Συνεχώς αναφερόμαστε σε τάσεις και comeback από το παρελθόν. Ωστόσο αναρωτηθήκαμε ποτέ από που προέρχονται αυτές οι τάσεις και κυρίως πως ξεκίνησαν; Η ιστορία της μόδας που γνωρίζουμε σήμερα ουσιαστικά ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα, όπου μετά τις κρίσεις που επέφεραν οι πόλεμοι υιοθετήθηκε η απλότητα. Η μόδα παύει να είναι πλέον μόνο για τους πλούσιους και γίνεται προσιτή και στις μεσαίες τάξεις.
Η δεκαετία του ΄20
Η δεκαετία του ’20 αποτελεί την περίοδο όπου η γυναίκες κάνουν τα πρώτα βήματα προς την ανεξαρτητοποίηση τους και ουσιαστικά ξεκινάει και η ιστορία της μόδας που μας επηρεάζει μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά τα γυναικεία ρούχα αλλάζουν μήκος και γίνονται πιο κοντά και πιο αποκαλυπτικά. Loose ρούχα τα οποία τονίζουν την γυναικεία θηλυκότητα χωρίς υπερβολές. Το look ολοκληρωνόταν με κοσμήματα κυρίως από πέρλες και φυσικά από καπέλα. Την δεκαετία αυτή η Coco Chanel από απλή σχεδιάστρια καπέλων γίνεται σύμβολο κομψότητας δημιουργώντας και το περίφημο The little black dress.
Δεκαετία του ’30
Την περίοδο αυτή τα πράγματα παίρνουν καινούρια τροπή και οι γυναίκες γίνονται πολυάσχολες λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης. Απαιτούν άνεση από τα καθημερινά τους ρούχα. Επίσης, τα υφάσματα αλλάζουν αφήνοντας στην άκρη το μετάξι και επιλέγοντας κυρίως νάιλον και μεταλλικό λαμέ. Ωστόσο, τα βραδινά τους ρούχα παρέμειναν ιδιαίτερα λαμπερά. Απαραίτητα αξεσουάρ για κάθε έξοδο αποτελούν τα γάντια, τα γυαλιά και ιδίως τα καπέλα.
Δεκαετία του ’40
Ο πόλεμος δεν επηρέασε μόνο την διαβίωση των ανθρώπων αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν τα ρούχα. Military prints και έντονοι τετραγωνισμένοι ώμοι που έδιναν ένα πιο αυστηρό ύφος στα ρούχα έκαναν τις βάτες το trend της περιόδου εκείνης. Πρώτη φορά το 1940 σχεδιάζονται γυναικεία παντελόνια με βασικό σκοπό την χρήση τους στους εργασιακούς χώρους καθώς κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ταγέρ.
Δεκαετία του ’50
Είναι η περίοδος ακμής της γυναικείας κομψότητας και του Haute Couture. Κλος φούστες και στενά κορσάζ ήταν δύο από τις δημιουργίες του Dior που λάτρεψαν οι γυναίκες του τότε. Από το παρασκήνιο δεν έλειψε και η Coco Channel η οποία παρουσίασε το boxy suit. Η μεγαλύτερη αλλαγή όμως έγινε από τον Roger Vivier ο οποίος μας χάρισε την γόβα στιλέτο. Τέλος, κάνει την εμφάνιση του το street style με την υιοθέτηση των jean στην καθημερινότητα.
Δεκαετία του ’60
Η κοινωνικοπολιτικές αλλαγές αντικατοπτρίζονται έντονα στα ρούχα. Η εμφάνιση της mini φούστας και των see through ρούχων θα επιφέρουν τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία της μόδας. Επιπλέον, τα παντελόνια εμφανίζονται σε πιο στενές και κοντές γραμμές που κολακεύουν και αναδεικνύουν το γυναικείο σώμα. Παρά όμως τις έντονες αλλαγές διατηρείται ακόμα το πρότυπο της γυναικείας κομψότητας με πρέσβειρες της Coco Chanel και την Audrey Heyburn.
Δεκαετία του ’70
Η εποχή του περίφημου Studio 54 και της disco. Εφαρμοστά jean παντελόνια, φανταχτερά χρώματα και έντονα glitter. Πέρα από την glam πλευρά του, πλέον υιοθετείται το pret-a-porter ρούχα που ταιριάζουν στην καθημερινότητα. Ethnic prints και χρώματα, έντονες καμπάνες και μαντήλια στα μαλλιά είναι οι τάσεις που επικρατούν. Στο τέλος της δεκαετίας εμφανίζεται και το punk με τα total black look, το έντονο eye-liner και κυρίως δερμάτινα ρούχα.
Δεκαετία του ’80
Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως την εποχή του κιτς. Η γυμναστική γίνεται μόδα και μαζί της και τα πολύχρωμα κολάν και κορμάκια. Κυρίαρχο ρόλο επίσης παίζουν και τα τζιν σε όλες τις μορφές τους. Το punk στυλ μετατρέπεται σε ροκ στυλ με έντονες αγκράφες, τρουκς και αλυσίδες. Γενικότερα, υπάρχει μια υπερβολή στον όγκο τόσο στα ρούχα όσο και στα μαλλιά και το μακιγιάζ.
Δεκαετία του ’90
Μετά την υπερβολή της δεκαετίας του ’80 πάμε στο άλλο άκρο της υπερβολικής απλότητας. Πλέον έμφαση δίνεται στην μοναδικότητα του καθένα μέσα από την απλότητα του στυλ του και έτσι δεν επικρατεί κάποια συγκεκριμένη τάση. Στην ζωή μας πλέον μπήκε η τεχνολογία και η μόδα αλλάζει με τους ίδιους ρυθμούς. Στην καθημερινότητα οι γυναίκες επιλέγουν sneakers, jean και crop-top.
Δεκαετία του ’00
Το low-rise jean εκείνη την περίοδο υπήρξε η πιο hot τάση. Μαζί με τα jean αυτά πήγαιναν πακέτο και οι super mini φούστες κυριολεκτικά στο μέγεθος μιας ζώνης. Το χρώμα που επικρατούσε στις αρχές της δεκαετίας σίγουρα ήταν το baby pink με αποκορύφωμα τις total ροζ φανταχτερές φόρμες juicy. Ωστόσο, αποτέλεσε μια δεκαετία όπου η μόδα ανακυκλωνόταν χωρίς να έχουμε κάτι καινούριο που θα επιφέρει μια ριζική αλλαγή.
Φτάνοντας μέχρι το σήμερα βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα και πως κάθε φορά εμπνεόμαστε από μία αντίστοιχη τάση του παρελθόντος. Η ιστορία της μόδας δεν τελειώνει εδώ όμως, συνεχίζει να εξελίσσεται.