Της Ανδριάνας Μαγδαληνού
Είναι αποδεκτό πως για την καλύτερη παροχή φροντίδας υγείας, οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της υγειονομικής περίθαλψης, οι αρμόδιοι για τη χάραξη δημόσιας πολιτικής, οι ερευνητές και φυσικά οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται αξιόπιστα, συνεχή και ακριβή δεδομένα καθώς και υπηρεσίες πληροφορικής ικανές να εξάγουν σημαντικές πληροφορίες. Σημαντικές πληροφορίες για την υγεία δεν είναι μόνο όσες καταγράφονται και αποθηκεύονται κάθε φορά που ένας ασθενής επισκέπτεται ένα νοσοκομείο, αλλά και όσες μπορούν να εξαχθούν από άλλες πηγές (εφαρμογές καταγραφής της φυσικής δραστηριότητας, ιατρικές συσκευές κά).
Το CrowdHEALTH αποτελεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται μερικώς μέσω του Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύει να παραδώσει ένα σύνολο από καινοτόμες τεχνολογίες που θα ενσωματώνουν μεγάλο όγκο δεδομένων για την υγεία ο οποίος προέρχεται από ετερογενείς πηγές. Τα δεδομένα που συλλέγονται σχετίζονται με την κατάσταση υγείας του ασθενή και είναι εργαστηριακά δεδομένα, κλινικές παρατηρήσεις, δεδομένα για τον τρόπο ζωής που συλλέγονται από τον ασθενή ή άτομα από το ευρύτερο περιβάλλον του, δημογραφικά δεδομένα, και δεδομένα από ιατρικές συσκευές ή αισθητήρες. Σκοπός είναι να συγκεντρωθούν δεδομένα για την δημιουργία ολιστικών ηλεκτρονικών φακέλων υγείας με στόχο την εξατομίκευση της φροντίδας υγείας και να αξιοποιηθεί η συλλογική γνώση με σκοπό την αποτελεσματικότερη χάραξη δημόσιας πολιτικής.
Παρουσιάζει έξι περιπτώσεις χρήσης οι οποίες έχουν επιλεγεί ώστε να υπάρχει ετερογένεια των πηγών / συσκευών και των ορισμών στις καταγραφές, να διαφέρουν οι μορφές δεδομένων και οι ανάγκες ανάλυσης τους. Οι πληροφορίες που συμπεριλαμβάνονται ποικίλουν και προέρχονται από διάφορες πηγές (κέντρα φροντίδας, κοινωνικά δίκτυα, δημόσια περιβάλλοντα, εργαστήρια, παρακολούθηση ασθενών στο σπίτι) και αναφέρονται σε ομάδες στόχους (π.χ. άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, παιδιά, νέοι ενήλικες).
Το CrowdHEALTH προτείνει “health in all policies” με μια διατομεακή προσέγγιση και την ενσωμάτωση δεικτών απόδοσης στις πολιτικές ώστε να συσχετίζονται με όλους τους καθοριστικούς παράγοντες που απορρέουν από τον ολιστικό φάκελο υγείας καθώς και με πληροφορίες από άλλους τομείς όπως τα οικονομικά της υγείας, η εκπαίδευση και το περιβάλλον και με την κατάρτιση πολυδιάστατων προσαρμοσμένων πολιτικών σε όρους χρονοδιαγράμματος (μακροπρόθεσμες / βραχυπρόθεσμες), τοποθεσιών (τοπικά, εθνικά, διεθνή), πληθυσμών και εξελισσόμενων κινδύνων.