Καθαρά Δευτέρα: Το Σαρακοστιανό Τραπέζι

Καθαρά Δευτέρα: Το Σαρακοστιανό Τραπέζι
Πηγή εικόνας: gastronomos.gr

Η Καθαρά Δευτέρα ορίζει την έναρξη της Σαρακοστής και κατα συνέπεια, της νηστείας που οδηγεί στο Πάσχα.

Τι είναι η Σαρακοστή;

Είναι η περίοδος κατά την οποία τηρούνται τα έθιμα, που έχουν να κάνουν με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την λατρεία των νεκρών.

Συνήθως, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αποφασίζουν να νηστέψουν, μετέχουν στις λατρείες των νεκρών και παρακολουθούν τους χαιρετισμούς στην εκκλησία.

Παρόλα αυτά, η νηστεία είναι αυτή που καθορίζει την Σαρακοστή και ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Τι τρώμε την Σαρακοστή;

Ειδικότερα, το Σαρακοστιανό τραπέζι μπορεί να μην περιλαμβάνει κρέας, ψάρι, λάδι και γαλακτοκομικά, παρόλα αυτά είναι πλούσιο σε τροφές αρκετά γευστικές και θρεπτικές.

Οι τροφές που περιλαμβάνει είναι:

  • Θαλασσινά (γαρίδες, χταπόδι, καλαμάρια)
  • Οστρακοειδή (κυδώνια, μύδια)
  • Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια)
  • Ελιές
  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Χυμοί και Smoothies
  • Ξηροί καρποί
  • Σόγια
  • Ταχίνι
  • Μανιτάρια
  • Μέλι

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, τα Σάββατο και τις Κυριακές επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού και κρασιού.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί το μεγάλο Σάββατο, στο οποίο απαγορεύεται ρητά το λάδι.

Advertising

Επίσης, στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων επιτρέπεται και η κατανάλωση ψαριών.

Επιπλέον, όσον αφορά στα γαλακτοκομικά και το λάδι, τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί από τους περισσότερους στο σαρακοστιανό τραπέζι.

Διαβάστε επίσης  Ο βελονισμός στην σύγχρονη ιατρική
Πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών

Ακόμη, οι τροφές που υπάρχουν στην νηστεία, αποτελούν πηγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Άρα, το σίδηρο, το ασβέστιο, οι βιταμίνες D και Β12 είναι τα πιο σημαντικά συστατικά που λαμβάνουμε από τις τροφές αυτές.

Advertising

Τι πρέπει να αποφύγουμε για να μην παχύνουμε στην διάρκεια της νηστείας

Όπως προαναφέραμε, την περίοδο της νηστείας αποφεύγουμε το κρέας, το ψάρι και το λάδι.

Όμως, αυτό δεν είναι κάτι, το οποίο θα έπρεπε να μας κάνει να επαναπαυτούμε ότι, την περίοδο της νηστείας δεν παίρνουμε εύκολα κιλά.

Αντιθέτως, πρέπει να μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε, να φροντίζουμε της διατροφή μας και τον τρόπο που θα καταναλώνουμε τις τροφές αυτές.

Έτσι, την περίοδο της νηστείας αποφεύγουμε το τηγάνισμα. Αντί αυτού, επιλέγουμε το μαγείρεμα στον φούρνο, την κατσαρόλα ή τον ατμό.

Advertising

Επίσης, αντικαθιστούμε το κρέας με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, για να καλύψουμε την ανάγκη συμπλήρωσης τους στον οργανισμό.

Ακόμη, επιλέγουμε τα τρόφιμα ολικής αλέσεως διότι, δεν προκαλούν κορεσμό και την κατανάλωση ελληνικού καφέ ή πράσινου τσαγιού.

Επιπλέον, ακολουθούμε το τρίπτυχο της νηστείας, που σε συνδυασμό με την αύξηση της πρωτεΐνης, απαιτεί εγκράτεια και αυτοπειθαρχία, καθώς και το να τρώμε συνειδητά με μέτρο.

Κυρά Σαρακοστή

Η Κυρά Σαρακοστή ήταν το αυτοσχέδιο ημερολόγιο που έφτιαχναν τα παλιά χρόνια προκειμένου να μετρούν τις ημέρες της νηστείας.

Advertising

Ήταν μία γυναίκα χωρίς στόμα, πράγμα που όριζε την νηστεία που έκανε.

Διαβάστε επίσης  Γυμναστική στη φύση ή σε γυμναστήριο;

Ακόμη, είχε τα μάτια κλειστά, τα χέρια σταυρωμένα για προσευχή και 7 πόδια, τα οποία όριζαν τα 7 Σάββατα μέχρι το Πάσχα.

Άρα, κάθε Σάββατο της έκοβαν ένα πόδι. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν το τελευταίο πόδι, το οποίο τύλιγαν σε δαμάσκηνα και σύκα.

Στην συνέχεια, το ανακάτευαν με άλλα και όποιος το έβρισκε, είχε τύχη στην πορεία της ζωής του.

Advertising

Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα;

Αξίζει να δώσουμε μια βαρύτητα στο έθιμο της λαγάνας. Η λαγάνα είναι ένα ψωμί διαφορετικό από τα άλλα, με λεπτή ζύμη και ψίχα.

Επιπλέον, είναι πασπαλισμένη με σουσάμι και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Σύμφωνα με την ετοιμολογία της λέξης, προέρχεται από το αρχαίο «λάγανον». Αυτό σήμαινε μια πλακωτή ζύμη, αποτελούμενη από αλεύρι και νερό.

Συνεπώς, έρχεται σαν έθιμο από αρχαιοτάτων χρόνων και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα της Καθαρά Δευτέρας.

Advertising

Οφέλη της νηστείας

Κλείνοντας, αξίζει να τονίσουμε τα οφέλη της νηστείας στον οργανισμό μας, τα οποία είναι αρκετά σημαντικά για όλους.

  • Αυξάνει τον μεταβολισμό και αποτοξινώνει τον οργανισμό.
  • Βελτιώνει την λειτουργία του εντέρου και καταπολεμά την δυσκοιλιότητα.
  • Καταπολεμά την χοληστερόλη και τα τρυγλικερίδια
  • Μειωνει την αρτηριακή πίεση
  • Βοηθάει στην θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Τέλος, ρυθμίζει το σωματικό βάρος
Πηγές

Τι πρέπει να τρώμε όταν νυστεύουμε για να μην παχύνουμε ~ MALEVIZIOTIS.GR ~ 12.3.2022 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: maleviziotis.gr (Τελευταία τροποποίηση: 17.3.2024)

3 διατροφικές συμβουλές για την νηστεία της Σαρακοστής ~ Στέφανος Παπαναστασίου ~ 25.2.2022 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: yourdietgame.gr (Τελευταία τροποποίηση: 17.3.2024)

Διαβάστε επίσης  Αδενοειδείς εκβλαστήσεις: τα γνωστά «κρεατάκια»

Πότε είναι η Καθαρά Δευτερα και τι τρώμε την νηστεία της Σαρακοστής; ~ EVIANEWS ~ 12.3.2024 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: evianews.gr (Τελευταία τροποποίηση: 17.3.2024)

Advertising

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεπάλ Εθελοντισμός

Νεπάλ: ένας προορισμός με σκοπό και υποστήριξη

Το Νεπάλ, η χώρα των Ιμαλαΐων, είναι ένας προορισμός

Έρωτας ή τίποτα: Συμβιβασμός ή ανατροπή;

Με αφορμή το νέο βιβλίο του παιδοψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη