Η απώλεια της ακοής είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, αυξάνονται όμως οι πιθανότητες εκδήλωσης όσο αυξάνεται η ηλικία. Υπάρχουν 3 τύποι απώλειας ακοής: βαρηκοΐα αγωγιμότητας, νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, μικτή απώλεια ακοής. Η απώλεια της ακοής μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο αυτιά. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (οξεία) ή σταδιακά και να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας άνθρωπος έχει σοβαρή απώλεια ακοής είναι ότι σταδιακά οι ήχοι χαμηλώνουν, μέχρι που σβήνουν και ανάλογα βέβαια με την αιτία που έχει προκαλέσει την απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στο ένα ή και στα δύο αυτιά, ζάλη, ίλιγγος, εμβοές (κουδούνισμα στα αυτιά), πίεση ή αίσθηση πληρότητας στο ένα ή και στα δύο αυτιά.
Αιτίες απώλειας ακοής
Η απώλεια ακοής συμβαίνει όταν υπάρχει ένα πρόβλημα με τις δομές του αυτιού που επεξεργάζονται τους ήχους. Οποιαδήποτε από αυτές τις συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια της ακοής:
- Ηλικία: Όσο περνούν τα χρόνια οι δομές του αυτιού χάνουν την ελαστικότητα τους και συνεπώς δεν μπορούν να μεταδοθούν επαρκώς τα ηχητικά κύματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην απώλεια της ακοής. Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι κάποια γονίδια σχετίζονται με την απώλεια ακοής με το πέρας της ηλικίας.
- Μολύνσεις: Όταν υπάρξει μόλυνση στο αυτί από κάποιο μικρόβιο, το υγρό συσσωρεύεται στο μέσο αυτί και αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και προσωρινή ήπια μείωση την ακοής. Όταν όμως η αντιμετώπιση της λοίμωξης δεν γίνει εγκαίρως τότε μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια ακοής. Επίσης πολλές ασθένειες όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η νόσος του Meniere μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής.
- Δυνατός θόρυβος: Οι δυνατοί ήχοι, όπως για παράδειγμα από ένα όπλο που βάλλει ή από τη μηχανή κάποιου φορτηγού που οδηγούμε ή από τη δυνατή μουσική, βλάπτουν τα ευαίσθητα όργανα του αυτιού (τα τριχωτά κύτταρα του κοχλία) και να επηρεάσουν την ακοή. Η σοβαρότητα των προβλημάτων ακοής εξαρτάται από την ένταση του ήχου και τη διάρκεια της έκθεσης.
- Ξένο αντικείμενο:Ένα άλλο σημείο που πρέπει να εξετάσουμε, είναι το κατά πόσο έχουμε κερί στο αυτί που κλείνει τον έξω ακουστικό πόρο. Το κερί εμποδίζει τα ηχητικά κύματα να φθάσουν μέχρι το τύμπανο με αποτέλεσμα να μειώνεται η ακοή. Αυτό μπορεί να συμβαίνει στο ένα ή και στα δύο αυτιά.
- Διάτρηση τυμπάνου/τραύμα: Πολλές φορές μία μόλυνση, ένας δυνατός ήχος, ένα χτύπημα στο
κρανίο ή ακόμη και η έντονη πίεση κατά την πτήση με αεροπλάνο μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του τυμπάνου, αφήνοντας μια τρύπα που θα μπορεί ή δεν θα μπορεί να θεραπευτεί. Ανάλογα με το μέγεθος της “ζημιάς” που μπορεί να προκληθεί είναι και η απώλεια της ακοής.
- Φάρμακα: Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι η απώλεια ακοής που οφείλεται σε φαρμακευτική αγωγή! Φάρμακα όπως ορισμένα αντιβιοτικά (στρεπτομυκίνη, νεομυκίνη, καναμυκίνη), μεγάλες ποσότητες ασπρίνης και ορισμένα χημειοθεραπευτικά (σισπλατίνη, καρβοπλατίνη) μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Ορισμένες φορές αυτή η παρενέργεια μπορεί να είναι προσωρινή και να επανέλθει η ακοή μετά την παύση της φαρμακευτικής αγωγής, όμως συνήθως είναι μόνιμη.
Σε κάθε περίπτωση που παρατηρείται πρόβλημα στην ακοή πρέπει να δίνεται η δέουσα σημασία και να αναφέρεται στον γιατρό, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και να μην προχωρήσει σε μόνιμα και σοβαρότερα προβλήματα.