Η οδήγηση βλάπτει σοβαρά τις νοητικές δεξιότητες, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι πάνω από 2-3 ώρες κάθε μέρα στο τιμόνι συνοδεύονται από σταθερή μείωση του IQ.
Μάλιστα η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους αρχίζει να επιταχύνεται μετά τα 50, λένε οι ερευνητές οι οποίοι εξέτασαν πως επηρεάζουν τις νοητικές δεξιότητες διάφορες μορφές καθιστικής ζωής.
Εξίσου επιζήμια είναι και η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών ενώ, αντιθέτως, η ενασχόληση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για μη επαγγελματικούς λόγους δεν βλάπτει τον εγκέφαλο.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όσοι θέλουν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό τους από το γήρας, πρέπει να αναζητούν δραστηριότητες που είναι απαιτητικές για το μυαλό τους.
«Έως τώρα ξέραμε ότι η οδήγηση επί περισσότερες από 2-3 ώρες την ημέρα είναι επιβλαβής για την καρδιά, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι βλάπτει και τον εγκέφαλο, ίσως διότι ο εγκέφαλος είναι πιο αδρανής εκείνες τις ώρες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κίσαν Μπρακάνια.
Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (AJE), προέρχονται από την παρακολούθηση επί μία πενταετία 502.643 Βρετανών, ηλικίας 37 έως 73 ετών, οι οποίοι υποβάλλονταν σε τεστ μνήμης και ευφυΐας.
«Η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών μπορεί να γίνει εμφανής μέσα σε μόλις πέντε έτη παρακολούθησης, επειδή είναι πιο γρήγορη στους μεσήλικες και στους ηλικιωμένους», εξήγησε ο δρ Μπακράνια.
Τέσσερα ήταν τα κύρια ευρήματα της μελέτης:
- Από τους σχεδόν 93.000 εθελοντές οι οποίοι οδηγούσαν καθημερινά επί περισσότεροι από 2-3 ώρες, οι περισσότεροι υστερούσαν ήδη νοητικά κατά την έναρξη της μελέτης.
- Στη διάρκεια των 5 επόμενων ετών, οι νοητικές δεξιότητες αυτών των ανθρώπων όχι μόνο μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, αλλά με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι στους υπόλοιπους εθελοντές, οι οποίοι οδηγούσαν λιγότερο ή καθόλου.
- Ανάλογα ευρήματα είχε και η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, με την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών να είναι εμφανής κατά την έναρξη της μελέτης σε όσους έβλεπαν πάνω από 3 ώρες τηλεόραση την ημέρα και να εντείνεται τα επόμενα 5 χρόνια.
- Η ενασχόληση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές για μη επαγγελματικούς λόγους όχι μόνο δεν φάνηκε να συσχετίζεται με μειωμένες νοητικές δεξιότητες, αλλά αντιθέτως οι εθελοντές που χρησιμοποιούσαν κομπιούτερ επί έως 2-3 ώρες την ημέρα είχαν καλύτερες νοητικές λειτουργίες.
Ο δρ Μπακράνια εκτιμά ότι η μεν οδήγηση πλήττει τον εγκέφαλο εξαιτίας του συνεχούς στρες και της κόπωσης που επιφέρει, η δε τηλεόραση επειδή είναι μία εντελώς παθητική δραστηριότητα για τον εγκέφαλο.