Η οστική μάζα ή οστική πυκνότητα είναι η περιεκτικότητα των οστών σε ασβέστιο και άλλα μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα όσο υψηλότερη είναι , τόσο ανθεκτικότερα είναι τα οστά του ανθρώπινου σώματος. Τα οστά έχουν τον δικό τους κύκλο ζωής και μεταβολισμού , έχουν δηλαδή έναν ορισμένο ρυθμό ανάπτυξης , ζωής και θανάτου. Ωστόσο , γίνεται αντιληπτό με την πάροδο της ηλικίας πως στην οστική μάζα δημιουργείται λέπτυνση αυτών των οστών, γεγονός που αποτελεί έναν φυσιολογικό μηχανισμό διαδικασίας φυσικής κατάστασης του ατόμου.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
Μειωμένη οστική μάζα και επιδείνωση της μικροαρχιτεκτονικής των οστών παραπέμπει στην οστεοπόρωση. Μία πάθηση που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Η πρόσληψη ασβεστίου σε αυτήν την περίπτωση είναι μια σημαντική βοήθεια για την ενίσχυση της υγείας των οστών και της οστικής μάζας .Όταν οι απαιτήσεις του ασβεστίου είναι αυξημένες και ο οργανισμός χρειάζεται μια συμπληρωματική ενίσχυση είναι σημαντικό να επιτευχθεί με σωστό τρόπο η μέγιστη απορρόφηση.
Για να επιτευχθεί λοιπόν αυτή η διαδικασία θα πρέπει η χορήγηση να γίνεται σε συνδυασμό με κατανάλωση φαγητού. Οι ανάγκες του οργανισμού διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ηλικία αλλά και με τις συνθήκες που υπάρχουν . Ωστόσο , κατά την περίοδο της εφηβείας , της εγκυμοσύνης και του θηλασμού οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 1200 mg ασβέστιο , και 1000 mg σχεδόν οι υπόλοιπες γυναίκες.
Από την άλλη πλευρά, οι ανάγκες για συμπληρωματική χορήγηση αυξάνονται και αυτές με βάση την ηλικία και την κατάσταση που βρίσκεται το άτομο , όμως η δοσολογία διαφέρει από αυτή της διατροφικής πρόσληψης.
Πιο συγκεκριμένα η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου κατά περίπου 3οο mg την ημέρα. Είναι λοιπόν σημαντικό να ληφθεί η σωστή και αναγκαία δοσολογία ασβεστίου έπειτα από αξιολόγηση των αναγκών κάθε ατόμου. Καθώς, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αύξηση ασβεστίου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε υπερασβεστιαιμία.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στους ενήλικες συμβάλλουν στη διατήρηση της οστικής μάζας και της μυϊκής λειτουργίας, καθώς και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και οστεοπενίας. Μελέτες υποδεικνύουν ότι συγχορήγηση βιταμίνης D και ασβεστίου, σε συνδυασμό με άσκηση, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων σε ενήλικες, καθώς και τη συχνότητα των πτώσεων και καταγμάτων στους ηλικιωμένους.
Η ελάχιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση που χρειάζεται ο οργανισμός είναι στα 600IU για ενήλικες , παιδιά και εφήβους. Από την άλλη πλευρά οι ηλικιωμένοι >70 ετών έχουν μεγαλύτερη αύξηση των αναγκών στα 800 IU . Για απαίτηση υψηλότερων δόσεων , το ανώτατο ημερήσιο ασφαλές όριο για κάθε ηλικιακή ομάδα είναι : 2500 IU- 3000 IU σε παιδιά <10ετών και 4000 IU >10 ετών.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ
Η βιταμίνη Κ2 έχει καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του κύριου μετάλλου που υπάρχει στα οστά και τα δόντια. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται ως δείκτης του οστικού μεταβολισμού και των διεργασιών αποδόμησης και αναδόμησης των οστών και της οστικής μάζας .
Συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνη Κ1 (10 mg ημερησίως) και η βιταμίνη Κ2 (45 mg ημερησίως)
έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για διάρκεια έως και 2 χρόνια. Ενώ, η διατροφική χορήγηση πρέπει να είναι :
- Στους άνδρες άνω των 19 ετών να καταναλώνουν 120 mcg ημερησίως
- Στις γυναίκες άνω των 19 ετών 90 mcg ημερησίως
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο . Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε πολλές βιολογικές λειτουργίες, όπως η μυϊκή συστολή, η νευρική λειτουργία, ο μεταβολισμός των οστών και η ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών.Οι ημερήσιες ανάγκες σε μαγνήσιο έχουν άμεση σχέση με το φύλο, την ηλικία και διάφορες φυσιολογικές καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.
Οι γυναίκες σε αυτήν τη περίοδο της ζωής τους έχουν αυξημένες ανάγκες. Ωστόσο πρέπει να λαμβάνουν περίπου 320 mg και οι άνδρες 420 mg μαγνησίου την ημέρα, αντίστοιχα.
Οι εγκυμονούσες έχουν ελαφρώς μεγαλύτερες απαιτήσεις σε μαγνήσιο. Αντίθετα στην συμπληρωματική χορήγηση έχει θεσπιστεί ένα ανώτατο επιτρεπόμενο όριο μαγνησίου . Η μέγιστη επιτρεπτή δοσολογία από συμπληρώματα διατροφής είναι 350 mg.
ΦΩΣΦΟΡΟΣ
Ο φώσφορος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, στην ανάπτυξη, στη συντήρηση και στην επισκευή των κυττάρων και των ιστών. Ο βασικός ρόλος του φωσφόρου είναι δομικός μιας και αποτελεί βασικό συστατικό του σκελετού και των δοντιών.
Η ημερήσια διατροφική πρόσληψη φωσφόρου είναι : στα παιδιά 1250 mg , έγκυες 1250 mg , ενήλικες 700 mg. Η συμπληρωματική χορήγηση φωσφόρου πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή .
Διότι , παρόλο που ορισμένα συμπληρώματα πολυβιταμινών / ανόργανων ουσιών περιέχουν περισσότερο από 15% της τρέχουσας ημερήσιας δόσης φωσφόρου, μια ποικίλη διατροφή μπορεί εύκολα να παρέχει επαρκή δόση φωσφόρου.
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική σκελετική ανάπτυξη και την ομοιόσταση των οστών. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος φαίνεται ότι βοηθάει στην αναγέννηση των οστών.
Η καθυστέρηση της ανάπτυξης των οστών είναι ένα κοινό εύρημα σε διάφορες καταστάσεις, που έχει άμεση συσχέτιση με διατροφική έλλειψη ή ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Η συνιστώμενη πρόσληψη Ψευδάργυρου είναι διαφορετική ανάλογα με το φύλο & την ηλικία αλλά και άλλους παράγοντες.
Σε γενικές γραμμές όμως πρέπει το άτομο να παίρνει από 8 έως 11mg. Όμως αυτή η δοσολογία μπορεί και να αλλάξει αν μία γυναίκα είναι έγκυος ή θηλάζει. Ως συνήθης δόση προληπτικά αποτελούν τα 5-15 mg ημερησίως, ενώ εάν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης ψευδαργύρου η δόση μπορεί να αυξηθεί πάνω από 25 mg ημερησίως. Ενώ ως ανώτερο όριο ημερήσιας πρόσληψης είναι τα 40 mg.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 μπορεί να υποστηρίξει την καλή υγεία των οστών και της οστικής μάζας . Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Η ημερήσια πρόσληψη εξαρτάται από την ηλικία και την υγεία του οργανισμού, ενώ αρκετοί λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12 για να καλύψουν την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη .
Αναλυτικότερα, οι νέοι άνω των 18 ετών, πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 2,4 μικρογραμμάρια την ημέρα. Από την άλλη πλευρά όσοι έχουν περάσει τα 50 έτη συνιστάται να λαμβάνουν αυξημένη δόση για την αποφυγή ανεπάρκειας, ενώ για τους ηλικιωμένους η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να ξεπερνά τα 125 με 250 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12.
ΧΑΛΚΟΣ
Ο χαλκός, είναι απαραίτητος για τη λειτουργία ποικίλων ενζύμων που παίρνουν μέρος στον οστικό μεταβολισμό. Συγκεκριμένα, τα παρόντα ένζυμα είναι υπεύθυνα για τον οστικό σχηματισμό, την οστική απορρόφηση και την επιμετάλλωση των οστών. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία στην πρόσληψη του χαλκού . Καθώς τόσο η ανεπάρκεια, όσο και η υπερβολική λήψη χαλκού μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.
Πιο συγκεκριμένα , η σοβαρή ανεπάρκεια χαλκού μπορεί να συσχετισθεί με χαμηλότερη οστική πυκνότητα και υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Μπορεί ωστόσο να επηρεάσει την υγεία των οστών και να χρειαστεί συμπληρωματική χορήγηση για την πρόληψη και τη διαχείριση της οστεοπόρωσης. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι περίπου 900 μικρογραμμάρια την ημέρα για εφήβους και ενήλικες. Το ανώτατο όριο για ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω είναι 10 mg .
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8313472/pdf/10534_2021_Article_305.pdf
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)61647-5/fulltext
https://pdf.sciencedirectassets.com/782868/1-s2.0-S0002916504X80047/1-s2.0-S0002916522036486/main.pdf?X-Amz-Security-Token