Η νηστεία είναι μέρος της θρησκευτικής μας παράδοσης με οφέλη τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία. Με αφορμή την περίοδο της Σαρακοστής, για τα Χριστούγεννα την οποία διανύουμε θα σας δώσουμε ορισμένες χρήσιμες διατροφικές συμβουλές .
Η νηστεία χαρακτηρίζεται κυρίως από την αποχή ζωικών προϊόντων καθώς και τα παράγωγά τους όπως κρέας, ψάρια, αυγά, και γαλακτοκομικά.
Καλούμαστε λοιπόν να καλύψουμε την καθημερινή μας διατροφή με αμυλούχες κυρίως τροφές όπως ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, πίτες , λαχανικά, και όσπρια. Μια μεγάλη γκάμα επιλογών που σίγουρα μας αποτοξινώνει. Η αποτοξίνωση λοιπόν έχει και σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας καθώς είναι μια ευκαιρία για να φάμε πιο σωστά.
Αξίζει να σημειώσουμε ωστόσο ότι αρκετός κόσμος παίρνει βάρος την περίοδο της νηστείας λόγω της υψηλής κατανάλωσης υδατανθράκων, αλλά και τροφών πλούσιων σε λιπαρά.
Σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατών να παρατηρηθούν ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων όπως πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε κατά την περίοδο της νηστείας πρέπει εκτός από γευστική να είναι και ισορροπημένη. Τα προϊόντα σουσαμιού (ταχίνι , χαλβάς, παστέλι) είναι στην κορυφή των προτιμήσεων πολλών από εμάς κυρίως ως θρεπτικό συμπλήρωμα. Πολύ σωστή και θρεπτική επιλογή αποτελεί το ταχίνι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επάλειψη στο ψωμί σε σαλάτες, πίτες, σάλτσες. Παρέχει ενέργεια αλλά και θερμίδες αλλά πρέπει να το ενάγουμε στην διατροφή μας με μέτρο .
Να ξέρετε ότι εμπλουτίζει τον οργανισμό μας με ασβέστιο και σίδηρο.
Μερικά από τα οφέλη της νηστείας!
– καλύτερες διατροφικές συνήθειες, λόγω των φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, θαλασσινών και την αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
– μειώνουμε την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
– μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος
– καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
– ευνοϊκότερη λειτουργία του εντέρου, λόγω της υψηλής κατανάλωσης φυτικών ινών.
– αυξημένη κατανάλωση καλών λιπαρών
– αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών
– αυξημένη πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων
Ενδεικτικές διατροφικές επιλογές
Αρχικά το πιο σωστό είναι έχουμε 3 κύρια γεύματα στην καθημερινότητα μας (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 ενδιάμεσα (δεκατιανό, απογευματινό).
– αρκετό νερό, και βοτάνια (τσάι, χαμομήλι, λουίζα κ.α. το πολύ 2 κούπες την ημέρα).
– Ρύζι , ζυμαρικά μαγειρεμένα με μανιτάρια ή θαλασσινά.
– ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί, ταχίνι, χαλβά
– Δημητριακά ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς.
– Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, πλιγούρι)
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η διατροφή είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και πρέπει να είναι προσαρμοσμένη σύμφωνα με τις καθημερινές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, οι οποίες μεταβάλλονται από άτομο σε άτομο.
Έχοντας στο νου τα παραπάνω και προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε ποικιλία, μπορούμε να έχουμε μία ισορροπημένη και σωστή διατροφή τα χρονικά διαστήματα που αποφασίζουμε να νηστέψουμε πάντα όμως με την σωστή καθοδήγηση του γιατρού μας ή του διατροφολόγου μας.