Διαβήτης και άσκηση, να πως!
Η άσκηση πρέπει να υπάρχει στη ζωή όλων. Ειδικότερα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση όπου το άτομο πάσχει από διαβήτη. Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά για τη πρόληψη και τον περιορισμό της νόσου. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι απαγορευτικός.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης χρειάζεται γλυκόζη για την ενέργεια που δαπανάται και έτσι απελευθερώνεται από το αίμα ενώ ταυτόχρονα βοηθά στον καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης. Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν πάντα στα άτομα με διαβήτη την απώλεια βάρους η οποία επιτυγχάνεται με την άσκηση καθώς ο έλεγχος του σωματικού βάρους μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η μείωση του στρες είναι από τα οφέλη που θα σου δώσουν καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς ρυθμίζει την πίεση σου και τον ύπνο σου.
Πριν ξεκινήσεις πρέπει να επισκεφτείς έναν ειδικό ιατρό ο οποίος θα σε εξετάσει και θα σε διαβεβαιώσει ότι όλα είναι συμβατά με την επιθυμία σου να αρχίσεις να γυμνάζεσαι. Θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες ειδικές εξετάσεις σχετικά με την καρδιά, τα νεφρά, τα αγγεία κ.ά. Αφού πάρεις την έγκριση του είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις.
Το πρόγραμμα εκγύμνασης διαφοροποιείται αναλόγως τον τύπο του διαβήτη του ατόμου.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1
Εμφανίζεται συνήθως στη παιδική ή εφηβική ηλικία και είναι χρόνια αυτοάνοση νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των β – κυττάρων του παγκρέατος με αποτέλεσμα την απόλυτη ανεπάρκεια ινσουλίνης.
Σε αυτόν τον τύπο δεν υπάρχουν απαγορευτικές ασκήσεις, έκτος αν το έχει ορίσει κάποιος γιατρός. Προτείνεται άσκηση χαμηλής – μέτριας έντασης 4 φόρες την εβδομάδα από 30-45 λεπτά, συνδυάζοντας αερόβια άσκηση και αναερόβια. Πάντα θυμάσαι την προθέρμανση και την αποθεραπεία – τέντωμα τα οποία μπορούν να γίνονται με χαλαρό περπάτημα 10-15 λεπτών και ειδικές ασκήσεις τεντώματος ανάλογα με τους μυς που έχουν χρησιμοποιηθεί. Τα αερόβια που μπορείς να επιλέξεις είναι αρκετά όπως το έντονο περπάτημα, ο χορός, το ποδήλατο, το τένις και το τρέξιμο. Οι ασκήσεις με βάρη ποικίλουν όμως πρέπει να θυμάσαι πως δεν πρέπει να ζορίζεις τον εαυτό σου με το βάρος που προσθέτεις. Αρκεί απλά να υπάρχει αντίσταση ώστε να γυμνάζεται σωστά ο μυς. Η επανάληψη τους 2-3 φόρες την εβδομάδα είναι ωφέλιμη.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2
Εμφανίζεται συνήθως μετά τα 30 και συνοδεύεται από παχυσαρκία, ενώ χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα και σχετική ανεπάρκεια ινσουλίνης.
Εδώ το πρόγραμμα εκγύμνασης απαιτεί προσοχή και καλό σχεδιασμό.
Αρχικά μπορείς να ξεκινήσεις αερόβια άσκηση διάρκειας 15 λεπτών την οποία με τη πάροδο του χρόνου μπορείς να αυξήσεις μέχρι και στα 45 λεπτά. Προτείνεται περπάτημα και ποδήλατο μέτριας έντασης. Αν παίρνεις ινσουλίνη μπορείς να το κάνεις καθημερινά για μειώσεις την αντίσταση σε αυτήν, αλλιώς μπορείς να το επαναλαμβάνεις 3 φόρες την εβδομάδα. Για τη μυϊκή ενδυνάμωση είναι καλό να γυμνάζεσαι 2 φόρες την εβδομάδα με λίγο βάρος καθώς και με την επίβλεψη κάποιου ειδικού. Και εδώ είναι πάντα απαραίτητη η προθέρμανση και η αποθεραπεία – τέντωμα.
Προσοχή!
- Δεν πρέπει να ασκείσαι όταν τα επίπεδα του σακχάρου είναι υψηλά καθώς η άσκηση μπορεί να τα αυξήσει ακόμα περισσότερο.
- Δεν πρέπει να ασκείσαι όταν είσαι άρρωστος. Όλη η ινσουλίνη θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.
- Φόρα κάποιο αναγνωριστικό της διαβητικής σου κατάστασης είτε στο γυμναστήριο είτε στο δρόμο ( αν ασκείσαι με εξωτερικό περπάτημα / τρέξιμο / ποδήλατο).
- Η υπογλυκαιμία είναι πιθανή, γι’ αυτό να έχεις πάντα μαζί σου ένα τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακα ή ταμπλέτες γλυκόζης.
- Πίνεις πάντα νερό πριν και μετά την άσκηση.
Ο διαβήτης αποτελεί πάθηση σοβαρή και χρειάζεται σωστή διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση. Μίλησε με το γιατρό σου και αποφασίστε μαζί για την κοινή πορεία διαβήτη και άσκησης. Στην αρχή ίσως νιώσεις ότι κουράζεσαι εύκολα ή ότι θες να τα παρατήσεις. Κάθε αρχή είναι δύσκολη, η επιμονή θα σου φέρει τα αποτελέσματα που θες.