Η ιατρός-μαία: Μερικές λιγότερο γνωστές της Αρχαιότητας

Αγνοδίκη

Η Αγνοδίκη έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. και μαρτυρείται ως η πρώτη ιατρός-μαία της Αθήνας. Μέχρι την εποχή της Αγνοδίκης, οι νόμοι των Αθηναίων απαγόρευαν σε δούλους αλλά και γυναίκες (όλων των κοινωνικών στρωμάτων) να ασκούν το επάγγελμα του ιατρού. Αυτή η απαγόρευση είχε ως αποτέλεσμα να πεθαίνουν πολλές γυναίκες κατά την ώρα του τοκετού επειδή δεν ήθελαν, από ντροπή, να καλέσουν άντρες ιατρούς. Η Αγνοδίκη, αφού ντύθηκε με αντρικά ρούχα, φοίτησε κοντά στον περίφημο ιατρό Ηρόφιλο όταν αυτός βρισκόταν στην Αθήνα. Μάλιστα, η Αγνοδίκη ειδικεύτηκε στην γυναικολογία και κατόρθωσε πολλές επιτυχίες στον τομέα της αφού εμπιστευόταν το μυστικό της στις γυναίκες ασθενείς της. Όμως, οι άνδρες συνάδελφοί της, επειδή την ζήλευαν, την κατήγγειλαν στον Άρειο Πάγο. Ωστόσο, η Αγνοδίκη είχε πολύ καλούς υπερασπιστές, με ισχυρά επιχειρήματα, και κατάφερε όχι μόνο την αθώωσή της, αλλά και την αλλαγή της νομοθεσίας. Έτσι, από τότε επιτράπηκε στις γυναίκες να σπουδάζουν και να ασκούν το ιατρικό επάγγελμα.

Ασπασία

Η Ασπασία έζησε τον 1ο -2ο αιώνα μ.Χ. Ήταν διάσημη ιατρός με ειδίκευση στην γυναικολογία. Η Ασπασία ήταν οπαδός της μεθοδικής Σχολής. Σχετικά με την μεγάλη εμπειρία της πάνω σε γυναικολογικά και μαιευτικά θέματα μαρτυρούν τα αποσπάσματα του έργου της τα οποία έχει διασώσει ο Αέτιος.

Θεοδωρίς

Η Θεοδωρίς έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. και καταγόταν από την Λήμνο. Ήταν γνώστρια των φαρμάκων τα οποία και παρασκεύαζε. Την αναφέρει ο ρήτορας Δημοσθένης στο έργο του «Κατά Νεαίρας».

Λαΐς

Η Λαΐς έζησε τον 6ο-5ο αιώνα π.Χ. και ήταν μαία. Η Λαΐς έδινε συνταγές για την θεραπεία της στειρότητας. Την αναφέρει ο Πλίνιος στο έργο του «Φυσική Ιστορία».

Διαβάστε επίσης  Βραδύπορα: Οι μικροσκοπικοί οργανισμοί που μπορούν να επιζήσουν σχεδόν τα πάντα.
Advertising

Advertisements
Ad 14

Μυρώ

Η Μυρώ έζησε τον 5ο-4ο αιώνα π.Χ. και καταγόταν από την Ρόδο. Ήταν ιατρός και φιλόσοφος με πολύ σημαντικό συγγραφικό έργο. Έγραψε τα έργα «Περί γυναικείων παθών», «Περί Ιατρείας», «Περί μητρικών θεραπειών», «Περί μύθων» και «Περί νόμων». Την Μυρώ την αναφέρει το λεξικό «Σούδα».

Ολυμπιάς

Η Ολυμπιάς έζησε τον 5ο– 4ο αιώνα π.Χ. και καταγόταν από την Θήβα. Η ειδικότητά της ήταν μαία και την αναφέρει ο Πλίνιος στην «Φυσική Ιστορία». Ο Πλίνιος γράφει ότι η Ολυμιάς εκμεταλλευόταν τη μολόχα για εκτρώσεις, ότι θεράπευε την στειρότητα και είχε ασχοληθεί με την μελέτη της εμμηνορρυσίας.

Σάλπη

Η Σάλπη έζησε τον 5ο-4ο αιώνα π.Χ. και καταγόταν από την Λέσβο. Ήταν ιατρός και την αναφέρει και αυτή ο Πλίνιος στην «Φυσική Ιστορία». Έγραψε το έργο «Περί γυναικείων παθών» που έχει χαθεί. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πλίνιου, η Σάλπη παρασκεύαζε αφροδισιακά φάρμακα, θεράπευε τα ανίσχυρα μάτια και απομάκρυνε την επιπλέον τριχοφυΐα στις γυναίκες.

Φαιναρέτη

Η Φαιναρέτη έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. και ήταν μαία. Ήταν μητέρα, μετά τον δεύτερο γάμο της, του φιλοσόφου Σωκράτη και σύζυγος του Σωφρονίου. Από τον πρώτο της γάμο είχε αποκτήσει άλλον έναν γιό, τον Πατροκλή. Ο Σωκράτης αποκαλούσε τον Πατροκλή «ομομήτριο» αδελφό. Από την μαιευτική τέχνη της μητέρας του ο Σωκράτης αποκάλεσε, αστειευόμενος, «μαιευτική» την μέθοδο της διδασκαλίας του.

Διαβάστε επίσης  Θεωρείται η Πολιτική ως επιστήμη;
Advertising

Πηγές:

1) ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΠΑΝΔΑΓΟΥ- ΡΟΥΛΑΣ ΣΠΑΝΔΑΓΟΥ-ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΤΡΑΥΛΟΥ, Οι Ιατροί και οι Φαρμακολόγοι της Αρχαίας Ελλάδας, εκδόσεις «αίθρα», Β’ Έκδοση, Σελ. 112-114

2) ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΠΑΝΔΑΓΟΥ, 808 ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, εκδόσεις «αίθρα» 2013, Σελ. 151-154

 

Κατάγομαι από την Πολύδροσο Φωκίδας. Ένα μαγευτικό χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού. Φοιτητής του Α.Π.Θ., Αρθρογράφος Ιστοριοδίφης, Μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πολυδρόσου Φωκίδας και Μέλος του Δ.Σ. του Λαογραφικού-Ιστορικού Συλλόγου Πολυδρόσου Φωκίδας "Η Σουβάλα Παρνασσού". Κατά καιρούς έχω δημοσιεύσει διάφορα άρθρα τοπικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου σε διάφορες ιστοσελίδες και εφημερίδες. Μου αρέσει η επιστήμη και κυρίως η αρχαία αίγλη της. Τέλος, ένα αγαπημένο μου κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας είναι η Επανάσταση του 1821.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άγιοι Δέκα: το ιστορικό χωριό της Κέρκυρας

Άγιοι Δέκα Οι Άγιοι Δέκα είναι ηπειρωτικός οικισμός της Κεντρικής

Ο καθρέφτης στην τέχνη και ο συμβολισμός του στους πίνακες

Ο καθρέφτης υπάρχει ως θέμα σε πολλούς πίνακες ζωγραφικής. Πολλοί