Σκολίωση είναι όταν η σπονδυλική στήλη κάμπτεται, με αποτέλεσμα να στραβώνει το σώμα. Μπορεί να εμφανιστεί από την πρώιμη ηλικία (βρέφος) και να επεκταθεί έως και μετά την ενηλικίωση. Συναντάται σε ποσοστό 5% στις ηλικίες μεταξύ 10-18 ετών.
Τι προκαλεί την σκολίωση
Οι παράγοντες που προκαλούν την σκολίωση, οφείλονται κατα κύριο λόγο σε γενετικές ανωμαλίες.
Όσον αφορά στην ιδιοπαθή σκολίωση, σε ποσοστό 80% τα αίτια είναι άγνωστα.
Από την άλλη, την συγγενή σκολίωση την δημιουργεί η λανθασμένη ανάπτυξη των οστών της σπονδυλικής στήλης.
Εν συνεχεία, στην περίπτωση της νευρομϋικής σκολίωσης τα ίδια οφείλονται σε παράγοντες όπως η εγκεφαλική παράλυση, η μυική ατροφία, το σύνδρομο Morfan κ.α . Αυτό συμβαίνει διότι, οι συγκεκριμένοι παράγοντες επηρεάζουν άμεσα την λειτουργία των μυών και των νεύρων.
Πως αντιμετωπίζουμε την σκολίωση
Η αντιμετώπιση της σκολίωσης μπορεί να γίνει αποτελεσματικά, αρκεί να εξεταστεί η ηλικία του παιδιού, ο τρόπος που αναπτύσσεται η σκολίωση, η βαρύτητα της, και η επικείμενη διάγνωση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρεις τρόποι αντιμετώπισης:
- Παρακολούθηση
- Χρήση γονέα
- Χειρουργείο
Μάλιστα, όσον αφορά στην χειρουργική επέμβαση, υπάρχει μια τελευταία εξέλιξη, που μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση της ακόμη πιο εύκολη.
Στην περίπτωση του Magec Rods, γίνονται δυο μικρές τομές στο άνω και κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης.
Στη συνέχεια, εισάγεται μια μαγνητική ράβδος όπου διατηρεί την σπονδυλική στήλη σταθερά υπό έλεγχο.
Επιπλέον, μπορεί να επιτευχθεί η επιμήκυνση της, ώστε να ελέγχεται η ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης του παιδιού.
Μύθοι και αλήθειες
Τα παιδιά με σκολίωση δεν πρέπει να αθλούνται
Αρχικά, ένας μύθος που επικρατεί γύρω από την σκολίωση είναι τα παιδιά που πάσχουν από αυτήν δεν μπορούν να αθληθούν. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει.
Αντιθέτως, τα παιδιά θα πρέπει να αθλούνται, προκειμένου να διατηρούν τους μύες της σπονδυλικής στήλης σε καλή κατάσταση.
Μόνο το χειρουργείο αντιμετωπίζει την σκολίωση
Επιπρόσθετα, ένας άλλος μύθος που επικρατεί είναι ότι μόνο με χειρουργείο μπορεί να αντιμετωπιστεί η σκολίωση.
Η σκολίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με φυσικοθεραπεία και με γυμναστική, πέραν της χειρουργικής επέμβασης.
Η σχολική τσάντα προκαλεί σκολίωση
Ακόμη, όσον αφορά στον μύθο ότι η σκολίωση προκαλείται από την σχολική τσάντα ήταν κακή στάση του σώματος του παιδιού σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνει, έχει αποδειχτεί ότι δεν βασίζεται σε κανέναν από τους παραπάνω παράγοντες.
Αντιθέτως, όπως προαναφέραμε η σκολίωση βασίζεται σε παράγοντες όπως η ανώμαλη ανάπτυξη των οστών της σπονδυλικής στήλης.
Εάν χειρουργηθεί το παιδί θα παραλύσει
Τέλος, ο μύθος που επικρατεί γύρω από το χειρουργείο για την σπονδυλική στήλη, ο οποίος αναφέρει ότι το παιδί μπορεί να παραλύσει, πλέον έχει καταρριφθεί.
Με τις σύγχρονες τεχνικές που υπάρχουν γύρω από την χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης, η σκολίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, ξεπερνώντας μάλιστα τον κίνδυνο παράλυσης, ο οποίος φτάνει σε ποσοστό 0,25%.
Πηγές
Σκολίωση στα παιδιά: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς ~ Κωνσταντινίδου Καλομοίρα ~ ΙΑΣΩ ~ 1.12.2022 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: iaso.gr (Τελευταία τροποποίηση: 25.2.2024)
Σκολίωση στα παιδιά. Πως αντιμετωπίζεται ~ Φωτεινή Γεωργίου ~ Keep Well ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: fotinigeorgiou.gr (Τελευταία τροποποίηση: 25.2.2024)
Παιδική Ιδιοπαθής Σκολίωση (Juvenile Idiopathic Scoliosis) ~ Schroth Scholiosis & Spine Clinic ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: skoliosi.gr (Τελευταία τροποποίηση: 25.2.2024)