Λίγα λόγια για τα δάκρυα του σχίνου.
Μαστίχα καλούμε τη φυσική κολλώδης ουσία που πηγάζει από τον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου σχίνου (Pistachia Lentiscus var chia).Το συγκεκριμένο αειθαλές δέντρο θαμνώδους μορφής φτάνει τα 3 μέτρα και αναπτύσσεται αργά. Η τελική μορφή του ολοκληρώνεται μετά από 30-40 χρόνια. Η ωρίμανση του διαρκεί περίπου 7 χρόνια και μόνο από εκεί και πέρα το δένδρο είναι ικανό να παράγει τα πολυπόθητα δάκρυα . Η ουσία αυτή μετά το χάραγμα του κορμού ρευστοποιείται με την πάροδο 20 ημερών περίπου , τα σχηματιζόμενα δάκρυα συλλέγονται προσεκτικά μέσω μιας τελετουργίας που ακολουθείται πιστά και αναλλοίωτα για εκατοντάδες χρόνια .Η αρχική μορφή αποδίδει σκληρότητα ανάλογη των συνθηκών και η πρώτη γεύση της πολύ πικρή. Το άρωμα και οι θεραπευτικές της ικανότητες μοναδικές στον κόσμο. Αυτές λοιπόν τις μοναδικά χαρακτηριστικά συνέβαλαν στο να αναγνωριστεί η μαστίχα από το 1997 ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) βάσει υπ ΄αριθμών 123/1997 κανονισμού (10224/24-1-97) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον χαρακτηρισμό Π.Ο.Π λαμβάνουν τα προϊόντα των οποίων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως η αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον. Στο ίδιο πλαίσιο θεσμοθετείται και η διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας η οποίες λαμβάνουν χώρα σε οριοθετημένη περιοχή. Με λίγα λόγια το προϊόν προστατεύεται από τους νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κάθε προσπάθεια πώλησης ανταγωνιστικού προϊόντος που θα μπορούσε να διαβάλλει την φήμη του.
Ιστορία….παλιά
Η ιστορία της μαστίχας είναι πολύ παλιά και εντοπίζεται σε αναφορές στα κλασσικά χρόνια. Σειρά συγγραφέων αναφέρουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας όπως ο Γαληνός , ο Διοσκουρίνης ο Θεόφραστος. Τις μαγικές αυτές ικανότητες του φυτού είχε αναφέρει και υπογραμμίσει και ο Ιπποκράτης. Ιστορικές αναφορές θέλουν τις κύριες της Ρώμης να χρησιμοποιούν οδοντογλυφίδες από σχίνους γιατί λεύκαιναν φυσικά τα δόντια τους. Από τον δέκατο αιώνα και μετά η Χίος και η μαστίχα συνδέονται άρρηκτα.
Από τότε λοιπόν που ο Ηρόδοτος πρωτοανέφερε την μαστίχα κατά τον 5ο αιώνα ως και σήμερα η μαστίχα εκτός από το μεθυστικό της άρωμα περιλαμβάνει και μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα και το νου.
Ισχυρά φαρμακευτική ,με δράση κατά των παθήσεων του πεπτικού και κοιλιακού συστήματος με μέγιστη συμβολή στην στοματική υγεία. Με μεγάλο αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες χαρακτήρα και αντιοξειδωτική φύση συνιστά ένα πανίσχυρο φυσικό φάρμακο κατά γενικών παθήσεων και σημαντικό σύμμαχο πρόληψης ασθενειών. Μεγάλη η συμβολή της στην επούλωση και στην ανάπλαση του δέρματος μετά από τραυματισμούς , ουλές και καψίματα. Η δράση της βέβαια και καλλυντική αφού χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για τη δημιουργία διαφόρων παρασκευασμάτων με σήμα κατατεθέν το χαρακτηριστικό άρωμα της.
Με..υπογραφή ΕΟΦ
Η δράση της γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων-αποδεικνύεται πλέον επιστημονικά –αφού Έλληνες και ξένοι επιστήμονες ασχολήθηκαν σθεναρά με τις θεραπευτικές ιδιότητες που αποδεικνύονται μέσω ανεξαρτήτων εργαστηριακών και κλινικών ερευνών.
Από τις πιο πρόσφατες και ενδιαφέρουσες εγχώριες έρευνες που διεξήχθησαν ήταν το MASTIHA 1 και MASTIHA 2 από μια ομάδα ιατρών (Καρτάλης , Διδάγγελος , Γεωργιάδης , Μπενέτος,, Σμυρνιούδης , Μαρμαράς , Βούτας , Ζώτικα , Γαρουφάλη , Ανδρικόπουλος) οι όποιοι μελέτησαν τις αντιοξειδωτικές , ιδιότητες της μαστίχας καθώς και την ιδιότητα της να χαμηλώνει το επίπεδο του σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα. Τα αποτελέσματα σε δείγμα υγειών ατόμων εντυπωσιακά. Τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης συγκρατούνται σε χαμηλά επίπεδα με εξαιρετική ανοχή και χωρίς παρενέργειες ακόμη και σε ειδικότερα δείγματα πληθυσμού όπως αυτά των παχύσαρκων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης MASTIHA1 δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Preventive Cardiology διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό για θέματα καρδιολογίας. H MASTIHA2 είναι η συνέχεια των ερευνών της οποίας τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν και ανακοινωθούν στο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο στο τέλος του Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Τέτοιου είδους επιστημονικά αποτελέσματα έφεραν την μαστίχα στο στόχαστρο των εξελίξεων. Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων έκανε ομόφωνα αποδεκτό το αίτημα των μαστιχοπαραγωγών για την ένταξη του προιόντος στην κατηγορία των φυσικών φαρμάκων. Έτσι το 2015 δημιουργήθηκε η φαρμακευτική μονογραφία της μαστίχας με θεραπευτικές ενδείξεις:1) δυσπεπτικά προβλήματα και 2) δερματικές φλεγμονές και επούλωση πληγών. Αυτή η διεθνής παραδοχή φαίνεται να υπόσχεται πολλά για το μέλλον αυτού του φυσικά πανίσχυρου φαρμάκου.