Social media: Πώς επηρεάζουν την υγεία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Social
Πηγή εικόνας: threegirlsmedia.com

Like, follow, block, story, friend request, mutual. Τα social media έχουν τους δικούς τους όρους, το δικό τους κόσμο αλλά και το δικό τους αντίκτυπο στην υγεία των χρηστών. Και αν για τους περισσότερους από εμάς, η πλοήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει πλέον μια αυτοματοποιημένη κίνηση, οι συνέπειες της στη σωματική και ψυχική υγεία δεν παύουν να αξίζουν την προσοχή μας.

Σωματική Υγεία

Όλοι όσοι χρησιμοποιούν τακτικά τα social, έχουν συναντήσει τουλάχιστον μία φορά κάποια ανάρτηση σχετική με μυστικά υγείας, μαγικά ελιξήρια, θαυματουργές διατροφές, gadgets που υπόσχονται να λύσουν κάποιο ενοχλητικό πρόβλημα υγείας κτλ.

Στην πραγματικότητα, το να αναζητήσουμε τη λύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι κακή έως άκρως επικίνδυνη ιδέα. Από ανορθόδοξες δίαιτες που προβάλλονται ως εναλλακτικές θεραπείες κατά του καρκίνου μέχρι εργαλεία που υπόσχονται αδυνάτισμα δίχως κόπο, τα social media είναι ως επί το πλείστον κακοί σύμβουλοι υγείας.

Advertisements
Ad 14

Ψυχική Υγεία

Η εκτεταμένη χρήση των social φαίνεται να συνδέεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους. Παράλληλα, η διάθεση επηρεάζεται άμεσα, καθώς οι χρήστες συχνά υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειονεξία, αίσθηση ανεκπλήρωτου και μοναξιά. Η διάσπαση προσοχής και η αδυναμία συγκέντρωσης αποτελούν εξίσου συχνά φαινόμενα, ενώ και η μνήμη δείχνει να πλήττεται από τη συστηματική χρήση των social.

Διατροφικές Συνήθειες

Οι διατροφικές συνήθειες είναι ακόμη μία παράμετρος που μπορεί να απορρυθμιστεί λόγω της εκτενούς χρήσης των social. Ας παραδεχτούμε, αφενός, ότι τα posts που συμπεριλαμβάνουν φαγητό αφθονούν. Στην πραγματικότητα, είναι τόσα πολλά ώστε να μας ανοίξουν την όρεξη από το πουθενά. Αφετέρου, η πλοήγηση παράλληλα με τη διεξαγωγή ενός γεύματος, μας στερεί τη δυνατότητα να αφουγκραστούμε το σώμα και τις πραγματικές του ανάγκες. Ως εκ τούτου, ευνοείται η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής.

Διαβάστε επίσης  Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου: "Με το 'Άλμα Ζωής' η ζωή είναι ωραία"

Ύπνος

Το φως που εκπέμπεται από τις οθόνες κινητών, υπολογιστών, tablets και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών φαίνεται να διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου. Ο ελλιπής ύπνος με τη σειρά του, να συνδέεται με ποικίλες οργανικές και σωματικές επιπλοκές. Άτομα που στερούνται τον ύπνο καθίστανται ευάλωτα σε λοιμώξεις, ορμονικές διαταραχές, προβλήματα στο καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα, τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη μάθηση, τη διάθεση αλλά και την κοινωνικότητα.

Είμαι απόφοιτος προπτυχιακού προγράμματος φαρμακευτικής και μεταπτυχιακών σπουδών διατροφολογίας. What a journey it was αλλά άξιζε τον κόπο από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα! Εκτός από φαρμακοποιός, αυτοαποκαλούμαι και μπαλαρίνα, αφού το κλασικό μπαλέτο είναι δεύτερη φύση μου. Εξάλλου όπως είχε πει η Martha Graham ~dance is the hidden language of the soul ~

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν