Η ψηφιοποίηση και τα νέα οικονομικά δεδομένα

Πηγή: Nafs.gr

Η ψηφιοποίηση του κόσμου στον οποίο ζούμε είχε αρχίσει να συμβαίνει την τελευταία δεκαετία, όταν πολλές νέες τεχνολογίες άρχισαν να αναπτύσσονται ραγδαία και να αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η νέα παγκόσμια πραγματικότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αποτέλεσε το σπίρτο σε μία αποθήκη από βαρέλια με πετρέλαιο που είναι έτοιμα να εκραγούν. Έτσι λοιπόν και η ψηφιοποίηση της καθημερινότητάς μας, με αφορμή τον νέο αυτό ιό, πραγματοποιήθηκε πιο γρήγορα από την αναμενόμενη χρονική στιγμή. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η τάση προς την ψηφιοποίηση είναι μία φούσκα που αφού περάσει ο κορονοϊός θα ξεφουσκώσει και όλοι θα επανέλθουμε στην παλαιά μας πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί. Και οικονομικά όμως οι επιπτώσεις της ψηφιοποίησης φαίνονται χαρακτηριστικά σε τρία μεγάλα γεγονότα, τα οποία αποτελούν σταθμό για την νέα πραγματικότητα. Με αυτά τα τρία γεγονότα θα επιδιώξω να τεκμηριώσω την άποψη, ότι η παγκόσμια ψηφιοποίηση είναι μία νέα πραγματικότητα και όχι ένα περιστασιακό γεγονός, ακόμη και στον οικονομικό τομέα

 

Η εταιρεία Zoom συμβάλλει στην ψηφιοποίηση

ψηφιοποίηση
Πηγή: We Are Media .gr

Όλοι θα έχουμε ακούσει τους τελευταίους μήνες την έννοια της τηλεδιάσκεψης, είτε είμαστε μαθητές, είτε φοιτητές, είτε εργαζόμενοι. Εξάλλου ήταν και ο μόνος τρόπος που είχαμε να επικοινωνήσουμε με τους συνανθρώπους μας, με τους φίλους μας και τους συμμαθητές μας με έναν ασφαλές και χωρίς οικονομικούς περιορισμούς τρόπο. Αυτή τη νέα πραγματικότητα αξιοποίησε και η εταιρεία Zoom Communications (ΖΜ). Η δημοφιλής εταιρεία τηλεδιάσκεψης, αποδέχτηκε την ιδέα της ψηφιοποίησης του κόσμου και  είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα επενδυτών οι οποίοι αποδείχτηκαν διορατικοί. Η κεφαλαιοποίησή της έχει ανέλθει στα 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια (έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους), παρά το ότι τα έσοδά της το 2019 ήταν μόλις 622,7 εκατομμύρια και διαπραγματεύεται με το αστρονομικό P/E της τάξης του 1.870. Η ευρεία χρήσης της ανέβασε και την τιμή της μετοχής της στα ύψη και την στιγμή που γράφεται το άρθρο η τιμή της διαπραγματεύεται στα 165 δολάρια σχεδόν τριπλάσια από την τιμή της πριν από δύο μήνες. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι τριπλάσια από όλες τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αυτή τη στιγμή . Ακόμη όλες οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες τηλεδιασκέψεων όπως το skype, το discord και άλλες πολλές έχουν δει ραγδαία αύξηση στη χρήση τους. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα παρά τα απορρίπτουν και λειτουργούν οπισθοδρομικά. Επίσης είναι αξιόλογο ότι στις τάσεις στο google search είναι πολύ ψηλά οι τρόποι χρήσης αυτών των προγραμμάτων.

Διαβάστε επίσης  Η αντιμετώπιση του Covid-19 υπό μια πολιτισμική σκοπιά

 

Το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, το μέσο ανταλλαγής στον κόσμο της ψηφιοποίησης

Μετά το halving του bitcoin το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου και μείωσε την αμοιβή των minires ( παραγωγοί του νομίσματος) στο μισό, το συγκεκριμένο νόμισμα έχει γίνει αρκετά σπάνιο σχεδόν όσο σπάνιος είναι και ο χρυσός. Αυτό το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό καθώς και ότι είναι τελείως αποκεντρωμένο αποτελούν δύο πολύ ισχυρά θεμελιώδη χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να μετατρέψουν το νόμισμα σε ένα μελλοντικό “καταφύγιο” αξίας της περιουσίας κάποιου. Αλλά το bitcoin αποτελεί έναν ακόμη λόγω της ψηφιοποίησης που πρόκειται να είναι η νέα μας πραγματικότητα.

ψηφιοποίηση
Πηγή: PCsteps.gr

Στον νέο ψηφιοποιημένο χώρο που εξαπλώνεται, η ψηφιακή αποθήκευση αξίας αποκτά όλο και περισσότερο νόημα. Εκεί το bitcoin κατέχει προνομιακή θέση. Τα κρυπτονομίσματα σου παρέχουν τη μοναδική ευκολία να μεταφέρεις οικονομικές αξίες με την ίδια ευκολία που στέλνεις e-mail. Και το κυριότερο, αξιόπιστα.Αυτή είναι η «μαγεία» του blockchain, της τεχνολογίας πίσω από αυτό. Ότι ανακάλυψε τον τρόπο που εμποδίζει τους χρήστες να χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα ή το ίδιο αρχείο, ξανά και ξανά. Δεν στέλνεις αντίγραφο. Στέλνεις το πρωτότυπο. Κανείς δεν μπορεί να φτιάξει αντίγραφο. Το bitcoin είναι το πρώτο ψηφιακό αντικείμενο που δεν μπορεί να αντιγραφεί. Στέλνοντας το ψηφιακό αρχείο σε άλλον, χάνεται από εσάς. Το κατέχει αποκλειστικά και μόνο ο παραλήπτης. Μέχρι να το στείλει και αυτός σε κάποιον άλλο.

 

Η τάση των ανθρώπων για ευκολότερη και πιο άνετη καθημερινότητα

Η ψηφιοποίηση του κόσμου μας και της καθημερινότητάς μας φαίνονται και από τις καθημερινές συσκευές που χρησιμοποιούμε. Όλες αυτές οι συσκευές όπως είναι οι έξυπνες σκούπες, τα νέα αυτόματα αυτοκίνητα, η ζωή στο διάστημα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα νέα υπολογιστικά προγράμματα είναι μόνο μερικές καινοτομίες που συμβάλλουν στην ψηφιοποίηση του κόσμου και διευκολύνουν την επίλυση των καθημερινών αναγκών.

Διαβάστε επίσης  Πανδημίες: Οι χειρότερες που γνώρισε η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα
ψηφιοποίηση
Πηγή: Ειδήσεις και νέα από τα νότια προάστια

Με τα παραπάνω μεμονωμένα αλλά και θεμελιώδη παραδείγματα φαίνεται ότι η ψηφιοποίηση του κόσμου μας δεν είναι μία φούσκα που δημιουργήθηκε λόγω κορονοϊού, αλλά μία νέα πραγματικότητα που θα συνεχίσουμε να βιώνουμε τα επόμενα χρόνια. Για αυτό και μία από τις ασφαλέστερες αλλά και συγχρόνως αποδοτικές επενδύσεις είναι η επένδυση στην τεχνολογία.

Κλείνοντας το παρακάτω τραγούδι είναι αντιπροσωπευτικό για την εποχή που ζούμε και ελπίζω να βγούμε όλοι νικητές από την μεγάλη αυτή δοκιμασία που περνάμε καθημερινά

 

Είμαι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,μου αρέσει το μπάσκετ, τα βιβλία και το σκάκι.Επίσης μου αρέσει να αρθρογραφώ προκειμένου να ενημερώνω τον κόσμο για ορισμένα ενδιαφέροντα ζητήματα αλλά και εγώ ο ίδιος να μαθαίνω,μέσα από την αναζήτηση θεμάτων νέες πληροφορίες. Μία από τις αγαπημένες μου φράσεις είναι του Βολταίρου και συγκεκριμένα η "Σύμπτωση είναι το γνωστό αποτέλεσμα αγνώστων αιτιών."

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

QR κωδικοί: Η εξέλιξη από τον Κώδικα Μορς στην καθημερινή ζωή

Οι QR κωδικοί έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης

Γαλότσες Νούμερο 44: Ιστορίες πλούσιες από συγκίνηση και ρεαλισμό

«Γαλότσες Νούμερο 44», ένα βιβλίο γραμμένο από την Χριστίνα Μιχαηλίδου