Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος. Προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, αλλά και άλλα όργανα του σώματος όπως το δέρμα, τα μάτια, τους πνεύμονες, την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Μια αυτοάνοση διαταραχή όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται λανθασμένα τους ιστούς του σώματός μας. Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά. Η συχνότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στην Ελλάδα ανέρχεται στο επίπεδο του 6,7% των ενηλίκων και είναι τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
Η διατροφικές συστάσεις για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας:
Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος
Η πιο σημαντική σχέση μεταξύ της διατροφής και αρθρίτιδα είναι το βάρος. Το υπερβολικό βάρος είναι επιβλαβές και μπορεί να αυξήσει τον πόνο, την δυσκαμψία και το πρήξιμο στις αρθρώσεις. Οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι πάσχοντες θα πρέπει να προσπαθήσετε να χάσετε το επιπλέον βάρος υιοθετώντας μια μεσογειακή δίαιτα, συνδυάζοντας την υγιεινή διατροφή με συστηματική άσκηση.
Αποφύγετε τα «κακά λιπαρά»
Οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου από ό,τι εκείνοι που δεν πάσχουν από τη νόσο. Η ποσότητα και το είδος του λίπους που καταναλώνετε και να χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα κάνοντας σας πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση υπερλιπιδαιμίας, καθώς επίσης επηρεάζει αρνητικά το επίπεδο του πόνο στις αρθρώσεις και στη φλεγμονή. Αποφύγετε κορεσμένα λίπη (ζωικό λίπος, πλήρη γαλακτοκομικά, βούτυρο) και προϊόντα με υδρογονωμένα λιπαρά (μαργαρίνες, αλμυρά σνακ, μπισκότα εμπορίου).
Καταναλώστε τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά
Τα ψάρια, όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγκα, φρέσκος τόνος, σολομός, το μουρουνέλαιο αλλά και οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Εκτός από τα γνωστά οφέλη τους στην υγεία της καρδιάς, έχει αποδειχθεί ότι αυτού του είδους τα λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της γενικής φλεγμονής, του πόνου και της δυσκαμψίας. Συστήνεται η κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα (1 μερίδα = 140g ή ένα μικρό φιλέτο) και 25γρ. ξηρών καρπών καθημερινά.
Ακολουθήστε την Μεσογειακή Διατροφή
Αυτό το είδος της διατροφής περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, φρούτα, το ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς, καρυκεύματα, ψάρι και λιγότερο συχνά κρέας. Αυτό σημαίνει ότι τα κορεσμένα λίπη μειώνονται και αντικαθίστανται από ακόρεστα λίπη, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα 3. Οι έρευνες έχουνε δείξει σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα που βιώνουν τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, υιοθετώντας αυτή τη δίαιτα. Συνίσταται η κατανάλωση τουλάχιστον 4 μερίδων λαχανικών και 2 μερίδων φρούτων καθημερινά. Καταναλώνοντας μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά ημερησίως αυξάνεται η πρόσληψη αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και βελτιώνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Η κόπωση είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και μπορεί χειροτερεύσει με την εμφάνιση αναιμίας. Η αναιμία μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της φλεγμονής ή λόγω της μακροχρόνιας χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία και έλκη του στομάχου σε μερικούς ανθρώπους. Για την πρόληψη της αναιμίας συνίσταται η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε σίδηρο σε τακτική βάση. Αυτά είναι: άπαχο κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μπιζέλια, φασόλια και φακές,κακάο και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.
Χορτοφαγική δίαιτα
Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε μερικούς ανθρώπους, θα πρέπει όμως να συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας για να βεβαιωθείτε ότι η δίαιτα που ακολουθείτε σας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Τροφικές δυσανεξίες
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία προκαλεί ή επιδεινώνει τη φλεγμονή στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτή τη θεωρία. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός ανθρώπων με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να έχει μια πραγματική δυσανεξία σε ένα ή περισσότερα τρόφιμα, χωρίς αυτή η δυσανεξία να συγχέεται με τη νόσο.
πηγή:
1)The British Dietetic Association (BDA),Diet and Rheumatoid Arthritis, March 2015, https://www.bda.uk.com/
2)Arthritis Foundation http://www.arthritis.org/
3)Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας http://www.elire.gr/