Οι ελιές ή αλλιώς σπίλοι αποτελούν καλοήθεις βλάβες του δέρματος και προέρχονται από τα σπιλοκύτταρα από τα οποία προέρχεται και η ονομασία τους. Μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος και το σχήμα τους, το μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλει. Εμφανίζονται για ορμονικούς και κληρονομικούς λόγους, από την έκθεση στον ήλιο ή σε σπάνια περίπτωση κατά την ενδομήτρια περίοδο. Ωστόσο, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες οι ελιές μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας και να μετατραπούν σε κακοήθεις βλάβες του δέρματος και να μετακινηθούν και σε άλλες περιοχές του δέρματος αν παραμεληθούν.
Μέθοδοι αφαίρεσης των ελιών-σπίλων
Σε περίπτωση που ο δερματολόγος αποφασίσει ότι μία ελιά αποτελεί κίνδυνο για την υγεία πρέπει να αφαιρεθεί. Η αφαίρεση μίας ελιάς μπορεί να γίνει και για αισθητικούς λόγους. Ας δούμε αναλυτικά τις μεθόδους αφαίρεσης:
- Αφαίρεση με laser: Με τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιείται μία δέσμη φωτός για να θερμανθεί κάποιο κύτταρο ή ιστός. Αυτή η δέσμη φωτός απορροφάται από το χρώμα του σπίλου και τον καταστρέφει, ενώ μετά δε χρειάζονται ράμματα. Η μέθοδος αυτή συνίσταται μόνο για νέες και μικρές ελιές.
- Καυτηριασμός: Στη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούνται ηλεκτρισμός, ραδιοκύματα, υπέρηχοι, υγρό άζωτο και οξέα. Η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για μικρές ελιές ή φακίδες και μετά την εφαρμογή της δε χρειάζονται ράμματα παρά μόνο μία επουλωτική αλοιφή.
- Χειρουργική αφαίρεση: Η μέθοδος συνίσταται στην περίπτωση επικίνδυνων σπίλων για κακοήθεια. Αφαιρείται ο σπίλος και ο γύρω ιστός και στέλλονται για βιοψία, ενώ μετά γίνονται ράμματα απορροφήσιμα ή μη.
- Τμηματική εκτομή εν σειρά: Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για μεγάλους σπίλους. Ο σπίλος αφαιρείται τμηματικά σε πολλά τεμάχια ενώ πριν προηγείται διάγνωση με βιοψία. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλήρης εκτομή ή μεταμόσχευση δέρματος από άλλη περιοχή για να καλυφθεί το έλλειμμα.
Τι προσέχουμε;
Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε αλλαγή στην όψη ενός σπίλου, στο χρώμα ή στο μέγεθος, θα πρέπει να καταφύγουμε σε έναν δερματολόγο ώστε να τον αφαιρέσουμε. Ένας σπίλος μπορεί να γίνει μελάνωμα στην περίπτωση που δεν προσέξουμε. Ένα σημαντικό ποσοστό μελανωμάτων προκαλείται σε ήδη προϋπάρχουσες ελιές λόγω ορισμένων παραγόντων, όπως η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό.
Ο κανόνας ABCDE για το μελάνωμα
- Asymetry : Σπίλοι που έχουν ασύμμετρη όψη.
- Border: Σπίλοι με θαμπές ή πριονωτές άκρες.
- Colour: Όταν ένας σπίλος έχει περισσότερα από ένα χρώματα.
- Diameter : Πρόκειται για σπίλους που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από μία γόμα μολυβιού.
- Evolution: Σπίλοι που αλλάζουν ξαφνικά χρώμα, μέγεθος ή σχήμα.