Χημικές δίαιτες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

χημικές δίαιτες

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποβάλλει τον εαυτό τους σε κάποια δίαιτα τουλάχιστον μία φορά, προκειμένου να χάσουν περιττό βάρος.

Το λάθος όμως που κάνουν πολλοί είναι πως αντί να ζητήσουν την βοήθεια κάποιου ειδικού, ακολουθούν δίαιτες που βρίσκουν στο διαδίκτυο, σε περιοδικά ή δίαιτες που μπορεί να άκουσαν από κάποιον φίλο.

Τις περισσότερες φορές πρόκειται για δίαιτες που περιλαμβάνουν αποκλεισμό κάποιας ομάδας τροφίμων ή ακόμη και αποκλειστική κατανάλωση κάποιου «ειδικού» σκευάσματος. Οι δίαιτες αυτές στην πλειοψηφία τους στηρίζονται σε ανορθόδοξες μεθόδους και υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα. Συνήθως πρόκειται για χημικές δίαιτες και σπάνια οδηγούν σε ουσιαστική απώλεια αλλά και διατήρηση του χαμένου βάρους.

Advertisements
Ad 14

Τι ονομάζεται χημική δίαιτα;
Σαν χημική ή κετογονική δίαιτα μπορεί θεωρηθεί να ένα υποθερμιδικό διατροφικό πρόγραμμα, το οποίο είναι πλούσιο σε λίπη και πρωτεΐνες και φτωχό σε υδατάνθρακες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλούνται στον οργανισμό χημικές αντιδράσεις όπως είναι ο σχηματισμός κετονικών σωμάτων.

Πώς λειτουργεί;
Όταν οι υδατάνθρακες λείπουν από τον οργανισμό χρησιμοποιούνται τα λίπη για την παραγωγή ενέργειας, δηλαδή ως καύσιμα του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μια αύξηση της απώλειας ενέργειας στον οργανισμό.

Είναι επικίνδυνη;
Η διαδικασία της κέτωσης που δημιουργεί, μπορεί να διαταράξει την οξεοβασική ισορροπία και να οδηγήσει σε κετοξέωση. Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε θάνατο.
Οι χημικές δίαιτες είναι πλούσιες σε λίπη και κυρίως κορεσμένα λίπη, επομένως είναι πιθανό να ευθύνονται για διάφορα καρδιοαγγειακά νοσήματα, όταν ακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς είναι φτωχές σε φρούτα και λαχανικά με αποτέλεσμα να οδηγούν σε δυσκοιλιότητα.δίαιτα

Διαβάστε επίσης  5 συνήθειες που καταστρέφουν το συκώτι

Τι γίνεται μετά;
Είναι δίαιτες που δεν μπορούν να εφαρμοστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρουσιάζουν γρήγορα θεαματικά αποτελέσματα τα οποία όμως ακολουθούνται από επίσης γρήγορη θεαματική επανάκτηση του βάρους, αφού παρατηρείται μείωση του βασικού μεταβολισμού μετά την πρώτη αρχική απώλεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύει την απώλεια βάρους και να οδηγεί στην επανάκτηση των κιλών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ακόμη και αν φαίνεται πολύ δελεαστική η γρήγορη απώλεια που υπόσχονται, καλό θα ήταν να σκεφτείτε πως θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Γεννημένη στον Πειραιά, με σπουδές πάνω στην διατροφή και με μεγάλη αγάπη για το ραδιόφωνο. Αδυναμία στη μουσική αλλά και στον κινηματογράφο, καθώς δηλώνω cinephile! Μαζί θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν κυρίως την διατροφή, αλλά και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη