Πονοκέφαλος, πονόδοντος, μυϊκός σπασμός, πόνοι περιόδου. Δεν είναι λίγες οι φορές που καταφεύγουμε στη βοήθεια των φαρμάκων με σκοπό να απαλλαχθούμε από αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα του πόνου. Τα πιο συνηθισμένα είδη φαρμάκων που λαμβάνουμε είναι: τα παυσίπονα, τα αντιβιοτικά, τα αντιόξινα και τα αντιισταμινικά. Πολλά τα φάρμακα λίγοι όμως ξέρουν την ορθή τους λήψη. Για να μην γίνει, λοιπόν, το φάρμακό μας… «φαρμάκι», υπάρχουν κάποιες οδηγίες που θα πρέπει να προσέχουμε όταν τα λαμβάνουμε.
Μήπως κι εσύ λιώνεις τα χάπια σου πριν τα πιείς;
Λάθος! Ορισμένα δισκία δεν είναι κατασκευασμένα για να λαμβάνονται διαλυμένα. Αυτά τα δισκία «αγκαλιάζονται» από ένα προστατευτικό περίβλημα, το γνωστό υμένιο, το οποίο προστατεύει τον οισοφάγο από πιθανό ερεθισμό στα τοιχώματά του και εξασφαλίζει ότι τα συστατικά του φαρμάκου θα απελευθερωθούν με αργό ρυθμό, ώστε να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλέον, το υμένιο εξασφαλίζει πως το δισκίο δεν θα διαλυθεί από το όξινο περιβάλλον του στομάχου, ώστε στη συνέχεια να μεταφερθεί στα κατώτερα τμήματα του πεπτικού μας συστήματος και να διαλυθεί. Τα δισκία, λοιπόν, τα οποία επιτρέπεται να λιώσουμε είναι εκείνα που φέρουν τη χαρακτηριστική εγκοπή στο μέσο τους, δηλαδή τα διχοτομούμενα, π.χ. την ασπιρίνη. Στη συνέχεια, όμως, θα πρέπει να ληφθεί μία γενναιόδωρη ποσότητα νερού για να φύγουν όλα τα υπολείμματα του φαρμάκου από τον οισοφάγο, ώστε να αποφευχθεί ο ερεθισμός των τοιχωμάτων του. Στη περίπτωση, λοιπόν, που δυσκολεύεσαι να καταπιείς κάποιο χάπι, μπορείς να το αναζητήσεις σε σιρόπι ή σε υπόθετο.
Ποιά φάρμακα αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ; Οι συνέπειες που πρέπει να ξέρεις.
Έρευνα έδειξε πως περισσότεροι από πέντε στους δέκα ενηλίκους που καταναλώνουν αλκοόλ, ταυτόχρονα, κάνουν και λήψη φαρμάκων, τα οποία αλληλεπιδρούν με το ποτό προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες. Τα περισσότερα είδη φαρμάκων τα οποία δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί με αλκοόλ είναι:
- Τα αντικαταθλιπτικά και τα υπνωτικά: Σε συνδυασμό με το αλκοόλ καταστέλλουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και δημιουργούν πρόβλημα στη συγκέντρωση και στην αντίληψη.
- Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη: Εάν συνδυαστούν με το αλκοόλ, πιθανόν να αυξήσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της λειτουργίας του ήπατος.
- Τα φάρμακα της πίεσης και της καρδιάς: Τα οποία μαζί με το αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τη δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων.
- Τα φάρμακα για τον διαβήτη: Η λήψη τους μαζί με αλκοόλ επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Τα φάρμακα για την ακμή: Σε συνδυασμό τους με το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν ηπατοτοξικότητα.
- Αντιμυκητιασικά φάρμακα: Τα οποία, μαζί με αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία.
- Τα παυσίπονα: Το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται να καταναλώνεται μαζί με παυσίπονα, καθώς επιβαρύνει την ηπατική λειτουργία και ερεθίζει το στομάχι δημιουργόντας, ορισμένες φορές, αιμορραγία ή και έλκος.
- Τα αντιβιοτικά: Υπάρχει κίνδυνος τοξικών εκδηλώσεων εάν ληφθούν μαζί με αλκοόλ.
Τι να κάνεις όταν ξεχάσεις να πιείς τη δόση του φαρμάκου σου.
Ένας γενικός κανόνας που τηρείται εάν ξεχάσεις μία δόση είναι πως εάν η επόμενη δόση είναι μέσα στο δίαστημα δύο ωρών, δεν χρειάζεται να ληφθεί. Όμως, εάν η επόμενη δόση είναι μέσα σε δύο ώρες, τότε πρέπει άμεσα να ληφθεί και έπειτα να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα λήψης του φαρμάκου.
Πόσο νερό πρέπει να πίνεις μαζί με το χάπι σου;
Το νερό βοηθάει στο να διαλυθούν σωστά τα φάρμακα καθώς είναι ο κυριότερος διαλύτης τους. Έτσι, τα χάπια πρέπει να πίνονται με τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό το οποίο αντιστοιχεί σε 200ml. Γι’αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει να καταπίνεις το φάρμακό σου μόνο με δυο γουλίτσες νερό! Επιπλέον, είναι λάθος να διαλύεις τα αναβράζοντα δισκία σε λιγότερο από μισό ποτήρι νερό, καθώς έτσι δεν δρουν αποτελεσματικά και δεν γίνεται πιο έντονη η δράση τους, όπως πολλοί πιστεύουν.
Ξέρεις πότε και πού πρέπει να πετάξεις τα φάρμακά σου;
Όταν περάσει η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων δεν θα πρέπει να γίνεται η λήψη τους. Επί προσθέτως, ακόμα κι αν δεν έχουν λήξει τα φάρμακα, και παρατηρηθεί στα δισκία κάποια αλλαγή στο χρώμα ή στη σύστασή τους, ή όταν τα σιρόπια έχουν κρυσταλλώσει και οι αλοιφές μυρίζουν ή/και έχουν γίνει υδαρής, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους. Όταν χρειαστεί να πετάξεις κάποιο φάρμακο, μην το πετάξεις στα σκουπίδια καθώς οι ουσίες του παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα. Αντιθέτως, απευθύνσου σε ένα φαρμακείο, το οποίο τηρεί πρόγραμμα ανακύκλωσης φαρμάκων.