H χρησιμότητα των laser στην ιατρική επιστήμη

 

Ο όρος laser σημαίνει Ενίσχυση Φωτός με Διεγερμένη Εκπομπή Ακτινοβολίας. Το συνηθισμένο φως, όπως αυτό από έναν λαμπτήρα, έχει πολλά μήκη κύματος και εξαπλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Το φως του laser, από την άλλη πλευρά, έχει ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος. Εστιάζεται σε μια στενή δέσμη και δημιουργεί ένα πολύ υψηλής έντασης φως. Επειδή τα laser μπορούν να εστιάσουν με μεγάλη ακρίβεια σε μικροσκοπικές περιοχές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολύ ακριβείς χειρουργικές εργασίες.

Σήμερα, τα laser έχουν γίνει ζωτικό μέρος της καθημερινότητάς μας. Χρησιμοποιούνται από την κατασκευή μέχρι την ψυχαγωγία, τις κατασκευές, την επικοινωνία, την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροπορία, την εκπαίδευση, τα φτιάχνω μόνος σου έργα, τη ρομποτική, το διάστημα, την ιατρική, τον πόλεμο και πολλά άλλα. Από την εφεύρεσή τους πριν από περισσότερες από πέντε δεκαετίες, ο τομέας της ιατρικής υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους της τεχνολογίας laser.

Τα laser χρησιμοποιούνται σε πολλούς τύπους χειρουργικών επεμβάσεων:

  • Αισθητική χειρουργική (για την αφαίρεση τατουάζ, ουλών, ραγάδων, ηλιακών κηλίδων, ρυτίδων, σημαδιών, φλεβών αράχνης ή τρίχας)
  • Διαθλαστική χειρουργική των ματιών (για την αναμόρφωση του κερατοειδούς για τη διόρθωση ή τη βελτίωση της όρασης όπως στο LASIK ή στο PRK)
  • Οδοντιατρικές επεμβάσεις (όπως ενδοδοντικές/περιοδοντικές επεμβάσεις, λεύκανση δοντιών και στοματική χειρουργική)
  • Γενική χειρουργική (όπως αφαίρεση όγκου, αφαίρεση καταρράκτη, χειρουργική επέμβαση μαστού, πλαστική χειρουργική και περισσότερες άλλες χειρουργικές επεμβάσεις)
laser
cheyennemountaindental.com

Κίνδυνοι/Οφέλη

Με σωστή χρήση, επιτρέπουν στον χειρουργό να ολοκληρώσει πιο σύνθετες διεργασίες. Να μειώσει την απώλεια αίματος, να ελαχιστοποιήσει τη μετεγχειρητική ενόχληση, τη πιθανότητα μόλυνσης του τραύματος και να επιτύχει καλύτερη επούλωση του τραύματος.

Όπως με κάθε τύπο χειρουργικής επέμβασης, η χειρουργική επέμβαση με laser έχει πιθανούς κινδύνους.

  • Πόνο
  • Μόλυνση
  • Αιμορραγία
  • Ουλές
  • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.
Διαβάστε επίσης  Εγκοίμηση: Η θεραπεία του ύπνου από τον Ασκληπιό

Η χειρουργική με laser χρησιμοποιεί μη ιονίζουσα ακτινοβολία, επομένως δεν έχει τους ίδιους μακροπρόθεσμους κινδύνους με τις ακτίνες Χ ή άλλους τύπους ιοντίζουσας ακτινοβολίας.

Mini ιστορική αναδρομή

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, προς όφελος της υγείας του ανθρώπου με τη χρήση laser, χρονολογείται από το 1951. Εκείνη τη χρονιά, ο Townes του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εφηύρε το Mas ER (ακρωνύμιο για Ενίσχυση Μικροκυμάτων από Διεγερμένη Εκπομπή Ακτινοβολίας).

Το έργο των Townes και Schwalow σηματοδότησε το σημείο εκκίνησης του αγώνα για την πρώτη πραγματική κατασκευή ενός λέιζερ. Μόλις το 1960 επινοήθηκε το πρώτο λειτουργικό laser, βασισμένο σε κρύσταλλο με ρουμπίνι, που είχε κατασκευαστεί από τον Maiman.

 Η εργασία του απορρίφθηκε από δύο μεγάλα περιοδικά επειδή οι κριτές έκριναν ότι το σχέδιό του δεν ήταν εφαρμόσιμο, πριν δημοσιευτεί στο Nature. Ενώ το laser με ρουμπίνι, χρησιμοποιήθηκε σε πρώιμα πειράματα στο μάτι, η χαμηλή ισχύς, το έκανε ακατάλληλο για μεγάλη κοπή ιστού.

Ο Campbell, στην Κολούμπια το 1962, ξεκίνησε τη συγκόλληση με laser αποκολλημένων αμφιβληστροειδών. Ένας αποκολλημένος αμφιβληστροειδής χιτώνας συγκολλήθηκε ξανά στη θέση του.

Στη συνέχεια, όλο και περισσότεροι γιατροί άρχισαν να το αξιοποιούν για διαφορετικές ιατρικές παρεμβάσεις. Η αιμόσταση σε αιμορραγία και η αντιμετώπιση καρκινικών όγκων στις φωνητικές χορδές, είναι κάποιες από τις ιατρικές επιπλοκές και παθήσεις που πραγματοποιήθηκαν χάρη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:

Center for Devices and Radiological Health (2019). Medical Lasers. [online] U.S. Food and Drug Administration. Available at: fda.gov Accessed at: 21/05/22.

Choy, D.S. (1988). History of lasers in medicine. The Thoracic and Cardiovascular Surgeon,  36 Suppl 2, pp.114–117.

Διαβάστε επίσης  Τα οφέλη της άσκηση στο διάστημα

Gross, A.J. and Herrmann, T.R.W. (2007). History of lasers. World Journal of Urology, 25(3), pp.217–220.

World, T.S. (n.d.). The uses of laser technology in medical fields-How lasers cause a medical revolution? [online] The Scientific World – Let’s have a moment of science. Available at: scientificworldinfo.com Accessed at: 21/05/22.

Είμαι φοιτήτρια Νοσηλευτικής, και μέλος στην επιτροπή ισότητας των φύλων στο Πανεπιστήμιο που σπουδάζω. Παράλληλα, δραστηριοποιούμαι ενεργά με έρευνες και νέες εξελίξεις γύρω απο θέματα υγείας και σώματος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Mostbet Türkiye Çevrimiçi Kumarhane Mostbet Casin Reyhan Online Sipari

Mostbet Türkiye Çevrimiçi Kumarhane Mostbet Casin Reyhan Online Sipariş Sayfa

Η ιστορία του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή του Ρίο

Το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή (Cristo Redentor στα πορτογαλικά),