Νευρογενής βουλιμία: Τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Η βουλιμία, είναι ένα διατροφική διαταραχή που συνδέεται με συναισθήματα έντασης ή ευερεθιστότητας, τα οποία συνοδεύονται από έντονη παρόρμηση για φαγητό. Τα άτομα που πάσχουν από νευρωσική βουλιμία χάνουν τον έλεγχο και επιδίδονται σε υπερφαγία, η οποία αρχικά παρέχει ένα αίσθημα ανακούφισης από το άγχος , σύντομα όμως παίρνουν τη θέση της συναισθηματικής ενοχής, συνοδευόμενα από αισθήματα κατάθλιψης. Τελικά, το φαγητό και η ενοχή εξορκίζεται μέσω καθαρτήριων πράξεων (εμετός, καθαρτικές  ουσίες).

bulimia21

Διάγνωση

   Για τη διάγνωση της  νευρωσικής βουλιμίας πρέπει να πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο (πχ 2 ώρες) και η αδυναμία διατήρησης του ελέγχου.
  • Το άτομο καταφεύγει σε αντισταθμιστικές συμπεριφορές προκειμένου να αποφύγει την αύξηση του βάρους του(εμετός, καθαρτικά).
  • Η υπερφαγία και η αντισταθμιστικές συμπεριφορές εμφανίζονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Η αυτοεκτίμηση δεν αντιστοιχεί στο σχήμα και στο βάρος του σώματος.

 

Με ποιους τρόπους μπορεί να εμφανιστεί η νευρωσική βουλιμία;

  • Η υιοθέτηση αντισταθμιστικών πράξεων που έχουν στόχο την απόρριψη της τροφής από το σώμα ( τύπος κάθαρσης την νευρωσικής βουλιμίας).
  • Η υπερβολική άσκηση ή η νηστεία για αποφυγή της άσκησης του σωματικού βάρους. ( τύπος μη κάθαρσης).

 

θεραπεία της νευρωσικής βουλιμίας

  • Ιατρικές παρεμβάσεις: Τα άτομα με νευρωσική βουλιμία σπάνια υφίστανται τη σοβαρότητα της ιατρικής απειλής. Ωστόσο, μπορεί λόγω τη υπερφαγίας και της κάθαρσης να προκύψουν σωματικές παρενέργειες που απαιτούν παρέμβαση όπως βλάβες στον οισοφάγο και γαστρεντερικά προβλήματα.
  • Ψυχολογική βοήθεια: Οι ψυχοθεραπευτές προσπαθούν να τροποποιήσουν το δυσπροσαρμοστικό τρόπο σκέψης και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων. Η κύρια αιτία της νευρωσικής βουλιμίας είναι η αρνητική διάθεση του ατόμου και όχι τόσο η άσχημη εικόνα του σώματός του.
  • Η οικογένεια: Σημαντικός καθίσταται και ο ρόλος της οικογένειας στην αντιμετώπιση της βουλιμικής διαταραχής. Η πιο ουσιαστική επικοινωνία, η επίλυση των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων και η αποκατάσταση των ορίων μέσα στα πλαίσια της οικογένειας , συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της διάθεσης του βουλιμικού, δίνοντάς του ώθηση να ξεπεράσει το πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης  Ζάχαρη: Η συναισθηματική μας εξάρτηση από τα γλυκά

 

Πρόληψη

   Βέβαια, σε κάθε περίπτωση η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Η μείωση των κινδύνων και η ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων μπορούν να αποτρέψουν το άτομο από την εμφάνιση βουλιμικών επεισοδίων. Για το λόγο αυτό, η σωστή ενημέρωση και η συμβολή στη θετική διάθεση του ατόμου από διάφορους φορείς μπορούν να συντελέσσουν στην πρόληψη του προβλήματος.

Advertising

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο.
Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα»
E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Θηλασμός και γνωστική και κινητική ανάπτυξη

Tο παρόν άρθρο Συμβάλλει ο θηλασμός στη γνωστική και κινητική

Creepy Χριστούγεννα για τους λάτρεις του horror

Όταν σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα, το μυαλό μας γεμίζει με εικόνες