Η παχυσαρκία αποτελεί μία χρόνια πάθηση, η οποία στις μέρες μας έχει ποσοστό θνησιμότητας τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, μεγαλύτερο από αυτό του υποσιτισμού και των λοιμωδών νόσων.
Η παχυσαρκία συγκαταλέγεται στις μη μεταδιδόμενες νόσους και η πρόληψή της στα ενήλικα άτομα, προϋποθέτει πρόληψη στην παιδική ηλικία. Δυστυχώς δε διαφέρει ανάλογα με το οικονομικό, πολιτιστικό, κοινωνικό status του καθενός. Παχύσαρκα άτομα πλέον υπάρχουν και στις λεγόμενες «χώρες του τρίτου κόσμου» -ταυτόχρονα με το πρόβλημα του υποσιτισμού- και αυτό γιατί μεγάλες εταιρίες ταχυφαγίων, προσφέρουν τρόφιμα χαμηλής ποιότητας, εντελώς επεξεργασμένα, σε αρκετά χαμηλό κόστος.
Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο μπορεί να επιφέρει και άλλα σημαντικά προβλήματα. Όπως το πολυπαραγοντικό μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο κατ’ επέκταση οδηγεί σε κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVDs). Στην ουσία είναι ένας φαύλος κύκλος, απ’ τον οποίο μπορούν να βγουν τα παχύσαρκα άτομα, με την πρόοδο της επιστήμης. Συμβουλευόμενοι ειδικούς υγείας στην επιστήμη της διατροφής.
Χαρακτηριστικά μεταβολικού συνδρόμου
Για να έχει κάποιος μεταβολικό σύνδρομο ή σύνδρομο Χ ή σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη, όπως συνηθίζεται να λέγεται, πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο από τα εξής χαρακτηριστικά:
- Υπερινσουλιναιμία ή αλλιώς αντίσταση στην ινσουλίνη. Δηλαδή υπερέκκριση ινσουλίνης μεταγευματικά. Η οποία οδηγεί σε δυσλιπιδαιμική κατάσταση.
- Υπερτριγλυκεριδαιμία & χαμηλή HDL-χοληστερόλη. Τα τριγλυκερίδια του πλάσματος είναι αυξημένα, ενώ η συγκέντρωση της HDL ή «καλής» χοληστερόλης είναι ελαττωμένα, <40mg/dl .
- Δυσανοχή στη γλυκόζη. Η οποία παρατηρείται σε δίαιτες πλούσιες σε λίπος και φτωχές σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
- Υπέρταση. Η συστολική και η διαστολική αρτηριακή πίεση αυξάνουν, όσο αυξάνεται ο BMI (Δείκτης Μάζας Σώματος), με συνέπεια τα παχύσαρκα άτομα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Υψηλός BMI συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικού αγγειακού επεισοδίου. Διαφορά 7,5 mmHg στη διαστολική πίεση στο εύρος των 70-110 mmHg , αυξάνει κατά 45% τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Κεντρική παχυσαρκία. Περίμετρος μέσης για τους άνδρες > 94 cm και για τις γυναίκες >80 cm. Η κοιλιακή παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη. Που συνδέει την παχυσαρκία με στεφανιαία νόσο.
Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Για να αποφευχθούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις, πρέπει να αντιμετωπισθεί η παχυσαρκία. Η διαιτητική αγωγή συνδυαστικά με αλλαγή συμπεριφοράς στην επιλογή τροφίμων και τη σύνθεση υγιεινών γευμάτων, καθώς και η έναρξη σωματικής δραστηριότητας είναι τα πρώτα βήματα. Ακολουθούν η φαρμακευτική αγωγή και σε προχωρημένες καταστάσεις παχυσαρκίας, οι χειρουργικές επεμβάσεις.
Δίαιτα
Για να μπορέσει ένα παχύσαρκο άτομο να ελέγξει και κυρίως να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος, δεν αρκεί μια υποθερμιδική δίαιτα (η οποία φυσικά και θα βοηθήσει να ελαττώσει το βάρος του), απαιτείται συμμόρφωση και εκμάθηση ώστε να μάθει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και μέταλλα που περιέχονται στις ομάδες τροφίμων, το καλό που κάνουν τα άνωθι στην υγεία του και τρόπους ώστε να τα συνδυάζει σωστά και σε έκτακτες ανάγκες, όπως ένα παιδικό πάρτυ, μια δεξίωση, ένα Κυριακάτικο τραπέζι.
Άσκηση
Ο συνδυασμός σωματικής άσκησης με εξατομικευμένο πλάνο δίαιτας, έχει φανεί ότι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης βάρους. Η σωματική άσκηση περιορίζει τη μείωση μυϊκής μάζας η οποία επιτυγχάνεται με τη μείωση λίπους η οποία συμβαίνει με την υποθερμιδική δίαιτα. Με την άσκηση επίσης το άτομο αποκτά καλύτερη αερόβια φυσική κατάσταση, αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση, βραχυχρόνια ελάττωση της όρεξης, ελάττωση αρτηριακής πίεσης, βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών στο πλάσμα και έχει θετικές ψυχολογικές επιδράσεις.
Όλα είναι θέμα απόφασης και θέλησης, αρκεί να βρεθεί κάτι -έμψυχο ή άψυχο- που να μας δώσει το έναυσμα ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να βιώνουμε την καθημερινότητα που επιθυμούμε, χωρίς βαριά ανάσα στο ανέβασμα της σκάλας και χωρίς τις τύψεις του περιεχομένου του ψυγείου.
πηγές άρθρου:
Παχυσαρκία Η Πρόληψη και η Αντιμετώπιση μιας Παγκόσμιας Επιδημίας, επιμέλεια: Κατσιλάμπρος Ν.Λ., Τσίγκος Κ., ΜΕΡΟΣ 2ο: Καθορισμός του πραγματικού κόστους του προβλήματος του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας, Συνέπειες του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας στην υγεία των ενηλίκων και των παιδιών, Ενδοκρινολογικές και μεταβολικές διαταραχές σχετιζόμενες με την παχυσαρκία, Μεταβολικές διαταραχές (σελ.: 79-87), Εκδόσεις: ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις ΜΕΠΕ (2003).
Εξερχόμενοι σύνδεσμοι: https://www.hygeia.gr/diatrofi-kai-metavoliko-syndromo-2/
Εσωτερικοί σύνδεσμοι: https://maxmag.gr/synenteukseis/charis-pappis/