Mars Missions 2020: Οι 3 αποστολές από UAE, Κίνα και ΗΠΑ

Mars Missions 2020: ο Elon Musk με τον γιο του στον Άρη
Mars Missions 2020: Ο Elon Musk με τον γιο του, στον Άρη Credit:Eashan Misra/humanmars.net

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις αποστολές που εκτοξεύθηκαν τον Ιούλιο με προορισμό τον πλανήτη Άρη. Οι Mars Mission 2020, όπως θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε, είναι 3. Η πρώτη, κατά σειρά, είναι η “Al Amal” ή “Hope”από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα(UAE) . Η δεύτερη είναι η “Tianwen-1″ που σημαίνει “Αναζήτηση της Ουράνιας αλήθειας” και είναι από την Κίνα. Η τρίτη και μάλλον πιο προβεβλημένη είναι το rover “Perseverance”, δηλαδή “Επιμονή “, από τις ΗΠΑ. Ο λόγος που και οι τρεις  εκτοξεύθηκαν με διαφορά ημερών είναι  η ευθυγράμμιση Άρη-Γης που συμβαίνει κάθε 26 μήνες. Η απόσταση Γης-Άρη είναι η ελάχιστη δυνατή, οπότε το κόστος μιας αποστολής στον Άρη μειώνεται. Ας δούμε αναλυτικότερα τις 3 Mars Missions 2020. 

H Hope Mars Mission και οι στόχοι της 

H πρώτη από τις 3 Mars Missions 2020 είναι η Hope Mars Mission ή αλλιώς Emirates Mars Mission. Εκτοξεύθηκε επιτυχώς από το  Tanegashima Space Centre στην νότια Ιαπωνία στις 20 Ιουλίου , ημερομηνία της 50ης  επετείου  ανεξαρτησίας των UAE. Η αποστολή αυτή έχει ξεχωριστή σημασία για τα UAE. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι η πρώτη αποστολή διαπλανητικού δορυφόρου της χώρας αυτής. Επιπλέον, είναι η πρώτη επιστημονική αποστολή στην οποία ηγήθηκε Αραβική-Ισλαμική χώρα. Η αποστολή αναμένεται να φτάσει στον Άρη σε 8 μήνες περίπου, δηλαδή την άνοιξη του 2021. Εκεί, θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη και ο πλανήτης θα αποκτήσει τον πρώτο δορυφόρο καιρού. Θα έχει περίοδο περιστροφής τις 55 ώρες. Σκοπός του “Hope” θα είναι να μελετήσει το κλίμα του πλανήτη. 

Mars Missions 2020:Ο δορυφόρος "Hope" των UAE σε τροχιά γύρω από τον Άρη
Ο δορυφόρος “Hope” των UAE σε τροχιά γύρω από τον Άρη Πηγή εικόνας: teslarati.com

Σε ποια ερωτήματα σχετικά με τον Άρη θα απαντήσει ο “Hope” και πώς θα το κάνει αυτό; Πρώτον, ο δορυφόρος θα μελετήσει την κατώτατη και ανώτατη ατμόσφαιρα του Άρη για να βρει τη σύνδεση ανάμεσα τους. Αυτό θα επιτευχθεί με το όργανο EMIRS(Emirates Mars Infrared Spectrometer) σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις από τα άλλα δύο όργανα, το ΕΧΙ(Emirates Exploration Imager)  και το EMUS(Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer). Δεύτερον, θα ερευνήσει τους μηχανισμούς πίσω από την απώλεια της ατμόσφαιρας του Άρη. Αυτό το φαινόμενο είναι η κύρια αιτία μεταβολής του Άρη από έναν υγρό, με πλούσια βλάστηση πλανήτη σε ερημωμένο.

Διαβάστε επίσης  Sci-fi ή επιστημονικές ανακαλύψεις;

Mars Missions 2020: Η αποστολή Tianwen-1 της Κίνας 

Η αποστολή Tianwen-1 εκτοξεύθηκε στις 23 Ιουλίου, με τον πύραυλο Long March-5 , από το Wenchang Satellite Launch Center, στα Hainan Islands.Η αποστολή ονομάστηκε “Tianwen”, δηλαδή “Αναζήτηση της Ουράνιας αλήθειας” , από ένα ποίημα του γνωστού ποιητή Qu Yuan του Βασιλείου του Chu, της Περιόδου των Αντιμαχόμενων Βασιλείων(475-221 π.Χ.). “Η ονομασία της αποστολής από αυτό το ποίημα σκοπεύει να δείξει την αποφασιστικότητα του Κινεζικού έθνους να εξερευνήσει  το μακρινό διάστημα και να ενσταλάξει την αγάπη για την επιστήμη στους νέους”, είπε η  China National Space Administration.

Advertisements
Ad 14
Mars Missions 2020: Tianwen-1 Κίνα, απογείωση αποστολής με τον πύραυλο Long March 5
Tianwen-1, απογείωση αποστολής με τον πύραυλο Long March-5 Πηγή εικόνας: pandaily.com  Credit: Guo Wenbin/Our Space

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά της Tianwen-1, της δεύτερη κατά σειρά από τις Mars Missions 2020. Η αποστολή αποτελείται από έναν δορυφόρο(orbiter), από ένα μέσο προσεδάφισης(lander) και από ένα ρομποτικό όχημα εδάφους (rover). Το ερευνητικό σκάφος  Tianwen-1 θα φτάσει σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021. Τότε, ο δορυφόρος θα χρησιμοποιήσει κάμερες υψηλής ανάλυσης για να βρει το κατάλληλο σημείο προσγείωσης, κάπου στην περιοχή Utopia Planitia. Στη συνέχεια,τον Μάιο του 2021, το lander μεταφέροντας το rover θα αποχωριστεί από το δορυφόρο και με έναν συνδυασμό από μια κάψουλα, ένα αλεξίπτωτο και έναν πύραυλο(retro-rocket) για να ανακόψει την ταχύτητα εισόδου, θα σταματήσει ακριβώς στην επιφάνεια.

Σκοπός της αποστολής είναι να εξετάσει τη σύνθεση της επιφάνειας του Άρη, τις γεωλογικές δομές, το κλίμα και το περιβάλλον του. Αν πετύχει και τους 3 επιστημονικούς στόχους, δηλαδή να παρατηρήσει τον Άρη από τροχιά, να  προσγειωθεί στην επιφάνεια του και να εξερευνήσει το περιβάλλον του, θα είναι η 1η αποστολή που θα τους έχει καταφέρει  με ένα ερευνητικό σκάφος.

Mars Missions 2020: Perseverance Rover της NASA(ΗΠΑ)

Η 3η και τελευταια για φέτος από τις Mars Missions 2020 είναι η αποστολή του Rover Perseverance  της NASA. Το Perseverance  εκτοξεύθηκε με έναν πύραυλο United Launch Alliance Atlas V, από το ακρωτήρι Canaveral, στις 30 Ιουλίου. Αναμένεται να φτάσει στον Άρη στις 21 Φεβρουαρίου του 2021 και θα προσγειωθεί στον κρατήρα Jezero. Μαζί με το Rover Perseverance, η NASA έστειλε στον Άρη και το Ingenuity Helicopter, το οποίο θα πραγματοποιήσει δοκιμαστικές πτήσεις στον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης  Τομέας 51: Τι κρύβεται στην έρημο Νεβάδα;
Mars Missions 2020: Ingenuity Helicopter της NASA
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Ingenuity Helicopter στην επιφάνεια του Άρη Image Credit: NASA/JPL-Caltech

Το Perseverance  θα προσπαθήσει να πετύχει 4 στόχους. Πρώτον, θα ερευνήσει αν υπήρξε ζωή στον Άρη παλιότερα. Λέγοντας ζωή δεν εννοούμε τους Αρειανούς που βλέπουμε σε διάφορες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά μικροβιακή ζωή. Αυτό θα το κάνει ψάχνοντας για βιο-υπογραφές (biosignatures) σε δείγματα από πέτρες που σχηματίστηκαν στον αρχαίο Άρη. Δεύτερον, θα προσπαθήσει να κατανοήσει την ιστορία του κλίματος του Άρη. Συγκεκριμένα, θα εξετάσει αν υπήρχε κάποτε στην ιστορία του αρχαίου Άρη, περιβάλλον όπου θα μπορούσε να υπάρχει μικροβιακή ζωή. Τρίτον, η κατανόηση της προέλευσης και της εξέλιξης του Άρη από γεωλογική πλευρά. Ο Άρης είναι πιθανόν να ήταν κατοικήσιμος κάποτε και να είχε περιβάλλον παρόμοιο με της Γης. Τέταρτον, θα είναι μια αποστολή προετοιμασίας για το επόμενο βήμα, για μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Οι Mars Missions 2020 ,το μέλλον και ο Άρης

Πώς θα συμβάλλει το Perseverance της NASA σε μελλοντικές αποστολές και ποιές πιιθανόν να είναι αυτές; Το Perseverance θα δοκιμάσει τεχνολογίες για την χρήση φυσικών πόρων του Άρη για υποστήριξη της ζωής και για καύσιμα. Επίσης, θα καταγράψει τις περιβαλλοντικές συνθήκες ώστε να προστατευτουν μελλοντικοί εξερευνητές του Άρη. Αρχικά, θα πραγματοποιηθεί αποστολή που θα στείλει ανθρώπους σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Σε επόμενη αποστολή θα πατήσει ο πρώτος άνθρωπος στον Άρη.Έπειτα, άνθρωποι θα ταξιδέψουν στους δορυφόρους του Άρη, Φόβο και Δείμο. Τέλος, θα υπάχρει διαρκής παρουσία των ανθρώπων στον Άρη(μια διαστημική βάση και στη συνέχεια αποικία).

Ένα αγόρι βλέπει έναν πύραυλο Starship της Space X να επογειώνεται από τον Άρη
Ένα αγόρι βλέπει έναν πύραυλο Starship της Space X να απογειώνεται από τον Άρη Πηγή εικόνας:humanmars.net
Image Credit: Arthur Gore

Ας δούμε τι δήλωσαν εκπρόσωποι της Κινέζικης αποστολής Tianwen-1. O Wu Yansheng, πρόεδρος της CASC ( China Aerospace Science and Technology Corporation) είπε:” Η αποστολή Tianwen-1 είναι ένας σταθμός στη διαδικιασία οικοδόμησης της Διαστημικής δύναμης της Κίνας. Είναι ένα ορόσημο για τη Διαστημική της Κίνας ώστε να πάει πιο μακριά στο Διάστημα”. Ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping δήλωσε:”Πρέπει να αγωνιστείτε για να δυναμώσουμε και να επεκτείνουμε τη Διαστημική μας εξερεύνηση και να κάνουμε τη χώρα μας μια μεγάλη Διαστημική δύναμη το συντομότερο δυνατό”.

Διαβάστε επίσης  Αναβάθμιση των F-16, κόστος και αποφάσεις

Ας συνεχίσουμε με τις δηλώσεις των εκπροσώπων των UAE σχετικά με την αποστολή “Hope”.O Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum,πρωθυπουργός των UAE και κυβερνήτης του Ντουμπάι δήλωσε σχετικά με την αποστολή “Hope”: “Το ερευνητικό σκάφος “Hope”  μεταφέρει τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες του έθνους των Εμιράτων και τις προσδοκίες των Αράβων και των Μουσουλμάνων για ένα καλύτερο μέλλον. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ειρήνης και ελπίδας στον κόσμο και να οραματιστούμε  ένα ένδοξο μέλλον στο οποίο η γνώση και η επιστημονική τεχνογνωσία μεταδίδονται ελεύθερα μεταξύ των εθνών”. Ο Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, πρίγκιπας του Ντουμπάι και πρόεδρος του Mohammed bin Rashid Space Centre, συμπληρώνει:”Το να φτάσουμε στον Άρη δεν είναι αδύνατο για μας. Η λέξη “αδύνατο” δεν έχει καμία θέση στο λεξιλόγιο μας.”

 

 

Πηγές:

Steenmans,I. & Morisetti,N. (2020). UAE Mars mission: extraordinary feat shows how space exploration  can benefit  small nations. Ανακτήθηκε από www.theconversation.com (Τελευταία  πρόσβαση 03.08.2020).

Thompson, A. (2020). United Arab Emirates enters Mars race with plans for summer mission.  Ανακτήθηκε από www.teslarati.com (Τελευταία πρόσβαση 08.08.2020).

Instruments .(2020).Instruments. Ανακτήθηκε από  www.emiratesmarsmission.ae (Τελευταία πρόσβαση 03.08.2020).

Mallapaty, S. (2020). China’s Mars launch seals new era in deep-space exploration. Nature,583,671.  Ανακτήθηκε από www.nature.com (Τελευταία πρόσβαση  03.08.2020).

Explained Desk .(2020). Tianwen-1 Explained: What China’s Mars mission is about, and how it signals  space race with the US. Ανακτήθηκε από indianexpress.com (Τελευταία πρόσβαση 03.08.2020).

Zhao, L.(2020). China Launches its First Mars Mission Tianwen-1. Ανακτήθηκε από  pandaily.com. (Τελευταία πρόσβαση  08.08.2020).

Zhao,L.(2020).China-made Mars rover set for upcoming mission. Ανακτήθηκε από global.chinadaily.com. (Τελευταία πρόσβαση 03.08.2020).

Mars 2020 Mission Contributions to NASA’s Mars Exploration Program Science Goal. Ανακτήθηκε από mars.nasa.gov (Τελευταία πρόσβαση 07.08.2020)

Science Goals.Ανακτήθηκε από mars.nasa.gov (Τελευταία πρόσβαση 07.08.2020)

Kennedy Engineers Play Major Role in Mars 2020 Mission Success (2020). Ανακτήθηκε από mars.nasa.gov (Τελευταία πρόσβαση 07.08.2020)

Έχω σπουδάσει στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ασχολούμαι με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να ζωγραφίζω,να χορεύω tango και latin χορούς, να βγάζω φωτογραφίες, να διαβάζω λογοτεχνία και να βλέπω ταινίες. Με ενδιαφέρουν πολύ η Αστρονομία και η Αστροφυσική.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κατάλυση του χρόνου

“Η κατάλυση του χρόνου” φέρει την πολιτική ανατροπή

Ο πολλά υποσχόμενος Μιχάλης Αλμπάτης, μετά την επιτυχία του βιβλίου

Σορτσάκια: Τα trend του καλοκαιριού

Στη λίστα καθώς μπήκε το καλοκαίρι, μπήκαν και τα σορτσάκια,