Μια νέα, μη επεμβατική, εξέταση του καρκίνου είναι σε θέση να ανιχνεύσει το DNA του καρκίνου σε περίπου 90% των δειγμάτων αίματος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακάλυψη της σοβαρής αυτής νόσου, χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της.
Απλή και μη επεμβατική
Ο καρκίνος και η έρευνά του είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους τομείς της ιατρικής τεχνολογίας, και είναι κατανοητό, καθώς παραμένει μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Ενώ υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, αυτές συνήθως προκαλούν μια τρομερή πίεση στο σώμα και δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικές.
Αλλά πώς θα ήταν εάν ένα μεγάλο μέρος αυτής της επίπονης διαδικασίας μπορούσε να αποφευχθεί με έγκαιρη ανίχνευση χρησιμοποιώντας μια απλή, μη επεμβατική δοκιμή;
Οι ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου Memorial Sloan Kettering και της εταιρίας Grail βρίσκονται κοντά στην ανάπτυξη μιας τέτοιας διαδικασίας.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κλινικής Ογκολογίας και παρουσιάστηκε το Σάββατο στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), μια τεχνολογία για να ανιχνεύσει τα συμπτώματα του καρκίνου έχει δείξει, σε πρώιμο στάδιο, πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Αυτή η τεχνολογία, που αναφέρεται ως υγρή βιοψία, ανιχνεύει το αίμα για ίχνη DNA που αποβάλλονται από όγκους – ή κυκλοφορούν σε DNA όγκου.
“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι δυνατή η ανάλυση της αλληλουχίας DNA του κυκλοφορούντος όγκου και μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για τη λήψη κλινικών αποφάσεων, ενδεχομένως χωρίς καμία ανάγκη για δείγματα ιστών όγκου.” δήλωσε ο Pedram Razavi, επικεφαλής ερευνητής στο Medical Xpress.
Advertising
Ακριβής ανίχνευση
Για τη δοκιμή, ωστόσο, οι ερευνητές έπρεπε να βασιστούν σε δείγματα 124 μεταστατικών πνευμόνων, μαστών και προχωρημένων καρκινικών κυττάρων του προστάτη που ελήφθησαν από αίμα και ιστούς ασθενών. Ερευνώντας 508 διαφορετικές γονιδιακές μεταλλάξεις, ανίχνευσαν 864 γενετικές αλλαγές στα δείγματα ιστών εκ των οποίων το 73% βρέθηκαν και στο αίμα.
Τουλάχιστον μία μετάλλαξη εντοπίστηκε τόσο στον ιστό του καρκίνου όσο και στα δείγματα αίματος στο 89% των ασθενών, με την ανίχνευση καρκίνου του μαστού να επιτυγχάνει το 97%.
Αυτή η υγρή βιοψία είναι ελπιδοφόρα, τόσο πολύ ώστε το Grail – το οποίο χρηματοδοτείται από τους Jeff Bezos και Bill Gates – υποστηρίζει το θέμα.
Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανίχνευσης του καρκίνου με εξετάσεις αίματος, παράγονται 100 φορές περισσότερα δεδομένα από άλλες τεχνικές, ανέφεραν οι ερευνητές στο Reuters.