Μεσεντέριο:”Νέο” όργανο στο ανθρώπινο σώμα.

Παρόλο που η ιατρική αποτελεί μια από τις αρχαιότερες επιστήμες,νέες ανακαλύψεις έρχονται στο φως ακόμα και στις μέρες μας.Πρόσφατα οι επιστήμονες ταυτοποίησαν ένα “νέο”…όργανο που υπάρχει μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για την ανακάλυψη ενός νέου ιστού αλλά η συνειδητοποίηση ότι η συγκεκριμένη δομή που ήταν γνωστό ότι υπάρχει στο σώμα μας αποτελεί ένα αυτόνομο όργανο. Το όνομα αυτού : μεσεντέριο(mesentery).

Τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το μεσεντέριο ;

 mesenteryΜέχρι σήμερα,το “νεο” αυτό όργανο, θεωρούνταν ως ένα είδος μεμβρανών. Οι μεμβράνες αυτές συνδέουν το έντερο με την κοιλιά και δεν συναντώνται πουθενά αλλού μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Αν και ακούγεται απλό,η δομή του μεσεντερίου δεν ήταν σαφής.Μάλιστα αναφερόταν και ως κατακερματισμένες/απομονωμένες μεμβράνες.Ακόμα και ο ίδιος ο ρόλος των μεμβρανών αυτών δεν ήταν ξεκάθαρος πέρα από το γεγονός ότι συνδέει κάποια όργανα μεταξύ τους και παρέχει αίμα σε αυτά.

Πολύ πρόσφατα όμως, ο καθηγητής Dr. J. Calvin Coffey του ιρλανδικού πανεπιστημίου Limerick και η ερευνητική του ομάδα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μεσεντέριο έχει συνοχή και συγκεκριμένη δομή. Έτσι συγκαταλλέγεται στην κατηγορία οργάνων.Η κατανόηση ότι το μεσεντέριο αποτελεί ένα όργανο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Γνωρίζοντας τη δομή ενός οργάνου, οι επιστήμονες μπορούν να κατανοήσουν περισσότερο τη λειτουργία του.Μαζί με τη λειτουργία μπορεί να προβλεφθούν και οι πιθανές δυσλειτουργίες του μεσεντερίου. Επομένως να αντιμετωπιστούν καλύτερα παθήσεις που τελικά ίσως να αφορούν παθήσεις του “νέου” αυτού οργάνου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μεσεντέριο είχε αναγνωριστεί ως όργανο από τον Leonardo Da Vinci !Ωστόσο με την παρόδο του χρόνου και τις διάφορες μελέτες,η αναγνώριση αυτή αγνοήθηκε. Πλέον, το μεσεντέριο “δικαιώνεται”,καθώς μετά τη μελέτη του Dr. J. Calvin Coffey,ζητήθηκε να ενημερωθεί το πλέον διαδεδομένο βιβλίο ιατρικής Gray’s Anatomy.

Διαβάστε επίσης  Τα οφέλη του τσαγιού!

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η περιέργεια μου για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο τομέα αλλά και στην αρθρογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

bit

Bit: C.Shannon στη σύγχρονη εποχή

Στις μέρες μας μελετάται η εκθετική αύξηση της παραγωγής δεδομένων,
πίσω από τις θημωνιές

Πίσω από τις Θημωνιές: Το μεγάλο ντεμπούτο της Ασημίνας Προέδρου

To «Πίσω από τις Θημωνιές» είναι το μεγάλου μήκους ντεμπούτο