με την ανάπτυξη λογισμικού, τις γλώσσες προγραμματισμού, τα λειτουργικά συστήματα κ.ο.κ.). Επίσης, το IdeaSquare παρέχει εξάμηνης διάρκειας διεπιστημονικά προγράμματα για μεταπτυχιακούς φοιτητές. Τα προγράμματα αυτά ενσωματώνονται στο πρόγραμμα σπουδών της μεταπτυχιακής τους εκπαίδευσης.
Ουσιαστικά, όλες οι παραπάνω διαδικασίες (process thinking), συνδέονται άμεσα και ζωτικά με την έρευνα για την ανάπτυξη και την βελτίωση των ανιχνευτών στο CERN (product thinking). Οι τεχνολογίες δηλαδή που δημιουργούνται, επιχειρούν πρώτα να καλύψουν τις ανάγκες του CERN και μετά τις ανάγκες της κοινωνίας (σε ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές κ.α.).
Ποιοι φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν στο IdeaSquare;
Στο IdeaSquare συμμετέχουν φοιτητές επιπέδου Master. O αριθμός τους ανέρχεται σε 50 άτομα το εξάμηνο. Προαπαιτούμενη βεβαίως είναι η συνεργασία του πανεπιστημίου με το CERN. Στο μέλλον όμως, ίσως γίνει δυνατό σε φοιτητές να υποβάλλουν ατομικά αιτήσεις για συμμετοχή.
Για παράδειγμα, στο βίντεο παρακάτω, μπορείτε να δείτε πώς με το πρόγραμμα CBI (Challenge Based Innovation) του IdeaSquare, μπορούν να βοηθηθούν στην επικοινωνία, παιδιά με αυτισμό:
Επειδή ακριβώς στο IdeaSquare συμμετέχουν επιστήμονες και φοιτητές από διάφορους κλάδους, λέγεται και Large Human Collider δηλαδή… μεγάλος επιταχυντής ανθρώπων, από τα αρχικά του LHC – Large Hadron Collider που είναι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων.
Και επειδή τα προγράμματα και τα ωράρια στο IdeaSquare μπορεί να γίνουν εξαντλητικά, υπάρχει ένα σημείο που λέγεται hugging point. Λόγω των εξαντλητικών προγραμμάτων και ωραρίων, όποιος νιώθει πως πνίγεται, μπορεί να πηγαίνει στο hugging point για να πάρει μια αγκαλιά και να ενισχυθεί ψυχολογικά!
Την ομιλία παρουσίασε ο Dr. Markus Nordberg, υπεύθυνος Ανάπτυξης Πόρων του CERN.
Τι είναι η δράση ATTRACT στο CERN
Το ATTRACT κατ’ αρχάς στοχεύει στην εφαρμοσμένη έρευνα. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια να αλλάξει η έννοια της έρευνας και της καινοτομίας, για την ανάπτυξη των τεχνολογιών των ανιχνευτών στοιχειωδών σωματιδίων αλλά και μηχανών απεικόνισης. Η αλλαγή αυτή αφορά την στροφή στην ανοιχτή καινοτομία μέσα από τη συνεργασία ευρωπαϊκών ερευνητικών οργανισμών, επιχειρήσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs) και πανεπιστημίων.
Η ανοιχτή καινοτομία μπορεί να προσφέρει πιο γρήγορα στη κοινωνία το προϊόν που θα καλύψει τις ανάγκες της. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ορισμένα προαπαιτούμενα όπως είναι η στρατηγική εναρμόνιση όλων των συμμετεχόντων με πνεύμα συνεργασίας, η δημιουργία ισχυρών συνεργατικών σχέσεων, η επαρκής χρηματοδότηση και η υποστήριξη του εκάστοτε εγχειρήματος από τους μετόχους μιας επιχείρησης που συμμετέχει.
Μέσα από το ATTRACT, επιχειρείται η σύνδεση των βέλτιστων ικανοτήτων των ατόμων και των επιστημόνων. Οι επιστήμονες πρέπει να συνεργάζονται αλλά και να ανταγωνίζονται.
Στο σημείο αυτό, ρωτήσαμε τον Sergio Bertolucci:
Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα ATTRACT πέρα από την χρηματοδότηση ή την κατανόηση του προγράμματος από τους απλούς πολίτες;
«Μια μεγάλη πρόκληση είναι το χρονοδιάγραμμα, που λήγει το 2020. Επίσης ο αριθμός των προτάσεων για συμμετοχή, που ξεπερνούν τις 2000, είναι πολύ απαιτητικός. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι το περιβάλλον εμπιστοσύνης και η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων».
Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Dr. Sergio Bertolucci, Διευθυντής Έρευνας και Υπολογιστικής Επιστήμης στο CERN.
Φωτογραφικό υλικό και ρεπορτάζ:
Μυρτώ Πικρού
Νίκος Κυμπαρίδης.
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.cbi-course.com
https://indico.cern.ch/
http://www.attract-eu.org/
http://kt.cern/ideasquare/about