Η μουσικοθεραπεία είναι μία θεραπεία βασισμένη σε στοιχεία που βοηθούν σε ποικιλία διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου των καρδιακών παθήσεων, της κατάθλιψης, του αυτισμού, της κατάχρησης ουσιών, του Alzheimer’s.
Η τακτική της θεραπείας αυτής, είναι η αξιοποίηση τεχνικών, όπως η ακρόαση, το τραγούδι, το παίξιμο οργάνων μουσικής ή και η σύνθεση μουσικής. Βέβαια, για τη συμμετοχή στη θεραπεία αυτή δεν απαιτούνται δεξιότητες ή ταλέντα.
Η μουσικοθεραπεία βοηθά ψυχολογικά, συναισθηματικά, πνευματικά και κοινωνικά.
Κάποια από τα πλεονεκτήματα της μουσικοθεραπείας, είναι τα εξής:
- Μείωση αρτηριακής πίεσης
- Βελτίωση μνήμης
- Βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων
- Αυτοστοχασμός
- Μείωση μυϊκής έντασης
- Διαχείριση σκέψεων
- Διαχείριση πόνου
- Αύξηση χαράς
Για πρώτη φορά, η μουσικοθεραπεία, χρησιμοποιήθηκε από το υπουργείο αμύνης των ΗΠΑ, το 1945, με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, της στρατιωτικής υπηρεσίας που ανάρρωνε στο νοσοκομείο.
Ομάδες που έχουν βοηθηθεί:
- Βετεράνοι πολέμου
- Άτομα με αυτισμό
- Άτομα που πάσχουν από Alzheimer
- Φυλακισμένοι
- Θύματα που βιώνουν μετατραυματικό στρες
- Άτομα με ψυχικές διαταραχές
Επίδραση μουσικοθεραπείας στον εγκέφαλο
Η μουσική επηρεάζει τη διάθεση διεγείροντας τον σχηματισμό ορισμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου. Η ακρόαση μουσικής αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Παράλληλα, αυξάνονται και τα επίπεδα ωκυτοκίνης. Η συγκεκριμένη ορμόνη θεωρείται η ορμόνη της αγάπης.
Ψυχική υγεία και Μουσικοθεραπεία
Η μουσικοθεραπεία έχει μελετηθεί για τη συνδρομή της στην αντιμετώπιση της Κατάθλιψης.
Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία, καθώς προσφέρει στον ασθενή ευκαιρίες για αισθητές, σωματικές και σχεσιακές εμπειρίες.
Παράλληλα, μέσα από μελέτες διαπιστώθηκε η συνδρομή της στη μείωση των επιπέδων του άγχους. Η μουσικοθεραπεία αποτελεί συμπληρωματική μέθοδο της ‘’συνήθους’’ θεραπείας.
Ακόμη και στην αντιμετώπιση της επιλόχειου κατάθλιψης έχουν παρατηρηθεί θετικά αποτελέσματα.
Η συμμετοχή γυναικών που πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη σε χορωδίες, οδήγησε σε συναισθηματική αλληλεπίδραση με τα βρέφη τους. Ήδη η Αυστραλία έχει αναπτύξει κοινοτικά προγράμματα για αυτό το σκοπό.
Η μουσικοθεραπεία επιβεβαιωμένα πλέον, είναι χρήσιμη για τη προαγωγή της ψυχικής υγείας. Συμβάλλει στη κοινωνική συνοχή, ενώ αποτελεί και μορφή τέχνης που υποστηρίζει την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.
ΠΗΓΕΣ
Alban Diane (2018). How music affects the brain. (Available at: hearinginstitute.co.uz Last access:21/11/2021).
Gold, C., Mössler, K., Grocke, D., Heldal, T.O., Tjemsland, L., Aarre, T., Aarø, L.E., Rittmannsberger, H., Stige, B., Assmus, J. and Rolvsjord, R. (2013). Individual Music Therapy for Mental Health Care Clients with Low Therapy Motivation: Multicentre Randomised Controlled Trial. Psychotherapy and Psychosomatics, 82(5), pp.319–331.
Maratos A, Crawford MJ, Procter S (2011): Music therapy for depression: it seems to work, but how? Br J Psychiatry. pp 199:92-3
Wang S, Agius M (2018). The use of Music Therapy in the treatment of Mental Illness and the enhancement of Societal Wellbeing. Psychiatr Danub. pp595-600