Κοιλιακό φούσκωμα : ποιες τροφές το προκαλούν ;

φούσκωμα και πρήξιμο
Πηγή : dreamstime.com

 

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα οι γυναίκες έχουν έρθει αντιμέτωπες με το δυσάρεστο συναίσθημα του κοιλιακού φουσκώματος ή του πρηξίματος. Ως φούσκωμα περιγράφεται η αίσθηση ύπαρξης παγιδευμένου αέρα ή και αυξημένης πίεσης του πεπτικού συστήματος γεγονός που συνοδεύεται από κοιλιακή διάταση . Πιο συγκεκριμένα , αν και το φούσκωμα μπορεί να μαρτυρά την ύπαρξη κάποιας πάθησης , τις περισσότερες φορές θα λέγαμε πως οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες και ειδικότερα σε συχνή κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων που ενδεχομένως να παρατείνουν την κατάσταση του ατόμου.

 

 

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ;

Η αίσθηση του πρηξίματος , προέρχεται συνήθως από αέρια , συγκεκριμένες τροφές που έχουν  συμπτώματα γαστρεντερικής διαταραχής  ή άλλα πεπτικά προβλήματα . Παρακάτω θα δούμε μερικές από αυτές τις τροφές που επιβαρύνουν  την δυσάρεστη αυτή κατάσταση :

 

ΣΙΤΑΡΙ 

Το σιτάρι  περιέχει μια πρωτεΐνη, την γλουτένη, η οποία είναι ένα συστατικό που υπάρχει στα περισσότερα ψωμιά ή ζυμαρικά και σε προϊόντα όπως σφολιάτες. Ωστόσο, στα άτομα  με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στην γλουτένη μπορεί να εμφανιστεί σημαντική πεπτική διαταραχή με αποτέλεσμα  να δημιουργηθεί πόνος στο στομάχι , αέρια , και διάρροια. Αντίθετα , υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αποκατάσταση του σιταριού , σε τρόφιμα δίχως γλουτένη . Όπως : κινόα ή και φαγόπυρο.

 

ΦΑΣΟΛΙΑ

Τα φασόλια , έχουν  μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακα, φυτικές ίνες, και βιταμίνες. Από την άλλη πλευρά όμως , υπάρχουν και τα σάκχαρα με το όνομα : αλφα-γαλακτοσίδια . Αυτά τα σάκχαρα , ανήκουν σε μία ομάδα υδατανθράκων που έχει χαρακτηριστεί ως ομάδα΄΄βραχείας αλύσου΄΄.

Πιο συγκεκριμένα αυτοί οι υδατάνθρακες προσπερνούν την διαδικασία της πέψης και υποβάλλονται σε ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου. Όλη αυτή η διαδικασία είναι υποπροϊόν των αερίων. Επιπλέον κατά την διάρκεια αυτής τη ζύμωσης  μπορεί να προκληθεί μεγάλη δυσφορία με συνέπεια την εμφάνιση  κοιλιακού φουσκώματος και  διάρροιας. Και αυτή η τροφή θα μπορούσε να αντικατασταθεί με την κινόα.

Διαβάστε επίσης  Η νόσος του κολυμβητή

 

ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ 

Το αγελαδινό γάλα , είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου για τον οργανισμό.  Ωστόσο,  ένα μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί να διασπάσει την λακτόζη (σάκχαρο που υπάρχει στο προϊόν) και έτσι μπορεί να δημιουργήσει έντονα πεπτικά προβλήματα γνωστά ως δυσανεξία . Και εδώ , συναντάμε συμπτώματα όπως φουσκώματα , διάρροια , αέρια. Αντ’ αυτού μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αγελαδινό γάλα  με προϊόντα χωρίς λακτόζη , δηλαδή γάλα σόγιας , καρύδας τα οποία είναι φυτικά .

 

ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Τα γλυκαντικά είναι και αυτά υδατάνθρακες βραχείας αλύσου . Έτσι , μπορεί να επιφέρουν πεπτικά προβλήματα καθώς περνούν στο παχύ έντερο χωρίς να μεταβληθούν . Με αποτέλεσμα  , τα βακτήρια του εντέρου να τραφούν από αυτά. Επομένως , η συχνή και μεγάλη κατανάλωση γλυκαντικών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως μετεωρισμός , αέρια και διάφορα πεπτικά θέματα  . Ως μία εναλλακτική λύση θα λέγαμε ότι είναι στέβια.

 

ΣΤΑΥΡΑΝΘΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 

Σε αυτήν την κατηγορία , ανήκουν το μπρόκολο , λάχανο , κουνουπίδι . Είναι γνωστό πως αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως : βιταμίνες και φυτικές ίνες . Εκτός από αυτά όμως , ανήκουν  στην κατηγορία των υδατανθράκων βραχείας αλύσου , γεγονός που δημιουργεί φούσκωμα σε ένα ποσοστό των ατόμων. Μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με σπανάκι , κολοκυθάκια και αγγούρια.

 

ΜΗΛΑ 

Τα μήλα είναι  τα πιο θρεπτικά φρούτα στο σύνολο , ωστόσο είναι υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για τα πρηξίματα και τα φουσκώματα που δημιουργούν . Γενικότερα, είναι πλούσια σε βιταμίνη c , αντιοξειδωτικά και σε φυτικές ίνες , όπως και σε  φρουκτόζη , η οποία μαζί με τις ίνες διασπώνται στο παχύ έντερο και δημιουργούν  αέρια και πρηξίματα. Αλλά φρούτα , αντί για μήλα  είναι: οι μπανάνες ή τα πορτοκάλια.

Διαβάστε επίσης  Οικολογική διατροφή: Aς μιλήσουμε για διατροφική αειφορία

 

ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Τα ανθρακούχα ροφήματα είναι υπεύθυνα για το πρήξιμο που νιώθει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Καταναλώνοντας δηλαδή αναψυκτικά , καταναλώνουμε και μεγάλες ποσότητες ανθρακικού και διοξειδίου του άνθρακα . Ένα μέρους αυτού <<παγιδεύεται >> στο πεπτικό δημιουργώντας έντονο μετεωρισμό . Αντί για αυτά , το άτομο μπορεί να καταναλώσει αφεψήματα όπως τσάι ή βότανα.

 

ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΚΑΙ ΠΡΗΞΙΜΟ
Πηγή : dreamstime.com

 

 

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ;

 

Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την εύρυθμη πεπτική λειτουργία αλλά και για την αντιμετώπιση κοιλιακού φουσκώματος και πρηξίματος. Αρχικά , μία υγιεινή διατροφή θα βοηθήσει στο φούσκωμα και θα εξασφαλίσει  μία καλή λειτουργία στο έντερο. Ωστόσο , υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να είναι ωφέλιμες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος .

 

ΑΓΓΟΥΡΙ 

Το αγγούρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μπορεί να προφέρει σημαντική ενυδάτωση στον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα , αυτή η ικανοποιητική πρόσληψη υγρών οδηγεί την ενίσχυση της διούρησης , με αποτέλεσμα να αποβάλει τα περιττά υγρά από το σώμα , που συνήθως έχουν την ευθύνη  για το κοιλιακό φούσκωμα .

 

ΜΠΑΝΑΝΑ

Γνωστό ως φρούτο πλούσιο σε κάλιο, γεγονός που οδηγεί στην αντιμετώπιση της κατακράτησης των υγρών. Συγκεκριμένα , το κάλιο είναι ένα ισχυρό όπλο κατά του πρηξίματος .

 

ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Το γιαούρτι είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την αντιμετώπιση του κοιλιακού μετεωρισμού , καθώς  περιέχει τα ωφέλιμα για το οργανισμό προβιοτικά. Τα οποία , εξισορροπούν την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου με αποτέλεσμα να υπάρχει ομαλή πεπτική κατάσταση.  Ωστόσο , η συχνή κατανάλωση προβιοτικών  μπορεί να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το πρήξιμο που ταλαιπωρεί το άτομο.

 

ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

Τα σπαράγγια περιέχουν ινουλίνη και προβιοτικά που προλαμβάνουν τον μετεωρισμό  και συντελούν στην καλή πεπτική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης  Περπάτημα στην άμμο και καλή κυκλοφορία του αίματος

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://online.reed.es/Revistas/REED_2015_107_11/Contenido/pdf/vol107num11_en_7.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6824367/pdf/12325_2019_Article_924.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9678936/pdf/fnut-09-1007716.pdf

https://www.karger.com/Article/Pdf/493669

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

mama-vloggers

Mama-vloggers: η αρχή του τέλους της ζωής των παιδιών

Είναι γεγονός πως τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι
THEES ART FESTIVAL

THEES ART FESTIVAL: ένα ολοκαίνουριο φεστιβάλ στη Σίφνο

Εγκαινιάζεται φέτος στη Σίφνο το THEES ART FESTIVAL, ένα νέο