Τον τελευταίο καιρό, κάθε φορά που κοιτάζω τα e-mail μου από τον Ιατρικό Σύλλογο περνάει από το μυαλό μου η εξής σκέψη “Τελικά δεν έχουν αλλάξει και τόσα”. Τίτλος : Επιδημία πανώλης είναι σε εξέλιξη στην Μαδαγασκάρη.
Τι γίνεται στην Μαδαγασκάρη;
Από την 1η Αυγούστου του 2017 έως τις 12 Οκτωβρίου 2017 αναφέρθηκαν 684 κρούσματα πανώλης (350 ύποπτα, 271 πιθανά, 63 επιβεβαιωμένα), συμπεριλαμβανομένων 57 θανάτων, σε 35 από τις 114 περιοχές της χώρας. Τα περισσότερα κρούσματα ανακοινώθηκαν στην πρωτεύουσα Antananarivo, στην παραθαλάσσια πόλη Toamasina και στην αγροτική Faratsiho.
Πρόκειται για 474 κρούσματα πνευμονικής πανώλης, 156 κρούσματα βουβωνικής πανώλης, ένα κρούσμα σηψαιμικής πανώλης και 54 δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Τουλάχιστον 15 επαγγελματίες υγείας έχουν μολυνθεί από την αρχή της επιδημίας.
Ετοιμάζεσαι για διακοπές; Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρεί στην έκδοση οδηγιών για ταξιδιώτες προς περιοχές με συρροή κρουσμάτων πανώλης, με σκοπό την αποφυγή της κλινικής νόσησης και της εισαγωγής και εγκατάστασης της νόσου στη χώρα.
“Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα ο κίνδυνος για τους ταξιδιώτες στη Μαδαγασκάρη θεωρείται πολύ χαμηλός. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη Μαδαγασκάρη και τις Σεϋχέλλες συνιστάται να ενημερωθούν για την τρέχουσα επιδημία πανώλης και να γνωρίζουν ότι η πανώλη ενδημεί στη Μαδαγασκάρη. Οι ταξιδιώτες σε αγροτικές περιοχές όπου ενδημεί η πανώλη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αν συμμετέχουν σε κυνήγι, κατασκηνώνουν ή δεν είναι εφικτό να αποφύγουν την επαφή με τα τρωκτικά. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου. Οι ταξιδιώτες συνιστάται:
- Να εφαρμόζουν τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα έντομα και να χρησιμοποιούν στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά σκευάσματα που περιέχουν δραστικές ουσίες εγκεκριμένες στην Ευρώπη όπως DDET κ.α.
- Να αποφεύγουν την επαφή με άρρωστα ή νεκρά ζώα.
- Να αποφεύγουν την επαφή με άρρωστα ή νεκρά ζώα.
- Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που έχουν εμφανίσει συμπτώματα ή έχουν διαγνωστεί με πνευμονική πανώλη.
- Να αποφεύγουν χώρους με συνωστισμό όπου πρόσφατα αναφέρθηκαν κρούσματα πνευμονικής πανώλης.
Προφυλακτική αγωγή συνιστάται μόνο σε άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με κρούσματα πανώλης ή ήρθαν σε επαφή με άρρωστα ζώα ή τσιμπήθηκαν από μολυσμένους ψύλλους. Οι ταξιδιώτες συνιστάται να αποφεύγουν την αυτοχορήγηση αντιβιοτικών ως προφύλαξη, εκτός και αν συσταθεί από επαγγελματία υγείας.
Μετά την επιστροφή θα πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους για 10 ημέρες και αν παρουσιάσουν συμπτώματα συμβατά με τη νόσο και είχαν έρθει σε επαφή με τρωκτικά ή ψύλλους ή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα ή διαγνώστηκε με πνευμονική πανώλη πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να αναφέρουν το ιστορικό του ταξιδιού τους.”
Καλά η πανούκλα δεν εξαλείφθηκε;
Όχι! Υπάρχουν περιοχές όπου ενδημεί η νόσος και κατά καιρούς τα κρούσματα αυξάνονται. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιδημία στο Surat της Ινδίας το 1994 που οδήγησε σε 52 θανάτους. Καμία σχέση όμως δεν έχει η σημερινή έκταση της νόσου με εκείνη του “Μαύρου Θανάτου” (Black Death) που έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο θανατηφόρες και πιο καταστροφικές πανδημίες στην ανθρώπινη ιστορία, με εκτιμήσεις για 75-200 εκατομμύρια θανάτους.
Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε!
Στις 29 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώθηκε ο θάνατος μπασκετμπολίστα από τις Σεϋχέλλες που συμμετείχε στο πρωτάθλημα μπάσκετ “Indian Ocean Club” στη Μαδαγασκάρη και ξεκίνησε η ανησυχία. Ωστόσο η πανώλη ενδημεί κατά τόπους εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα, στην Μαδαγασκάρη αναφέρεται αύξηση κρουσμάτων κάθε χρόνο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, και πανικός δεν ξεσπά. Καθησυχαστικό είναι και το γεγονός ότι, ενώ η επιδημία μαίνεται εδώ και τόσο καιρό, η νόσος δεν έχει “ξεφύγει” εκτός συνόρων.
Στην προ-αντιβιοτικών εποχή η “πανούκλα” σκότωνε. Ευτυχώς σήμερα η πανώλη όχι μόνο είναι ιάσιμη αλλά φαίνεται πως δεν έχει αναπτύξει ακόμα αντοχή.