Πηγή εικόνας: vita.grΗ κατανάλωση ψαριού και η υγεία των ματιών σχετίζονται απόλυτα. Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, τα ψάρια έχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι αναγκαία για την βέλτιστη υγεία των ματιών.
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, η μεσογειακή διατροφή προτείνει την κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Τα μάτια αποτελούν ένα από τα κύρια αισθητήρια όργανα, το οποίο χρίζει ιδιαίτερης μεταχείρησης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατανάλωση ψαριού βοηθάει στην αντιμετώπιση του κινδύνου προσβολής της ωχράς κηλίδας του ματιού.
Ποια συστατικά του ψαριού βοηθούν στην υγεία των ματιών
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο βασικά συστατικά που συναντώνται στα ψάρια και βοηθούν στην καλή όραση.
Καταρχάς, αποτελούν τις κύριες χρωστικές, που βρίσκονται στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή και προστατεύουν από τον κίνδυνο βλάβης της ώχρας κηλίδας από το μπλε φως. Επιπλέον, βελτιώνουν αισθητά την οπτική οξύτητα.
Ακόμη, απομακρύνουν οτιδήποτε επιβλαβές σχετίζεται με το αντιδραστικό οξυγόνο. Οπότε, είναι καίριας σημασίας για τον άνθρωπο καθώς προστατεύει από τους κινδύνους που υπάρχουν για την ώχρα κηλίδα (AMD), αλλά και από τον καταρράκτη.
Ω-3 λιπαρά οξέα
Επίσης, όσο αναφορά σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε για τα ω-3 λιπαρά οξέα, διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση του εκφυλισμού της ώχρας κηλίδας AMD.
Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 39%, όσοι κατανάλωναν υψηλές ποσότητες σε ω-3, είχαν μειωμένο κίνδυνο από την νόσο.
Για να επιτευχθεί η σίγουρη αντιμετώπιση της νόσου, δόθηκαν από τους ερευνητές κάποιες κατευθυντήριες γραμμές. Εστίασαν κυρίως στην βέλτιστη υγεία των αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου και την εξάλειψη οποιασδήποτε φλεγμονής.
Ποιες οι ανησυχίες από την έλλειψη αυτών των συστατικών
Οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα επόμενα 10-15 χρόνια τα προβλήματα όρασης θα γίνουν πολύ χειρότερα για τους ηλικιωμένους.
Ειδικά ο καταρράκτης αυξάνεται ραγδαία κυρίως σε αναπτυσσόμενες περιοχές, λόγω της ακατάλληλης διατροφής. Αυτό έχει σαν συνέπεια, την έλλειψη των απαραίτητων εκείνων συστατικών, τα οποία είναι αναγκαία για την υγεία των ματιών. Από την άλλη, ο εκφυλισμός της ώχρας κηλίδας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την τύφλωση των ανθρώπων άνω των 40 ετών.
Συνεπώς, για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι για τα μάτια θα πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει σωστή διατροφή πλούσια σε όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.
Τέλος, θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε ω 3 λιπαρά οξέα, λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.
Ψάρια όπως ο κολιός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο σολομός είναι πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Η ρέγκα, οι ατζούγιες και η πέστροφα είναι εξίσου σημαντικές τροφές για αυτό τον σκοπό.
Αυτό θα οδηγήσει στην βέλτιστη υγεία των ματιών. Επίσης, θα οδηγήσει στην αποφυγή σοβαρών προβλημάτων όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ώχρας κηλίδας.
Κλείνοντας, οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι, η κατανάλωση αυτών των ψαριών βοηθούν και στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας. Η ξηροφθαλμία έχει να κάνει κυρίως με την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Πηγές
Τα Οφέλη των Ωμέγα 3 των Λιπαρών Ψαριών – Στεφανία Μπουχούρη, Ελευθερία Λάτσιου και Δήμητρα Δαραβίγκα – 2016 – Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: eureka.teithe.gr – Τελευταία τροποποίηση: 7.2.2023
Φάε ψάρι και για σωστή όραση! – The Health Lab – 20.8.2020 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: thehealthlab.gr – Τελευταία τροποποίηση: 7.2.2023
10 κορυφαίες τροφές για υγιή μάτια – ανάλυση – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: analysi.gr – Τελευταία τροποποίηση: 7.2.2023
Φάτε μάτια ψάρια – vita.gr – 9.9.2009 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: vita.gr – Τελευταία τροποποίηση: 7.2.2023