Σου έριξαν αγκωνιά τα παιδιά στο ματσάκι; Χτύπησες το κεφάλι σου στο ντουλάπι και πάλι όταν έφτιαχνες τον πρωινό καφέ; Ή μήπως πήρες κουτρουβάλες στις σκάλες τώρα που βρέχει και χιονίζει;
Όπως και να έχει χτύπησες το κεφάλι σου! Και τώρα τι;
Γιατί δεν κάνει να χτυπάς το κεφάλι σου;
Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (για συντομία ΚΕΚ) μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Δημιουργία αιματώματος, διάσειση, αιμορραγία, μετατραυματικές διαταραχές και άλλα πολλά τα οποία απαιτούν την παρέμβαση γιατρού και τη χρήση απεικονιστικών μηχανημάτων για την εξακρίβωση τους. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι όλοι θα κάνουν αξονική με το παραμικρό. Ακολουθώντας τις πρώτες βοήθειες και επαγρυπνώντας για τα προειδοποιητικά σημεία κινδύνου μπορούμε να προλάβουμε τραγικές καταστάσεις.
Πρώτες βοήθειες
Εάν υπάρχει διόγκωση στην περιοχή της κάκωσης, τοποθετείστε πάγο, αλλά βεβαιωθείτε ότι μεταξύ πάγου και δέρματος υπάρχει ύφασμα ή πετσέτα. Αν ακουμπήσει ο πάγος κατευθείαν στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις που μοιάζουν με κρυοπάγημα.
Μπορείτε να φάτε και να πιείτε ως συνήθως, εάν επιθυμείτε, αλλά για 3 ημέρες τουλάχιστον μετά τον τραυματισμό ΜΗΝ πιείτε αλκοολούχα αναψυκτικά.
Μην πάρετε κατασταλτικά ή αναλγητικά φάρμακα ισχυρότερα από Depon, τουλάχιστον για τις πρώτες 24 ώρες. Μη χρησιμοποιείτε φάρμακα που περιέχουν ασπιρίνη.
Πότε να τρέξω στον γιατρό;
Αν και δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η κάκωση ήταν σοβαρή, μην επαναπαύεστε ακόμα. Νέα συμπτώματα και απρόσμενες επιπλοκές μπορεί να εμφανισθούν ώρες ή και ημέρες μετά την κάκωση. Οι πρώτες 24 ώρες είναι οι πιο κρίσιμες, και γι’ αυτό πρέπει να μείνετε μαζί με κάποιο αξιόπιστο άτομο, τουλάχιστον γι’ αυτή την περίοδο.
Εάν εμφανισθεί κάποιο από τα παρακάτω σημεία, κάλεσε τον γιατρό σου ή πήγαινε στο νοσοκομείο:
- Υπνηλία ή αυξανόμενη δυσκολία αφύπνισης (κατά τη διάρκεια του ύπνου, ξυπνάτε τον ασθενή κάθε 2 ώρες)
- Ναυτία ή έμετος
- Σπασμοί
- Αιμορραγία ή εκροή υγρού από την μύτη ή τα αυτιά
- Έντονη Κεφαλαλγία
- Αδυναμία ή απώλεια αισθητικότητας στο χέρι ή στο πόδι
- Σύγχυση ή παράξενη συμπεριφορά
- Η μία κόρη (η μαύρη περιοχή του ματιού) πολύ μεγαλύτερη από την άλλη – παράξενες κινήσεις των οφθαλμών, διπλωπία, ή άλλες διαταραχές της όρασης
- Ένας πολύ αργός ή πολύ γρήγορος σφυγμός ή ασυνήθης τύπος αναπνοής
- Εάν η διόγκωση από το χτύπημα, παρά την τοποθέτηση του πάγου, αυξάνεται