Η ακμή είναι μια αρκετά κοινή δερματική πάθηση που πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα σε ενήλικα άτομα. Πολλοί είναι οι μύθοι που έχουν εμφανιστεί γύρω από το τι την προκαλεί, αλλά και την αντιμετώπιση της.
Συμπτώματα: Στη φλεγμονώδη ακμή μπορεί να δημιουργηθούν βλατίδες, δηλαδή μικρά κόκκινα σπυράκια και φλυκταινίδια, δηλαδή σπυράκια με πύον. Πιο έντονες και συχνά επώδυνες φλεγμονώδεις βλάβες είναι τα οζίδια και οι κύστες, που μπορεί να παραμείνουν στο δέρμα για αρκετές εβδομάδες. Κάποια από τα αίτια που την προκαλούν συνδέονται με την κληρονομικότητα, τις ορμονικές διαταραχές, το στρες, την κακή διατροφή και διάφορες λοιμώξεις-μολύνσεις.
Μύθος 1: Είναι μεταδοτική.
Σε καμία περίπτωση η ακμή δεν μπορεί να μεταδοθεί όπως συμβαίνει με έναν ιό. Η κληρονομικότητα είναι ο μόνος τρόπος που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση της σε κάποιον άλλον.
Μύθος 2: Τα λιπαρά φαγητά και η σοκολάτα επιδεινώνουν την ακμή.
Ίσως ο πιο κοινός μύθος γύρω από την ακμή. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σοκολάτα είναι απαγορευτική για όσους αντιμετωπίζουν ακμή. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Φαγητά όμως με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να συνδέονται με την εμφάνιση ή επιδείνωση της ακμής.
Γενικά η διατροφή δρα στην ακμή όπως και γενικότερα στον οργανισμό μας. Όσο πιο υγιεινή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι, τόσο πιο υγιές είναι το δέρμα κι ο οργανισμός μας.
Μύθος 3: Εμφανίζεται μόνο στην εφηβεία κι εξαφανίζεται με την πάροδο αυτής.
Είναι αλήθεια ότι εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό εφήβων, καθώς σχετίζεται με την έξαρση ορμονών που κυριαρχεί την περίοδο εκείνη. Πολλές φορές ωστόσο, συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή ή πρωτοεμφανίζεται ακόμα και σε άτομα που δεν είχαν κατά την εφηβεία τους. Είναι λάθος επίσης, να πιστεύουμε ότι θα εξαφανιστεί από μόνη της. Καλό θα είναι να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο ο οποίος ανάλογα με την ηλικία και τη μορφή της ακμής, θα μας συστήσει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης της.
Μύθος 4: Τα αντισηπτικά και το peeling βοηθάνε.
Η πλύση του προσώπου με αντισηπτικά μπορεί όντως να φανεί χρήσιμη. Έχει όμως επίσης τη δυνατότητα να διεγείρει την έκκριση σμήγματος, γι’αυτό και ενδεικνύεται η χρήση ενός ήπιου αντισηπτικού. Όσον αφορά το συχνό peeling μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς αφυδατώνει το δέρμα.
Μύθος 5: Η έντονη έκθεση στον ήλιο επιδρά θετικά στην ακμή.
Η αλήθεια είναι πως το μαύρισμα μπορεί να βοηθήσει στην προσωρινή κάλυψη των ατελειών. Ωστόσο, εκτός του ότι η ακτινοβολία είναι πολύ επικίνδυνη για το δέρμα, το ξηραίνει εντείνοντας με αυτό τον τρόπο την ακμή.
Γενικά, η ακμή είναι μία πάθηση που αντιμετωπίζεται. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ”πειράζουμε” τα σπυράκια που εμφανίζονται ωθώντας βακτήρια πιο βαθιά στο δέρμα μας, δημιουργώντας μολύνσεις. Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, τα ρετινοειδή χάπια είναι αυτά που βοηθούν στην μόνιμη θεραπεία και χορηγούνται από 3-8 μήνες έπειτα από εξετάσεις αίματος. Η αγωγή χρειάζεται 6-8 εβδομάδες για να δούμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Ενδέχεται να ξεκινήσει μία επιδείνωση κι έξαρση της ακμής, οδηγώντας ωστόσο στη σταδιακή θεραπεία της. Οπλιστείτε με χρόνο κι υπομονή.
Τι λεει η wikipedia για την ακμή;
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BA%CE%BC%CE%AE