Κατανάλωση ψαριού και υγεία των ματιών

9 Φεβρουαρίου 2023

Κατανάλωση ψαριού και υγεία των ματιών

Πηγή εικόνας: vita.grΗ κατανάλωση ψαριού και η υγεία των ματιών σχετίζονται απόλυτα. Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, τα ψάρια έχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι αναγκαία για την βέλτιστη υγεία των ματιών.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, η μεσογειακή διατροφή προτείνει την κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. 

Τα μάτια αποτελούν ένα από τα κύρια αισθητήρια όργανα, το οποίο χρίζει ιδιαίτερης μεταχείρησης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατανάλωση ψαριού βοηθάει στην αντιμετώπιση του κινδύνου προσβολής της ωχράς κηλίδας του ματιού.

Advertisements
Ad 14

Ποια συστατικά του ψαριού βοηθούν στην υγεία των ματιών

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο βασικά συστατικά που συναντώνται στα ψάρια και βοηθούν στην καλή όραση.

Καταρχάς, αποτελούν τις κύριες χρωστικές, που βρίσκονται στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή και προστατεύουν από τον κίνδυνο βλάβης της ώχρας κηλίδας από το μπλε φως. Επιπλέον, βελτιώνουν αισθητά την οπτική οξύτητα.

Ακόμη, απομακρύνουν οτιδήποτε επιβλαβές σχετίζεται με το αντιδραστικό οξυγόνο. Οπότε, είναι καίριας σημασίας για τον άνθρωπο καθώς προστατεύει από τους κινδύνους που υπάρχουν για την ώχρα κηλίδα (AMD), αλλά και από τον καταρράκτη.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Επίσης, όσο αναφορά σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε για τα ω-3 λιπαρά οξέα, διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση του εκφυλισμού της ώχρας κηλίδας AMD.

Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 39%, όσοι κατανάλωναν υψηλές ποσότητες σε ω-3, είχαν μειωμένο κίνδυνο από την νόσο.

Διαβάστε επίσης  Ουρική αρθρίτιδα – υπερουριχαιμία- και διατροφή

Για να επιτευχθεί η σίγουρη αντιμετώπιση της νόσου, δόθηκαν από τους ερευνητές κάποιες κατευθυντήριες γραμμές. Εστίασαν κυρίως στην βέλτιστη υγεία των αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου και την εξάλειψη οποιασδήποτε φλεγμονής.

Ποιες οι ανησυχίες από την έλλειψη αυτών των συστατικών

Οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα επόμενα 10-15 χρόνια τα προβλήματα όρασης θα γίνουν πολύ χειρότερα για τους ηλικιωμένους.

Ειδικά ο καταρράκτης αυξάνεται ραγδαία κυρίως σε αναπτυσσόμενες περιοχές, λόγω της ακατάλληλης διατροφής. Αυτό έχει σαν συνέπεια, την έλλειψη των απαραίτητων εκείνων συστατικών, τα οποία είναι αναγκαία για την υγεία των ματιών. Από την άλλη, ο εκφυλισμός της ώχρας κηλίδας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την τύφλωση των ανθρώπων άνω των 40 ετών.

Συνεπώς, για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι για τα μάτια θα πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει σωστή διατροφή πλούσια σε όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Τέλος, θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε ω 3 λιπαρά οξέα, λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Ψάρια όπως ο κολιός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο σολομός είναι πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Η ρέγκα, οι ατζούγιες και η πέστροφα είναι εξίσου σημαντικές τροφές για αυτό τον σκοπό.

Αυτό θα οδηγήσει στην βέλτιστη υγεία των ματιών. Επίσης, θα οδηγήσει στην αποφυγή σοβαρών προβλημάτων όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ώχρας κηλίδας.

Κλείνοντας, οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι, η κατανάλωση αυτών των ψαριών βοηθούν και στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας. Η ξηροφθαλμία έχει να κάνει κυρίως με την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Διαβάστε επίσης  5 Ασκήσεις για μεγαλύτερη απώλεια λίπους
Πηγές

Τα Οφέλη των Ωμέγα 3 των Λιπαρών Ψαριών – Στεφανία Μπουχούρη, Ελευθερία Λάτσιου και Δήμητρα Δαραβίγκα – 2016 – Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: eureka.teithe.gr – Τελευταία τροποποίηση: 7.2.2023

Φάε ψάρι και για σωστή όραση! – The Health Lab – 20.8.2020 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: thehealthlab.gr – Τελευταία τροποποίηση: 7.2.2023

10 κορυφαίες τροφές για υγιή μάτια – ανάλυση – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: analysi.gr – Τελευταία τροποποίηση: 7.2.2023

Φάτε μάτια ψάρια – vita.gr – 9.9.2009 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: vita.gr – Τελευταία τροποποίηση: 7.2.2023

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην