Προληπτική αγωγή για τον HIV πριν την έκθεση: PrEP

Κοιτώντας τους τίτλους των ειδήσεων μπορεί να παρατηρήσατε πρόσφατα ότι σε χώρες του εξωτερικού αρχίζουν να χορηγούνται φάρμακα κατά του HIV/AIDS σε άτομα τα οποία δεν έχουν μολυνθεί. Ας δούμε λοιπόν μερικά στοιχεία για αυτή την νέα τάση.

Τι είναι;

Προφυλακτική αγωγή πριν την έκθεση στον ιό HIV (ή PrEP) είναι η χορήγηση φαρμάκων σε άτομα πολύ υψηλού κινδύνου για έκθεση στον HIV καθημερινά με στόχο να μειωθούν οι πιθανότητες να μολυνθούν. Η PrEP μπορεί να σταματήσει τον ιό από το να εγκατασταθεί και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Είναι αποτελεσματική σύμφωνα με όσα έχουν φανεί ως τώρα εάν χρησιμοποιηθεί όπως έχει συνταγογραφηθεί, αλλά σαφώς λιγότερο εάν δεν λαμβάνεται με συνέπεια.

Η καθημερινή PrEP μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από HIV μέσω της σεξουαλικής επαφής σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90%. Ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να μειωθεί κι άλλο εάν η PrEP  συνδυαστεί με προφυλακτικά και άλλες μεθόδους πρόληψης. Μεταξύ των ατόμων που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ουσιών ο κίνδυνος μειώνεται περισσότερο από 70%.

Advertisements
Ad 14

Για ποιους είναι η PrEP;

Η PrEP δεν είναι για όλους! Όπως διαβάζουμε στο hivaids.gr και με βάση το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συστήνεται η PrEP “στους ανθρώπους που είναι αποδεδειγμένα HIV αρνητικοί και βρίσκονται σε σημαντικό κίνδυνο για μόλυνση από τον ιό HIV. Αυτό περιλαμβάνει όσους:

 • Είναι σε συνεχή ερωτική σχέση με σύντροφο που έχει HIV λοίμωξη
 • Δεν είναι σε αμοιβαία μονογαμική σχέση με σύντροφο ο οποίος εξετάστηκε πρόσφατα και βρέθηκε HIV αρνητικός και είναι:
  • ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος άνδρας που έχει κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό ή έχει διαγνωστεί με σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα κατά τους τελευταίους έξι μήνες
  • ετεροφυλόφιλος άνδρας ή γυναίκα που δεν χρησιμοποιεί τακτικά προφυλακτικό με συντρόφους που βρίσκονται σε κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό HIV (π.χ. χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ή αμφιφυλόφιλους άνδρες άγνωστης κατάστασης HIV)
 • Έχουν κάνει κατά τους τελευταίους έξι μήνες κοινή χρήση ενέσιμων ή ήταν σε πρόγραμμα θεραπείας για χρήση ενέσιμων ναρκωτικών.
Διαβάστε επίσης  Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και διατροφή

Για τα ετερόφυλα ζευγάρια όπου ο ένας σύντροφος έχει τον ιό HIV και ο άλλος όχι, η PrEP είναι μία από τις επιλογές για την προστασία του μη μολυσμένου συντρόφου κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της εγκυμοσύνης.”

Πολύ σημαντική επίσης είναι η ανάγκη για συμμόρφωση. Έτσι τα άτομα πρέπει να είναι σε θέση να παίρνουν το χάπι κάθε μέρα και να επισκέπτονται το γιατρό τους κάθε 3 μήνες για να κάνουν HIV τεστ, για να παίρνουν τη νέα συνταγή των χαπιών και για να παρακολουθούνται κλινικά.

Δεν είναι πανάκεια

Αν και φαίνεται να είναι μία καλή λύση σε πολλά από τα προβλήματα που εμπλέκεται ο HIV, δεν είναι 100% αποτελεσματική, ούτε άμοιρη συνεπειών και άλλη μια φορά αναφέρουμε δεν είναι κατάλληλη για όλους. Συμπερασματικά δεν πρέπει να ξεχνιούνται οι άλλες αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης του HIV. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Συστηματική και σωστή χρήση των προφυλακτικών με τους συντρόφους τους
 • Κοινή εξέταση για HIV με τους συντρόφους τους
 • Κοινή εξέταση για ΣΜΝ με τους συντρόφους τους
 • Επιλογή λιγότερο επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών, όπως το στοματικό σεξ
 • Αν γίνεται χρήση ενέσιμων ναρκωτικών, συνιστάται η συμμετοχή σε πρόγραμμα απεξάρτησης ή η χρήση αποστειρωμένου εξοπλισμού ένεσης του ναρκωτικού

“Επίσης, η PrEP είναι μόνο για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε συνεχή και σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης από τον HIV. Για τους ανθρώπους που θέλουν να προλάβουν τη HIV λοίμωξη μετά από μία μόνο υψηλού κινδύνου πιθανή έκθεση, όπως το σεξ χωρίς προφυλακτικό, η κοινή χρήση ενέσιμων ναρκωτικών και η σεξουαλική επίθεση, υπάρχει μια άλλη επιλογή που ονομάζεται «Προφύλαξη Μετά την Έκθεση», ή PEP. Η PEP πρέπει να αρχίσει μέσα σε 72 ώρες από την έκθεση στον ιό HIV.”

Διαβάστε επίσης  Τι είναι ο συμπυκνωμένος χυμός;

Πηγή

CDC

HIVAIDS.gr

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι