Ο Ιδιοπαθής τρόμος αποτελεί νευρολογική πάθηση, που προκαλεί ακούσιο και ρυθμικό τρέμουλο. Ο τρόμος αφορά κατά κανόνα τα άνω άκρα, αλλά μπορεί να εμφανίζεται στην κεφαλή, στη φωνή, στο σαγόνι και σπάνια στα κάτω άκρα. Δεν σχετίζεται με τη νόσο Parkinson.
Ο τρόμος, αποτελεί καλοήθη πάθηση και συνήθως δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλη επικινδυνότητα για την υγεία. Βέβαια, η συνεχής εμφάνιση των συμπτωμάτων του, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην κινητικότητα, με άμεσο ψυχικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Συνήθως, ο τρόμος, επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να είναι σοβαρός σε μερικούς ανθρώπους. Ηιδιοπαθής μορφή, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω.
Συμπτώματα:
Τα συμπτώματα του ιδιοπαθούς τρόμου ποικίλλουν ανάλογα με την πληγείσα περιοχή του σώματος. Ο ιδιοπαθής τρόμος μπορεί να δυσκολέψει τις δραστηριότητες που απαιτούν το κράτημα και το χειρισμό μικρών αντικειμένων, όπως:
Ποτήρια, πιάτα, εργαλεία και ακόμα και στυλό.
Εάν ο τρόμος επηρεάζει το κεφάλι, το λαιμό ή τις φωνητικές χορδές, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ανεξέλεγκτο νεύμα ή κούνημα του κεφαλιού
- Τρέμουλο κατά την διάρκεια της ομιλίας
Παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τον τρόμο:
- Πρόσληψη καφεΐνης ή κάπνισμα τσιγάρου
- Συναισθηματικό στρες ή άγχος
- Άσκηση, κόπωση ή έλλειψη ύπνου
- Πείνα
- Συνύπαρξη άλλης πάθησης
- Φάρμακα
- Ακραίες θερμοκρασίες
Παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα, περιλαμβάνουν:
Ξεκούραση ή ύπνος
Εξάσκηση σε τεχνικές μείωσης του άγχους και του στρες, όπως ο διαλογισμός
Το αλκοόλ αναφέρεται συχνά ότι βελτιώνει τον ιδιοπαθή τρόμο. Παρόλα αυτά, οι γιατροί δεν συνιστούν το αλκοόλ ως θεραπεία για άτομα με αυτήν την πάθηση.
Αν και ο τρόμος μπορεί να περιοριστεί με τη κατανάλωση αλκόλ, πολλοί άνθρωποι βιώνουν πιο σοβαρό τρόμο όταν σταματήσουν να πίνουν. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ιδιοπαθούς τρόμου. Στην ουσία κατά την κατάποση αλκόολ, το άτομο χαλαρώνει και πιθανόν να υπάρχει συσχέτιση αλλά βέβαια δεν αποτελεί μέθοδο εκλογής γιατί εν τέλει μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο δυσμενή αποτελέσματα.
Επιδημιολογικά στοιχεία:
Ο παγκόσμιος εκτιμώμενος επιπολασμός είναι έως και 5% του πληθυσμού. Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να βρεθεί σχεδόν στο 50% των περιπτώσεων και στο 90% συμφωνία σε μονοζυγωτικά δίδυμα. Η συχνότητα του ιδιοπαθούς τρόμου αυξάνεται με την ηλικία, αν και συχνά επηρεάζει νεαρά άτομα, ειδικά όταν είναι οικογενής.
Διάγνωση
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι βιοδείκτες ή ευρήματα από νευροαπεικόνιση ή άλλες βοηθητικές έρευνες για την επιβεβαίωση της διάγνωσης του ιδιοπαθούς τρόμου, αλλά η εξέταση μπορεί να είναι κατάλληλη για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών τρόμου.
Θεραπεία
Οι ασθενείς με ελάχιστα συμπτώματα μπορούν να επιλέξουν να παραλείψουν εντελώς τη θεραπεία. Ορισμένοι ασθενείς που δεν έχουν λειτουργικά προβλήματα επιθυμούν θεραπεία επειδή ο τρόμος τους είναι μια σημαντική πηγή αμηχανίας. Οι επιλογές για ασθενείς με σημαντική λειτουργική ανεπάρκεια περιλαμβάνουν μη ιατρική, ιατρική ή επεμβατική θεραπεία.
Μη Ιατρική Θεραπεία
Σε ορισμένους ασθενείς, ο τρόμος μπορεί να μειωθεί με το βάρος του άκρου, συνήθως με την εφαρμογή βαρών στον καρπό. Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, αυτό μπορεί να μειώσει τον τρόμο αρκετά ώστε να προσφέρει κάποια ανακούφιση ή να βελτιώσει τη λειτουργικότητα. Δεδομένου ότι το άγχος και το στρες κλασικά επιδεινώνουν τον τρόμο, οι μη ιατρικές τεχνικές χαλάρωσης και η βιοανάδραση μπορεί να είναι αποτελεσματικές σε ορισμένους ασθενείς.
Τα φάρμακα που είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τον τρόμο θα πρέπει να εξαλείφονται ή να ελαχιστοποιούνται όταν είναι δυνατόν. Τα άτομα με τρόμο μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την αποφυγή διεγερτικών, όπως η καφεΐνη. Υπάρχουν αρκετές εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες που βοηθούν στη σταθεροποίηση της χρήσης των σκευών, όπως βαριά σκεύη.
Ιατρική Θεραπεία
Υπάρχουν αρκετά φάρμακα διαθέσιμα που αξιοποιούνται για περιστασιακή θεραπεία των συμπτωμάτων. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για εξατομικευμένη προσέγγιση.
Επεμβατική Θεραπεία
Τέλος, για ασθενείς που αποτυγχάνουν στη φαρμακολογική θεραπεία ή δεν είναι σε θέση να ανεχθούν τις παρενέργειες, οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS), εστιασμένο υπερηχογράφημα ή ραδιοχειρουργική θαλαμοτομή για τη θεραπεία του επίμονου τρόμου άκρων.
ΠΗΓΕΣ:
Agarwal, S. and Biagioni, M.C. (2023). Essential Tremor. [online] www.ncbi.nlm.nih.gov. Available at: ncbi.nlm.nih.gov [Accessed 03/05/2024].
John Hopkins Medicine. (2019). Essential Tremor Disorder. [online] Available at: hopkinsmedicine.org [Accessed 11/05/2024].
Mayo Clinic. (2023). Essential tremor – symptoms and causes. [online] Available at: mayoclinic.org [Accessed 11/05/2024].
Pennmedicine.org. (2022). Available at: pennmedicine.org [Accessed 05/05/2024].