Η διατροφή των αστροναυτών από την περίοδο του 1980 αποτελεί πόλο έλξης, κυρίως για το γυναικείο φύλο. Σύμφωνα με τις τότε γνωστές μελέτες, η δίαιτα που είχαν ακολουθήσει οι αστροναύτες στο ταξίδι του στο διάστημα, ήταν ικανή να μειώσει το βάρος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Δίαιτα της NASA
Η δίαιτα αυτή, έχει χαρακτηριστεί ως η «δίαιτα της NASA» και ήταν αρκετά αυστηρή, με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να την κατάταξη στις χημικές δίαιτες.
Χαρακτηριστικά της δίαιτας της NASA
Κύρια χαρακτηριστικά της δίαιτας αυτής είναι η υψηλή απορρόφηση πρωτεΐνης μέσω των αυγών ή του κρέατος. Επίσης, η κατάργηση των γαλακτοκομικών προϊόντων από την καθημερινή διατροφή όπως γάλα και γιαούρτι, είναι εξίσου ένα γνώριμο χαρακτηριστικό της δίαιτας αυτής.
Η δίαιτα της NASA είναι κατάλληλη για όλους και δεν έχει περιορισμούς. Κάποιος που επιλέγει να την ακολουθήσει μπορεί να καταναλώνει όση ποσότητα λαχανικών ή κρέατος επιθυμεί. Το πρωινό μόνο θα πρέπει να είναι κάθε μέρα το ίδιο, εκτός από τις δυο μέρες αποτοξίνωσης.
Οι χημικές δίαιτες είναι ικανές να ενεργοποιήσουν άμεσα τον μεταβολισμό και να τον καταστήσουν σε διαδικασία «χημικού σοκ». Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αντικατάστασης των λιπαρών τροφών, με μη λιπαρές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Το «παιχνίδι χημείας» στο οποίο μπαίνει ο οργανισμός, επιταχύνει τις καύσεις.
Η γρήγορη απώλεια βάρους πάνω από 4 kg το μήνα αποτελεί το βασικότερο παράγοντα που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αυτή την δίαιτα. Η δίαιτα της NASA ξεκινούσε με ένα πρόγραμμα δύο εβδομάδων, μέσα στο οποίο υπήρχαν δυο ημέρες αποτοξίνωσης (μια για κάθε εβδομάδα).
Πότε ξεκίνησε η μελέτη της διατροφής των αστροναυτών
Η μελέτη της διατροφής των αστροναυτών ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από τη δεκαετία του 1980 που έγινε γνωστή δίαιτα της NASA πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε να μελετάτε το 1961 όπου έγινε και το πρώτο ταξίδι ανθρώπους στο διάστημα.
Σύμφωνα με τους περισσότερους, θα ήταν αδύνατον ένας άνθρωπος σε διαδικασία έλλειψης βαρύτητας να μπορέσει να διατηρήσει οποιαδήποτε τροφή στο στομάχι του. Αυτό είχε να κάνει με το ότι, η ελεύθερη πτώση στην οποία βρίσκεται συνεχώς, τον οδηγεί σε αίσθημα εμετού. Όπως αποκαλύφθηκε όμως, οι απόψεις των επιστημόνων ήταν αβάσιμες καθότι ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε το 1961 στο διάστημα, δηλαδή ο Yuri Gagarin, κατάφερε να τραφεί σωστά και επαρκώς.
Διαδικασία προετοιμασίας τροφής
Η τροφή μπορεί να υποθηκευθεί σε ειδικά δοχεία αποσυμπίεσης, προκειμένου να μπορεί να καταναλωθεί χωρίς πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης βαρύτητας.
Η κατανάλωση φρούτων και κουλουριών μπορεί να γίνει στην φυσική τους μορφή, καθώς δεν χρειάζονται ιδιαίτερη επεξεργασία. Άλλα τρόφιμα όπως τα μακαρόνια θα χρειαστούν νερό για να καταναλωθούν. Επίσης, υπάρχει φούρνος στο διαστημικό όχημα.
Η αποθήκευση του αλατιού και πιπεριού πρέπει να γίνει σε υγρή μορφή. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι αναγκαία προκειμένου, να αποφευχθεί η απόφραξη του συστήματος εξαερισμού, καθώς και οποιοσδήποτε τραυματισμός των οφθαλμών των αστροναυτών.
Διαδεδομένες τροφές
Οι πιο διαδεδομένες τροφές για ένα ταξίδι στο διάστημα είναι το κοτόπουλο, τα θαλασσινά, τα γλυκίσματα, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα. Ακόμη, το φυστικοβούτυρο, το βοδινό και τα καρυκεύματα όπως οι κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα. Ποτά όπως ο καφές, η πορτοκαλάδα και η λεμονάδα μπορούν να καταναλωθούν.
Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται μια εμπεριστατωμένη μελέτη των διατροφολόγων, πριν ξεκινήσει ένα ταξίδι στο διάστημα, γιατι η διατροφή των αστροναυτών είναι σημαντική. Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, οι διατροφικές ανάγκες των αστροναυτών διαφέρουν. Στην περίπτωση μίας μικρόσωμης γυναίκας χρειάζονται 1900 kcal ημερησίως, ενώ ενός μεγαλόσωμου άντρα χρειάζονται 3200 kcal ημερησίως. Τα γεύματα των αστροναυτών σε καθημερινή βάση είναι πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.
Πηγές
Δίαιτα της NASA: Χάστε 10 κιλά σε 2 εβδομάδες! – THE TOC – 15/5/2014 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: thetoc.gr (Τελευταία τροποποίηση: 24/3/2022)
Άραγε, τι διατροφή ακολουθούν οι αστροναύτες; – news diet – 30/5/2021 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: newsdiet.gr (Τελευταία τροποποίηση: 24/3/2022)
Διατροφή στο διάστημα: το τελικό σύνορο – ιατροnet – 15/2/2017 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: iatronet.gr (Τελευταία τροποποίηση: 24/3/2022)