Διαλειμματική νηστεία και σύσταση σώματος

Διαλειμματική νηστεία είναι η περίοδος κατά την οποία, γίνεται κατανάλωση τροφής σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, της τάξεως των 8 ωρών. Την υπόλοιπη ημέρα δεν μπορεί να γίνει κατανάλωση κανενός είδους τροφής, που περιλαμβάνει θερμίδες (ενέργεια). Μπορούν όμως, να καταναλωθούν ροφήματα όπως το νερό και ο σκέτος καφές. Κάποιοι θεωρούν ότι η κατανάλωση νερού αρκεί.

Είδη διαλειμματικής νηστείας

Η διαλειμματική νηστεία δεν αποτελεί μια μορφής δίαιτα, οπότε η δομή της τροφής διαφέρει από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν παρόλα αυτά, πολλά είδη διαλειμματικής νηστείας.

Διαλειμματική νηστεία με πλαίσιο ωρών

Το συγκεκριμένο είδος της διαλειμματικής νηστείας έχει να κάνει με το χρονικό πλαίσιο, κατά το οποίο μπορεί να καταναλώσει τροφή το άτομο. Όταν περάσει το χρονικό πλαίσιο που έχει καθοριστεί, τότε παύει να καταναλώνει τροφές μέχρι την επόμενη μέρα, που θα έρθει πάλι το προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δύο συγκεκριμένες παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος είναι η 16:8, δηλαδή η κατανάλωση τροφής για 8 ώρες. Τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας παύει να υπάρχει κατανάλωση τροφής. Η δεύτερη παράμετρος είναι πιο ήπια (12:12). Το άτομο τις 12 πρώτες ώρες καταναλώνει τροφή και τις επόμενες 12 ώρες δεν επιτρέπεται να καταναλώσει.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Διάλειμματική νηστεία σε ημέρες

Το συγκεκριμένο είδος διαλειμματικής νηστείας είναι λίγο πιο αυστηρό από το προηγούμενο. Το χαρακτηριστικό αυτής της παραμέτρου είναι ότι, γίνεται κατανάλωση τροφής την μια ημέρα και την επόμενη υπάρχει αποχή ή μερική αποχή από την τροφή. Επιπλέον, και σε αυτή την περίπτωση συναντάμε μία ακόμη ήπια μορφή, όπου τις πρώτες πέντε μέρες της εβδομάδας γίνεται κανονικά κατανάλωση θερμίδων. Τις επόμενες δύο ημέρες είτε θα γίνεται υπερκατανάλωση μεταξύ 500 600 kcal ή θα υπάρξει πλήρης αποχή από την τροφή.

Είναι αποτελεσματική η διαλειμματική νηστεία;

Σύμφωνα με τις μελέτες η διαλειμματική νηστεία είναι πολύ αποτελεσματική για την απώλεια βάρους. Αυτό έχει να κάνει διότι, δεν επιτρέπει στα άτομα να απέχουν πλήρως από την τροφή. Τους προσφέρει ένα διαμορφωμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο γίνεται σε καθημερινή βάση λιγότερη κατανάλωση θερμίδων. Η μικρότερη κατανάλωση θερμίδων βοηθάει στον έλεγχο του βάρους, και κατά συνέπεια στην απώλεια ή διατήρηση βάρους όπου θεωρηθεί αναγκαίο.

Αίσθημα πείνας στην διαλειμματική νηστεία

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να υποστηρίζουν πως η διαλειμματική νηστεία τους οδηγεί σε έξαρση αισθήματος πεινάς. Αυτό ως ένα βαθμό μπορεί να θεωρηθεί σωστό, από την άποψη ότι για πολλές ώρες μετά την κατανάλωση τροφής υπάρχει αποχή.

Διαβάστε επίσης  Δυσανεξία στη λακτόζη και πως να την αντιμετωπίσουμε

Εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν, και πιο συγκεκριμένα στους ανθρώπους που ζούσαν στις σπηλιές, μπορούμε να διακρίνουμε ότι οι πρόγονοι μας δεν είχαν πρόσβαση σε συχνά γεύματα. Έτρωγαν συγκεκριμένη ώρα και την υπόλοιπη ημέρα έμεναν χωρίς τροφή. Άρα, ο οργανισμός τους ήταν σε θέση να αντέξει αρκετές ώρες χωρίς τροφή. Προφανώς λοιπόν, κι εμείς σήμερα μπορούμε να αντέξουμε το ίδιο με εκείνους τότε.

Advertising

Επίσης, εάν ο άνθρωπος καταφέρει να ελέγξει τον εαυτό του και να αντέξει το αίσθημα πείνας, που μπορεί να έχει ως φυσικό επακόλουθο, τότε θα είναι σε θέση διαχειριστεί τον έλεγχο του βάρους του. Συμπερασματικά, οι άνθρωποι που επιλέγουν την διαλειμματική νηστεία δεν πρόκειται να πάθουν κάτι.

Ο έλεγχος της πείνας μπορεί να γίνει με το να πάψει το άτομο να σκέφτεται το αίσθημα της πείνας και να το αφήσει να περάσει στη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, με λιγότερη κατανάλωση τροφής θα καταφέρει να κατακτήσει ένα σημαντικό στόχο.

Κίνδυνοι διαλειμματικής νηστείας

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας. Όμως, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, που δείχνουν ότι μπορεί να προκληθούν κάποια προβλήματα κατά τη διάρκεια αυτής.

Κόπωση

Το αίσθημα κόπωσης στην διαλειμματική νηστεία είναι προφανές και εμφανίζεται διότι, τα άτομα όταν εισέρχονται σε αυτή, δεν είναι σε θέση να την διαχειριστούν, επειδή είναι κάτι καινούργιο για τον οργανισμό τους. Παρόλα αυτά, η κόπωση μπορεί να αποφευχθεί όταν γίνει με τον σωστό τρόπο η διαλειμματική νηστεία, διότι οργανισμός του κάθε ατόμου διαφέρει. Συνεπώς, χρειάζεται συγκεκριμένη σύσταση αυτής προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Advertising

Απώλεια ελέγχου

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος από την διαλειμματική νηστεία, είναι η απώλεια του ελέγχου. Το άτομο μη μπορώντας να αντέξει το αίσθημα πείνας που νιώθει, μπορεί να οδηγηθεί στην αλόγιστη κατανάλωση τροφής.

Για αυτό, καλό ειναι να υπάρχουν μικρά σνακ στην περιοδο που επιτρεπεται η κατανάλωση τροφής, προκειμένου να περιορίζεται το αίσθημα πείνας. Κατα αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί η απώλεια του ελέγχου.

Αφυδάτωση

Ένας ακόμη κίνδυνος άπο την διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι η αφυδάτωση. Το άτομο που την κάνει, οφείλει να καταναλώνει υγρά καθόλη την διάρκεια της περιόδου, που δεν επιτρέπεται η κατανάλωση της τροφής.

Διαβάστε επίσης  Γάλα: Σύσταση και βιταμίνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση πέτρας στα νεφρά.

Advertising

Διατροφικές διαταραχές

Ως διατροφικές διαταραχές στην περίοδο της διαλειμματικής νηστείας μπορούν να θεωρηθούν κάποιες συγκεκριμένες παράμετροι. Πρώτον, όταν το άτομο φοβάται ότι θα πάρει ξανά το βάρος που έχει χάσει, με αποτέλεσμα να οδηγείται ακόμα πιο έντονα στην διαλειμματική νηστεία. Αυτό, οδηγεί στον να καταναλώνει πολυ λιγότερες τροφές και κατα συνεπεια λιγότερες θερμίδες.

Επίσης, σαν διατροφική διαταραχη μπορεί να θεωρηθεί και η θεωρία ότι πρέπει να καταναλώνονται 2-3 μεγάλα γευματα ή σνακ και την υπόλοιπη μέρα τιποτα, γιατί έτσι θα επιτευχθεί το αποτέλεσμα.

Δυσκολία συνοχής

Επιπλέον, ένα ακόμη πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας είναι η δυσκολία συνεχής. Αυτό σημαίνει ότι, το άτομο που έχει εισαχθεί σε αυτή, αδυνατεί να την κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει την αντίληψη ότι θα την κάνει για ένα μήνα και στην πορεία θα σταματήσει.

Η διαλειμματική νηστεία δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό του ατόμου. Αντιθέτως, μπορεί να τον βοηθήσει αποτελεσματικά με την απώλεια και την διατήρηση των κιλών. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αν το άτομο δεν μπορεί να την κρατήσει παραπάνω από ένα μήνα, τότε καλύτερα είναι να μην κάνει καθόλου.

Advertising

Οφέλη της διαλειμματικής νηστείας

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους είναι το πρωταρχικό όφελος της διαλειμματικής νηστείας. Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων όπως προαναφέραμε βοηθάει αισθητά στην απώλεια του βάρους ή υην διατήρηση αυτού στο επιθυμητό. Επίσης, η κατανάλωση νερού ή ροφημάτων με χαμηλές θερμίδες ή χωρίς θερμίδες, ενισχύει την απώλεια του αισθήματος πείνας.

Πειθαρχία

Η διαλειμματική νηστεία έχει ένα πολύ σημαντικό όφελος το οποίο τείνει να είναι και το πιο αναγκαίο για όλους, η πειθαρχία. Όταν αισθανθούν τα άτομα που έχουν μπει στην διαλειμματική νηστεία έντονη πείνα, τότε μπορεί να οδηγηθούν πολύ εύκολα στο να σταματήσουν την διαδικασία αυτή. Ο αυτοέλεγχος παίζει σημαντικό ρόλο καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. Για αυτό, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο, προκειμένου να ελέγξουμε τον εαυτό μας, για να δούμε αν είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε μια κατάσταση, στην οποία οι ίδιοι επιλέξαμε να περιέλθουμε σε αυτήν.

Διαβάστε επίσης  Ονυχοφαγία:Αιτίες και αντιμετώπιση
Πιθανή μείωση αρτηριακής πίεσης και έλεγχος της ινσουλίνης

Υπάρχει ένα ακόμα όφελος που μπορεί να εξεταστεί, το οποίο όμως είναι ακόμα αμφιλεγόμενο, λόγω των μύθων που υπάρχουν γλύπτη από αυτό. Σύμφωνα με μελέτες, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του οργανισμού.

Όσον αφορά την ινσουλίνη, είναι μία ουσία την οποία ο οργανισμός δεν δέχεται πολύ εύκολα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα και κατά συνέπεια την εμφάνιση διαβήτη. Εάν ο οργανισμός καταφέρει να ελέγξει την ινσουλίνη και κατεπέκταση να την δεχτεί, τότε θα μπορέσει προφανώς να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως ο διαβήτης.

Advertising

Επίσης, υπάρχει ένας ακόμη μύθος που ακόμη δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα. Λέγεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Αυτά είναι θέματα που μπορούν να συζητηθούν μόνο σε περίπτωση που γίνει μία ολοκληρωμένη έρευνα με επιχειρήματα και αποδείξεις. Κατά πόσο θα μπορούσε η διαλειμματική νηστεία να είναι αποτελεσματική στην μείωση αρτηριακής πίεσης, όπως και στον έλεγχο της ινσουλίνης.

Ποιοι μπορουν να επιλέξουν την διάλειμμα δική νηστεία

Ένα άτομο διαβητικό καλό θα ήταν να αποφύγει την διαλειμματική νηστεία, ειδικά στην περίπτωση που έχει με φαρμακευτική αγωγή και ακολουθεί μία συγκεκριμένη διατροφή. Για την διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα, σε αντίθετη περίπτωση, έχοντας την επιβεβαίωση από τον προσωπικό του γιατρό, μπορεί να μπει στην διαδικασία της διαλειμματικής δίαιτας. Αρκεί βέβαια στην προκειμένη περίπτωση, αυτή να είναι διαμορφωμένη στα πρότυπα της θεραπευτικής προσέγγισης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα υγιές άτομο μπορεί να μπει στην διαδικασία της διαλειμματικής νηστείας, αρκεί να την ακολουθήσει με τον προτεινόμενο τρόπο, όπως αυτό αναγράφεται από τους επιστήμονες. Θα πρέπει να επιλέξει μία από τις δύο μορφές που προαναφέρθηκαν,  διατηρώντας τες κατά γράμμα, προκειμένου να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πηγές

Διαλειμματική νηστεία και σύσταση σώματος – medNutrition – 13/12/2021 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: medNutrition.gr (Τελευταία τροποποίηση: 24/4/2022)

Advertising

Διαλειμματική Νηστεία / Τι είναι; Δουλεύει; – Ανδρέας Χρήστου – 19/2/2019 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: andreaschristou.gr (Τελευταία τροποποίηση: 24/4/2022)

Διαλειμματική Νηστεία: Μέθοδος, ασφάλεια και παρενέργειες – Healthia – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: healthia.gr (Τελευταία τροποποίηση: 24/4/2022)

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γονική διαταραχή χρήσης ουσιών: Επιπτώσεις στα παιδιά

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο, Γονική διαταραχή

Ιστορία του Drag: Ρίζες, εξέλιξη και σημασία

Ιστορία του Drag: Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τη Σύγχρονη