Θεωρητικά όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για θέματα που αφορούν στην σεξουαλική υγεία και υγιεινή, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που η αναζήτηση στο internet παίρνει την θέση του. Συχνά ακούγονται διάφορες συμβουλές και απόψεις που αφορούν στην σεξουαλική υγεία και υγιεινή, υπάρχει όμως μια σύγχυση για το ποιες από αυτές είναι ορθές και κατά πόσο. Δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνει κανείς την αλήθεια πίσω από διάφορους ”μύθους”, οι οποίοι είναι πιστευτοί όχι μόνο από εφήβους, αλλά και από ενήλικα άτομα. Παρακάτω αναφέρονται οι συχνότερες παρανοήσεις για το safe sex καθώς και η επιστημονική κατάρριψη αυτών.
Μύθος 1: Μπορούμε να κολλήσουμε ΣΜΝ από βρώμικο κάθισμα τουαλέτας
Οι μικροοργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση των ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων) δεν μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός του οργανισμού, και μάλιστα σε κρύο περιβάλλον όπως είναι το κάθισμα την λεκάνης. Επίσης τα ούρα είναι συνήθως αποστειρωμένα από τέτοια μικρόβια, συνεπώς η πιθανότητα μετάδοσης σεξουαλικού νοσήματος από άλλο άτομο που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα πριν από εμάς είναι μηδαμινή. Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο είναι η σωματική επαφή, με κλασικά παραδείγματα τον έρπη ή την γονόρροια του στόματος που μεταδίδονται με το φιλί.
Μύθος 2: Δεν είναι δυνατή η εγκυμοσύνη από την πρώτη φορά που έρχεται μία γυναίκα σε σεξουαλική επαφή
Η πιθανότητα να μείνει έγκυος μια γυναίκα κατά την πρώτη σεξουαλική της επαφή είναι ίδια με κάθε άλλη φορά που κάνει sex. Για τον λόγο αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται οπωσδήποτε μέθοδοι αντισύλληψης, ώστε να αποφευχθεί μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη!
Μύθος 3: Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος κατά την διάρκεια της περιόδου
Οι πιθανότητες να μείνει μία γυναίκα έγκυος κατά τις μέρες τις περιόδου είναι μικρές, όχι όμως ανύπαρκτες, ειδικά σε γυναίκες που έχουν μικρό κύκλο (παράδειγμα 21 ημερών) και η περίοδος τους κρατά 1 εβδομάδα. Αν λοιπόν έρθουν σε σεξουαλική επαφή κατά το τέλος της περιόδου υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης καθώς το σπέρμα ζει έως και 72 ώρες μέσα στο αναπαραγωγικό σύστημα.
Μύθος 4: Πρέπει να ακολουθεί αμέσως μπάνιο μετά την σεξουαλική επαφή
Λάθος! Ο κόλπος είναι ένα ”αυτοκαθαριζόμενο” όργανο εσωτερικά. Καλό είναι λοιπόν μετά την σεξουαλική επαφή να μην τρέχουμε κατευθείαν στο μπάνιο, αλλά να περάσει ένα χρονικό διάστημα μίας ώρας καθώς μελέτες έχουν αποδείξει πως χρειάζεται λίγος χρόνος, ώστε να επισέλθει η ισορροπία στο περιβάλλον του κόλπου. Το βασικότερο ωστόσο είναι να μην γίνεται χρήση αρωματικών σαπουνιών, αλλά μόνο νερού ή φαρμακευτικών κολπικών διαλυμάτων που μπορεί να περιέχουν χαμομήλι, για να μην διαταραχθεί το pH της ευαίσθητης περιοχής και να μην δημιουργηθούν φλεγμονές.
Μύθος 5: Το εμβόλιο για τον HPV προστατεύει 100% από την εκδήλωση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Το Gardasil, το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εμποδίζει τέσσερις τύπους του ανθρώπινου ιού των θηλωμάτων (HPV): δύο από αυτούς που συχνότερα προκαλούν καρκίνο του τραχήλου και δύο από αυτούς που προκαλούν κονδυλώματα και ανωμαλίες στα τεστ ΠΑΠ. Αλλά περίπου το 30% των καρκίνων του τραχήλου δεν προστατεύεται από το εμβόλιο, γι’αυτό είναι σημαντικό για όλες τις γυναίκες, άσχετα αν έχουν κάνει το εμβόλιο ή όχι, να συνεχίζουν να ελέγχονται τακτικά με τεστ ΠΑΠ.
Μύθος 6: To test ΠΑΠ πρέπει να γίνεται μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή
Το test ΠΑΠ δεν συστήνεται αν δεν έχουν κλείσει οι γυναίκες περίπου τρία χρόνια σεξουαλικών επαφών ή τα 21 τους έτη. Οι περισσότερες περιπτώσεις του ανθρώπινου ιού των θηλωμάτων (HPV) θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε τρία χρόνια. Μόνο οι περιπτώσεις που επιμένουν πολύ περισσότερο -και είναι αυτές που φαίνονται και μέσω του τεστ ΠΑΠ- οι οποίες χρήζουν αντιμετώπισης, γιατί είναι αυτές που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Μύθος 7: Το “χάπι της επόμενης μέρας” (ΧΕΜ) προκαλεί έκτρωση
Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν έχει καμία σχέση με το RU-486, το χάπι που προκαλεί άμβλωση. Αν μία έγκυος γυναίκα πάρει το χάπι αυτό δεν θα έχει καμία επίπτωση στην εγκυμοσύνη. Το χάπι αυτό χορηγείται χωρίς συνταγή και ανεξαρτήτως ηλικίας.
Μύθος 8: Το “χάπι της επόμενης μέρας” (ΧΕΜ) είναι επικίνδυνο
Το ΧΕΜ είναι πολύ ασφαλές και δεν βλάπτει τη μελλοντική γονιμότητα. Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και συνήθως ήπιες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ναυτία, εμετό και ανωμαλίες του κύκλου (η περίοδος μπορεί να έρθει νωρίτερα, αργότερα, με περισσότερο ή λιγότερο αίμα από το συνηθισμένο). Άλλες πιο σπάνιες παρενέργειες είναι κούραση, ευαισθησία στο στήθος, κεφαλαλγία και κοιλιακό άλγος.
Μύθος 9: Το προφυλακτικό προστατεύει από όλα τα ΣΜΝ
Η συστηματική χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της στοματικής, κολπικής και πρωκτικής επαφής προφυλάσσει έναντι των ουρηθριτίδων, της λοίμωξης από χλαμύδια, της συφιλίδος, της γονόρροιας, καθώς και έναντι της μετάδοσης των ηπατιτίδων και του HIV. Αν και το προφυλακτικό δεν προστατεύει με απόλυτη ασφάλεια από τη μετάδοση όλων των ΣΜΝ, όπως των κονδυλωμάτων όταν αυτά εντοπίζονται στην περιγεννητική περιοχή, η χρήση του παραμένει η καλύτερη επιλογή προστασίας από τη μετάδοση των ΣΜΝ.
Μύθος 10: Τα ΣΜΝ δεν μεταδίδονται με το στοματικό sex
Όχι!! Τα ΣΜΝ μεταδίδονται με κάθε σεξουαλική επαφή κολπική, πρωκτική ή στοματική!
Η σεξουαλική υγεία είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου και γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η σωστή και επαρκής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από τα πρώτα εφηβικά χρόνια, καθώς στις μέρες μας κάθε άλλο εκτός από θέμα ταμπού είναι! Σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η συμβολή των γιατρών, για να μην διαδίδονται ανακρίβειες, αλλά και τα ίδια τα άτομα δεν πρέπει να διστάζουν να ρωτούν την όποια απορία αφορά την σεξουαλική τους ζωή!