Μπήκε ο Ιούνης, ήρθε το καλοκαίρι και ο ήλιος άρχισε να δείχνει τα δόντια του. Όπως είναι αναμενόμενο ήδη πολλοί από εμάς έχουμε ξεκινήσει τα μπάνια (10 και συνεχίζω!). Παρά τις ευεργετικές επιδράσεις της θάλασσας στην υγεία μας, καλό είναι όσες γυναίκες έχουν κάποιες ευαισθησίες να προσέξουν μερικά πράματα.
Ο φόβος και ο τρόμος των … γυναικών
Σε μολυσμένες θάλασσες υπάρχει ο κίνδυνος να καραδοκούν μικρόβια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν γυναικολογικές και ουρολογικές λοιμώξεις. Για τις έγκυες γυναίκες ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Συστήνεται να αποφεύγονται τα νερά αμφιβόλου καθαριότητας. Πέρα από τους ελέγχους που γίνονται σε εργαστήριο για την εκάστοτε παραλία καλό είναι όταν φυσά ο αέρας προς τα έξω και έχει παρασύρει σκουπίδια ή όταν στην άκρη της παραλίας έχει “σαπουνάδες” να μην κολυμπάμε σε αυτά τα νερά.
Κυστίτιδες
Τα υπάρχοντα στο νερό μικρόβια μπορεί να ταξιδέψουν και μέσω της ουρήθρας να καταλήξουν στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν προβλήματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό, όπως για παράδειγμα μία κυστίτιδα. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο η αντιμετώπιση είναι συνήθως απλή και γρήγορη με την συνδρομή ενός ειδικού.
Κολπίτιδες
Η κολπίτιδα προκαλείται συνήθως από την υπέρμετρη αύξηση των μυκήτων στον κόλπο. Οι μύκητες αυτοί είναι τις περισσότερες φορές κομμάτι της φυσικής χλωρίδας του κόλπου αλλά λόγω ευνοϊκών συνθηκών πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Το μαγιό, εξαιτίας του συνθετικού υφάσματος από το οποίο είναι φτιαγμένο, είτε είναι βρεγμένο είτε στεγνό, αυξάνει τη θερμοκρασία της περιοχής, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το pH του κόλπου και να ευνοείται η ανάπτυξη ενδογενών μικροβίων, όπως για παράδειγμα οι μύκητες. Ή -ακόμα χειρότερα- σε μια βρόμικη θάλασσα ή παραλία μπορεί να υπάρχει κάποιο μικρόβιο που, εισχωρώντας στον κόλπο, μπορεί κι αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει μια κολπίτιδα. Σε περίπτωση που υπάρχει αίσθημα φαγούρας, δυσοσμία, διάχυτη ερυθρότητα και οίδημα στα χείλη του αιδοίου, πόνος, αίσθημα καψίματος, αλλαγές στο χρώμα και τη σύσταση των κολπικών εκκρίσεων είναι απαραίτητη η συμβουλή του γυναικολόγου.
Μικρές απλές συμβουλές
- Αλλάζουμε το μαγιό και να δεν το αφήνουμε να στεγνώνει πάνω μας
- Δεν μοιραζόμαστε πετσέτες και άλλα είδη υγιεινής
- Κάνουμε μπάνιο μετά την θάλασσα (όχι κολπικές πλύσεις)
- Δεν καθόμαστε πάνω στην άμμο, αλλά σε ψάθα. Ακόμα και οι ξαπλώστρες αν δεν έχουν απολυμανθεί μπορεί να είναι επικίνδυνες
- Δεν μπαίνουμε σε νερά αμφιβόλου καθαριότητας
- Προσέχουμε την προσωπική μας υγιεινή