Και πες πως τελικά απαρνείσαι τη ζωή του καναπέ και παίρνεις την απόφαση πως πρέπει να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητα σου! Είναι ίσως από τις ουσιαστικότερες αποφάσεις για την υγεία σου. Πριν ξεκινήσεις,βρίσκεσαι μπροστά στο δίλημμα: Να ακολουθήσω αερόβια ή αναερόβια μορφή άσκησης; Ποιος τύπος είναι καταλληλότερος για τον σωματότυπο του καθενός;Και τι αποτελέσματα θα έχει; Αυτές τις απορίες θα προσπαθήσω να λύσω στο συγκεκριμένο άρθροΕίναι πασίγνωστα τα οφέλη της άσκησης πλέον.Ενδυνάμωση της υγείας,ψυχική ανάταση,πνευματική εγρήγορση, δυνατό ανοσοποιητικό,απώλεια βάρους, διαχείριση του στρες και σύμμαχος ενάντια στην κατάθλιψη καθώς και πληθώρα άλλων θετικών επιδράσεων.
Πρίν γυμναστείτε, καλό θα ήταν να γνωρίζατε την συχνότητα με την οποία η καρδία σας επιτρέπει τη μέγιστη καύση λίπους στο σώμα. Τι εννοούμε με αυτό;Τυπικά είναι ο ανώτατος ρυθμός που θα μπορούσε να δουλέψει η καρδία κάποιου (μέγιστη καρδιακή συχνότητα)και υπολογίζεται από το αποτέλεσμα που προκύπτει όταν απο το 220 αφαιρούμε την ηλικία του.Στους αθλητές υπάρχουν φορές που αυτό το όριο ξεπερνάτε. Για να υπάρξει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα πρέπει οι αθλούμενοι να αυξήσουν από ένα 50-60% της Μ.Κ.Σ (Μέγιστης καρδιακής συχνότητας) και να φτάσουν κάποια στιγμή εξελικτικά και 80-85% της Μ.Κ.Σ τους.Τότε μόνο θα αρχίσει ικανοποιητικά να αποδεσμεύεται το λίπος και να μετατρέπεται σε ενέργεια.
Κατά την κατάσταση άσκησης ενός ατόμου το οξυγόνο προσλαμβάνεται ως καύσιμο από τους ιστούς για την παραγωγή έργου. Η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου από τον οργανισμό ονομάζεται (VO2max) και ουσιαστικά συμβολίζει την αερόβια ικανότητα του ατόμου. Υπάρχουν φυσικά περιοριστικά και υποκειμενικά κριτήρια στον καθένα, όπως για παράδειγμα το ανώτατο όριο πρόσληψης οξυγόνου και οι ατομικές διαφορές. Η βελτίωση της VO2Max θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους προπονητικούς στόχους αφού επιτυγχάνεται το ίδιο έργο με μικρότερης έντασης άσκηση.
Αερόβια άσκηση
Αερόβια καλούμε εκείνη τη μορφή άσκησης που απαιτεί από τους μύες διακίνηση και κατανάλωση οξυγόνου.Το οξυγόνο είναι αυτό το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας κατά τη μεταβολική διαδικασία των μυών. Οπότε στην αερόβια προπόνηση η παραγωγή έργου σε μεγάλα χρονικά διαστήματα επιτυγχάνεται μέσω της χρησιμοποίηση του οξυγόνου ως μέσου καύσης. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε για την αερόβια άσκηση είναι πως είναι αποτελεσματική στη μείωση της παχυσαρκίας και του λίπους ειδικά η αερόβια χαμηλής έντασης όπου ο οργανισμός καίει μόνο λίπος .Είναι μια δραστηριότητα η όποια απαιτεί σημαντική καύση θερμίδων τη στιγμή που παίρνει μέρος. Η αερόβια άσκηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας του καρδιοαγγειακού συστήματος και πολύτιμος σύμμαχος της συνολικής υγεία μας.
Ανερόβια άσκηση
Από την άλλη η αναερόβια είναι η εκ διαμέτρου αντίθετη άσκηση.Δηλαδή οι μύες χτίζονται υπό αναερόβιες συνθήκες οι οποίες έχουν και διαφορετικά αποτελέσματα. Στην συγκεκριμένη άσκηση παράγεται έργο ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ελάχιστη οξυγόνωση ιστών και με καλύτερα αποτελέσματα και πιο εμφανή.Βέβαια η συγκεκριμένη άσκηση δεν είναι και τόσο ωφέλιμη ως προς το καρδιαγγειακό σύστημα όσο τα θετικά που προσφέρει η αερόβια.Τη συναντάμε περισσότερο με μορφές ενδυνάμωσης μέσω βαρών αλλά και με την μορφή υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας όπως είναι το σπριντ!Τέτοιου είδους προπόνηση μπορεί να προσφέρει κατανάλωση θερμίδων ακόμη και μετά από 24 ώρες μετά την άσκηση.
Όποιο και εάν είναι το πρόγραμμά σας, φροντίστε να εντάξετε την άσκηση σ αυτό. Μην παραμελείτε την υγεία σας και φροντίστε για τον εαυτό σας, κανένας δε θα το κάνει καλύτερα από εσάς.Βρείτε δραστηριότητες που εκτός από το να σας γυμνάζουν θα εξιτάρουν και το πνεύμα σας και θα ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα σα.Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να μην ρουτινιάζετε και να μην εγκαταλείπετε εν τέλει την άσκηση.
Όσο αφορά το δίλημμα μεταξύ αερόβιας η αναερόβιας άσκησης μην πιέζεστε. Μπορείτε συνδυαστικά να επιλέξετε και τις 2 κατηγορίες και συνδυαστικά να ωφεληθείτε διπλά.