Έλεγχοι αρχαίου DNA λύνουν διαμάχη 100 ετών στην προϊστορία της Νοτιοανατολικής Ασίας

Δύο ανταγωνιστικές θεωρίες σχετικά με την ανθρώπινη κατοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν καταρριφθεί από πρωτοποριακή ανάλυση του αρχαίου DNA που εξάγεται από σκελετούς ηλικίας 8.000 ετών.

Η Νοτιοανατολική Ασία είναι μία από τις πιο γενετικά ποικίλες περιοχές του κόσμου, αλλά εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, οι επιστήμονες διαφώνησαν σχετικά με τη θεωρία της προέλευσης του πληθυσμού της περιοχής.

Μια θεωρία πίστευε ότι οι αυτόχθονες κυνηγοί-συλλέκτες Hòabìnhian που κατοικούσαν στη Νοτιοανατολική Ασία πριν  από 44.000 χρόνια υιοθέτησαν γεωργικές πρακτικές ανεξάρτητα, χωρίς την εισροή πρώιμων αγροτών από την Ανατολική Ασία. Μια άλλη θεωρία, που αναφέρεται ως «μοντέλο δύο επιπέδων», ευνοεί την άποψη ότι η μετανάστευση καλλιεργητών ρυζιού από αυτό που τώρα αντικαθιστά η Κίνα με τους αυτόχθονες Hòabìnhian κυνηγούς-συλλέκτες.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν σε νέα έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science και διαπίστωσε ότι η θεωρία είναι απολύτως ακριβής. Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι οι σημερινοί πληθυσμοί της Νοτιοανατολικής Ασίας προέρχονται από τουλάχιστον τέσσερις αρχαίους πληθυσμούς.

Συλλέχθηκε DNA από ανθρώπινα σκελετικά κατάλοιπα από τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, το Λάος και την Ιαπωνία, που χρονολογούνται μέχρι και 8.000 χρόνια πριν, εξήχθη για τη μελέτη – οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως πετύχει μόνο την αλληλουχία δειγμάτων 4.000 ετών στην περιοχή. Τα δείγματα περιελάμβαναν επίσης DNA από Hòabìnhian κυνηγούς-συλλέκτες και από τους Jomon από την Ιαπωνία, αποκαλύπτοντας μια μακρά ύποπτη γενετική σύνδεση μεταξύ των δύο πληθυσμών.

Διαβάστε επίσης  Νέα στοιχεία για τον μυστηριώδη ''Planet Nine''

Συνολικά 26 ομάδες αρχαίου ανθρώπινου γονιδιώματος μελετήθηκαν από την ομάδα και συγκρίθηκαν με μοντέρνα δείγματα DNA από ανθρώπους που ζουν στη Νοτιοανατολική Ασία σήμερα.

Η πρωτοποριακή έρευνα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή επειδή η θερμότητα και η υγρασία της Νοτιοανατολικής Ασίας σημαίνει ότι είναι ένα από τα πιο δύσκολα περιβάλλοντα για τη διατήρηση του DNA, δημιουργώντας τεράστιες προκλήσεις για τους επιστήμονες.

Advertising

Ο καθηγητής Eske Willerslev, που κατέχει θέσεις τόσο στο St. John’s College, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όσο και στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ηγήθηκε της διεθνούς μελέτης.

Ο Willerslev εξήγησε ότι: «Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να ανακτήσουμε το αρχαίο DNA από την τροπική Νοτιοανατολική Ασία που θα μπορούσε να ρίξει νέο φως σε αυτόν τον τομέα της πλούσιας ανθρώπινης γενετικής. Το γεγονός ότι είχαμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε 26 ανθρώπινα γονιδιώματα και να ρίξουμε φως στο απίστευτο γενετικό ο πλούτος των ομάδων στην περιοχή σήμερα είναι εκπληκτικός».

Ο Hugh McColl, διδακτορικός φοιτητής στο Κέντρο Γεωγενετικής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και ένας από τους κύριους συγγραφείς στην μελέτη, δήλωσε: «Με την αλληλουχία 26 αρχαίων ανθρώπινων γονιδιωμάτων – 25 από τη Νοτιοανατολική Ασία και 1 από Ιαπωνική Jōmon  έχουμε δείξει ότι καμία ερμηνεία δεν ταιριάζει με την πολυπλοκότητα της ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ασίας. Και οι δύο Hòabìnhian κυνηγοί-συλλέκτες και οι αγρότες της Ανατολικής Ασίας συνέβαλαν στη σημερινή ποικιλομορφία της Νοτιοανατολικής Ασίας, με περαιτέρω μεταναστεύσεις στα νησιά της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Βιετνάμ και των μακρόχρονων αντιπαραθέσεων στην προϊστορία της Νοτιοανατολικής Ασίας».

Διαβάστε επίσης  Θα καταστρέψουν οι θρησκείες την ανθρωπότητα;

Ο Dr Fernando Racimo, Επίκουρος Καθηγητής του Κέντρου Γεωγενετικής Επιστήμης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ο άλλος επικεφαλής συγγραφέας, δήλωσε ότι: «Η ανθρώπινη ιστορία κατοχής της Νοτιοανατολικής Ασίας παραμένει έντονο πεδίο συζήτησης. Η έρευνά μας εκτείνεται από τον Χοαμπινιανό έως την εποχή του Σιδήρου και διαπίστωσε ότι οι σημερινοί πληθυσμοί της νοτιοανατολικής Ασίας προέρχονται από τουλάχιστον τέσσερις αρχαίους πληθυσμούς. Αυτό είναι ένα πολύ πιο πολύπλοκο μοντέλο από ότι πιστεύαμε προηγουμένως».

Advertising

Μερικά από τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη δυόμισι ετών ήταν από τη συλλογή The Duckworth Collection του Πανεπιστημίου του Cambridge, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους των ανθρώπων. Η καθηγήτρια Marta Mirazón Lahr, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Duckworth και μια από τους συγγραφείς του βιβλίου, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη ασχολείται με μια σημαντική ερώτηση σχετικά με την προέλευση της ποικιλομορφίας των ανθρώπων της Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς και με τις αρχαίες σχέσεις μεταξύ απομακρυσμένων πληθυσμών, όπως των Jomon και των Χοαμπινιανών αγροτών.Το γεγονός ότι μαθαίνουμε τόσο πολύ από τα αρχαία γονιδιώματα, όπως το Gua Cha, υπογραμμίζει τη σημασία των εκπληκτικών συλλογών όπως το Duckworth.

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας (STS) και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ε.Μ.Π. "Περιβάλλον και Ανάπτυξη". Με ενδιαφέροντα που αφορούν τις τεχνολογίες υπολογιστών, περιβάλλοντος και τεχνολογιών αιχμής.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Ιστορία του Βρετανικού Μουσείου

Η Ιστορία του Βρετανικού Μουσείου ξεκινά το 1759, όταν άνοιξε

Μικροχλωρίδα εντέρου: Aπό τη βρεφική ηλικία έως τα γηρατειά

Μικροχλωρίδα εντέρου: Aπό τη βρεφική ηλικία έως τα γηρατειά Η