Με γνώμονα την ανιδιοτέλεια και την επικράτηση του εθελοντισμού μέσα σε χαλεπούς καιρούς, ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2011 η μη-κυβερνητική οργάνωση με την ονομασία «Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι» στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στους στόχους της ομάδας Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι συγκαταλέγονται ποικίλες δραστηριότητες με πρώτη και κύρια την οποιαδήποτε δυνατή αρωγή ως προς τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου Ηρακλείου , όπως, επίσης και δραστηριότητες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη. Η ομάδα Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με αξιοσημείωτους ρυθμούς και έχει «αγκαλιαστεί» από τους κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου ,οι οποίοι είτε συστηματικά ,είτε με την πρώτη δυνατή ευκαιρία , δίνουν την δική τους μικρή ή μεγάλη ενίσχυση προς το έργο της ομάδας. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησαν ο ιδρυτής και επικεφαλής της ομάδας ,κύριος Σαράντης Σημάκης ,και η Μαρία Νανοπούλου (μέλος της ομάδας «Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι») μας μίλησαν αναλυτικότερα για το περιεχόμενο, τους στόχους και τις δράσεις της ομάδας τους .
Επιμέλεια συνέντευξης: Νικολέττα Καστρινάκη
Ας γνωρίσουμε τους «ΑΤΑΧΤΟΥΣ». Ποιοι είναι οι «Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι.», πως ξεκίνησαν και ποιοι συμμετέχουν στην ομάδα;
Σαράντης Σ.: ΟΙ .Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι. είναι ,αρχικά, μια ομάδα εθελοντισμού που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια με κύρια πρόφαση το ότι ήθελα να δω στους δικούς μου ανθρώπους, στην τότε παρέα μου την δυνατότητα να γίνουν ενεργοί πολίτες. Ο καθένας να έχει ένα δικό του χαρακτηριστικό, μια δική του πλευρά να προσφέρει .Έτσι, εντελώς τυχαία και με αφορμή ένα ερέθισμα που είχα εκείνη την περίοδο , μου ήρθε η σκέψη και το όνομα εντελώς αυθόρμητα . Ο αρχικός σκοπός ήταν να δείξουμε στον κόσμο ότι μέσω από την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και την ενασχόληση με μία δράση αθλητισμού μπορεί να προσφέρει . Αυτό που θέλαμε να κάνουμε στην αρχή ήταν να συνδυάσουμε δράσεις ,πχ κάναμε ένα τουρνουά bowling ,ποδοσφαίρου ,baseball ή οργανώναμε ένα αποκριάτικο πάρτυ και μέρος των εσόδων πήγαιναν σε έναν συγκεκριμένο σκοπό. Τα δύο πρώτα χρόνια ήμασταν πιο «παρεϊστικα» , κάναμε πιο λίγες δράσεις. Χρόνο με τον χρόνο ,η ομάδα άνοιξε προς τον κόσμο και μπήκαν νέα άτομα που τους άρεσε ο εθελοντισμός. Μέχρι και σήμερα ,έχουν περάσει πάνω από 340 άτομα ως εθελοντές στην ομάδα ή σε μία δράση μας έστω για μια φορά. Πλέον, απαρτιζόμαστε από μια ομάδα 15 ενεργών εθελοντών, ο πυρήνας της ομάδας ,και στο σύνολο είμαστε γύρω στα 32 άτομα. Από κει και πέρα έχουμε και τους λεγόμενους «υποστηρικτές» που βοηθάνε κατά διαστήματα ,όποτε υπάρχει η δυνατότητα.
Τι σημαίνει η ονομασία «Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι»;
Μαρία Ν.: Ουσιαστικά είναι τα αρχικά από το “Άνθρωποι Της Αλληλεγγύης Χωρίς Τείχη
και Οικονομική Ιδιοτέλεια”
Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας;
Μαρία Ν.:Ένα καλύτερο αύριο, τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο για τους απόγονούς μας.
Για αυτό και προσπαθούμε να βοηθάμε όσο περισσότερο μπορούμε.
Ποια είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στην οργάνωση Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι; Έχετε υποστήριξη και αρωγή από τις τοπικές αρχές;
Σαράντης Σ.: Ως ομάδα προσπαθούμε να συνάπτουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο , οι αρμόδιες υπηρεσίες ανταποκρινόντουσαν πάντα στο κάλεσμα μας ,είτε για παραχώρηση χώρων ,είτε για παραχώρηση πραγμάτων ,είτε για κάποια χρηματική ενίσχυση. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Δεν έχουμε χτυπήσει ποτέ τις πόρτες για κάποια κρατική επιχορήγηση.
Έχετε ένα ευρύ φάσμα εθελοντικών δραστηριοτήτων, κυρίως με όσες αφορούν τις ευπαθείς ομάδες της πόλης του Ηρακλείου. Σε ποια από αυτές συμμετέχουν περισσότερα άτομα και ποιες ομάδες θεωρείτε πως χρειάζονται αμεσότερη βοήθεια;
Μαρία Ν.:Κατά την άποψή μου, οι περισσότεροι εθελοντές έρχονται σε δράσεις
καθαρισμού, και γενικότερα δράσεις που αφορούν το περιβάλλον καθώς και
στις δράσεις με ευπαθείς ομάδες. Κυρίως, πιστεύω, χρειάζονται βοήθεια
ομάδες, που έχουν μικρά παιδιά, ανήλικα, να μπορούν να μεγαλώσουν όσο
γίνεται σε ένα πιο κατάλληλο και βιώσιμο περιβάλλον.
Επικρατεί η άποψη ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οδηγηθήκαμε σε μία κρίση αξιών , μία από τις οποίες είναι και ο εθελοντισμός. Παρατηρήσατε εσείς κάτι τέτοιο; Κι αν ναι, σε τι βαθμό;
Μαρία Ν.:Ίσως ναι, τα πρώτα χρόνια της κρίσης περισσότερο, και όσο περνάει ο καιρός
λιγότερο. Παρατηρείται, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα τα οικονομικά μέσα στις οικογένειες έχουν αυξηθεί τόσο, που μετά από ένα σημείο, πολλοί συνάνθρωποι μας να χάνουν τον έλεγχο της διαχείρισης του προβλήματος, ή να πνίγονται από το άγχος, το στρες κλπ έτσι η λύση η εύκολη για αυτούς είναι η παραίτηση.
Θα θέλατε να μας ενημερώσετε για τις εκδηλώσεις που διοργανώνετε; Ποιο είναι το
περιεχόμενο τους; Έχετε επεκτείνει τις δράσεις σας και στο εξωτερικό;
Σαράντης Σ.: Έχουμε δημιουργήσει ένα network με αρκετές ομάδες και πόλεις από διάφορες χώρες, κυρίως από χώρες, όπως την Αυστρία , που μας βοηθάνε πολύ και στόχο έχουν να εισρέουν χρήματα προς όφελος των ανθρώπων στην Ελλάδα που έχουν ανάγκη . Υπάρχει και η ομάδα «Help Children in Greece” που μας έχει βοηθήσει πολύ ,τόσο σε υλικό, όσο και σε χρηματικό επίπεδο και στα παιδικά δωμάτια. Άλλη μια ομάδα είναι η «Kreta’s Hilfe» , υπάρχουν άνθρωποι από το Βερολίνο και την Στουτκάρδη που βοηθάνε χρηματικά . Αυτό το εγχείρημα προσπαθούμε να το επεκτείνουμε σε Αυστραλία και Καναδά, σε Έλληνες και φιλέλληνες ,κατά κύριο λόγο στην νέα γενιά . Πιο κωδικοποιημένα, έχουμε πραγματοποιήσει κάποια projects ,όπως την ανακαίνιση παιδικών δωματίων , την σχολική ενδυνάμωση των παιδιών , τα «Σχολικά καλάθια αλληλεγγύης» που βρίσκονται σε 30 διαφορετικά βιβλιοπωλεία στην Κρήτη και αποτελεί μια προσπάθεια που στηρίζεται οικονομικά πάλι από την Αυστρία από το «Griechische Welle Wien” . Άλλο project είναι ότι κάθε χρόνο παίρνουμε σόμπες, φέτος ,συγκεκριμένα, πήραμε 56 σόμπες οικονομίες. με την βοήθεια και της των φιλελλήνων της Αυστρίας και ενός επιχειρηματία και τις δώσαμε σε οικογένειες που είχαν ανάγκη. Έπειτα, κάνουμε δράσεις που αφορούν το περιβάλλον ,όπως τον καθαρισμό παραλιών ,την αναμόρφωση πάρκων, την ανακύκλωση κ.α. Έχουμε δράσεις που βασίζονται σε μια σκέψη ότι μπορούμε να προσφέρουμε πιο αποδοτικά σε κάποιες οικογένειες. Έτσι, έχουμε ξεκινήσει από το 2018 την ανακαίνιση παιδικών δωματίων. Ένα ερέθισμα που είχα τότε για να ξεκινήσει αυτό ήταν κάποιες άλλες δραστηριότητες που είχαμε κάνει για τα παιδιά ,όπως στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων που είχαμε δώσει δωρεάν καταλύματα 18τμ για μέχρι 8 αστέγους ,στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας αναμορφώσαμε την παιδική χαρά και δώσαμε και στέγη σε έναν άστεγο πρόσφυγα. Στην σκέψη που είχαμε ότι όλος ο κόσμος μπορεί να δώσει τρόφιμα, ρούχα ή ότι άλλο έχει εύκολο, είπα στην υπόλοιπα παιδιά την ιδέα μου να ανακαινίσουμε τα παιδικά δωμάτια, τα οποία θεωρώ ότι μπορούν να είναι για τα παιδιά ένας χώρος έμπνευσης για αυτά. Αυτό το εγχείρημα «αγκαλιάστηκε» με πολλή πίστη και μεταδόθηκε και σε επιχειρήσεις και σε εργάτες , οι οποίοι με την τεχνογνωσία τους βοηθάνε στο να φτιαχτούν αυτά τα δωμάτια. Φέτος, ανακαινίζουμε το 4ο παιδικό δωμάτιο και προγραμματίζουμε σιγά-σιγά και το 5ο. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις ,οι οποίες έχουν τοποθετήσει στους χώρους τους δικούς μας κουμπαράδες και αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για εμάς. Υπάρχουν και άλλοι φορείς και ομάδες φοιτητών που μας στηρίζουν πολύ, όπως ,επίσης, και ομάδες φιλελλήνων του εξωτερικού και όλοι αυτοί στηρίζουν οικονομικά την ανακαίνιση των δωματίων. Εμείς ανακοινώνουμε σε κάθε δράση μας το ποσοστό της συμμετοχής του καθενός αρωγού.
Ένα από τα κυριότερα project σας είναι η συλλογή καπακιών από μπουκάλια,τα οποία, όταν φτάσουν τον 1 τόνο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου. Έχετε καταφέρει να πραγματοποιήσετε αυτόν τον στόχο ;
Μαρία Ν.:Βεβαίως! Πάρα πολλές φορές! Η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το project
θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω ως και τεράστια. Αλλά έχουμε αποφασίσει
τα τελευταία χρόνια, να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στην αγορά αναπηρικού
αμαξιδίου, αφού υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας, που η θεραπεία ή η
νοσηλεία τους είναι αρκετά ακριβή, έτσι με ένα μικρό λιθαράκι από εμάς
προσπαθούμε να στεκόμαστε και να βοηθάμε ανθρώπους με προβλήματα
υγείας.
Πέρα από εθελοντικές δράσεις , ασχολείστε και με τον καθαρισμό παραλιών.
Προγραμματίζετε να διευρύνετε τον κύκλο των δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας ;
Μαρία Ν.:Ίσως στο μακρινό μέλλον. Δυστυχώς οι καθαρισμοί παραλιών δεν είναι πάντα
τόσο εύκολες, και είναι ανέφικτο να καλύψουν 20,30 άτομα τόσο μεγάλη
έκταση να την καθαρίσουν. Έτσι, προς το παρόν, προσπαθούμε να
διατηρούμε τα σημεία που καθαρίζουμε όσο περισσότερο καθαρά γίνεται.
Με ποιους τρόπους συνδράμετε στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού ;
Σαράντης Σ.: Στην αρχή βασιζόμασταν αρκετά στο facebook. Τώρα έχουμε ένα δίκτυο προβολής στα social media, αλλά η καλύτερη «προβολή» είναι το «από στόμα σε στόμα», από γνωστό σε γνωστό. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες δράσεις ,τις οποίες θέλουμε να κρατάμε για εμάς και δεν τις κοινοποιούμε προς τα έξω.
Έχετε να δώσετε ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας;
Μαρία Ν.:Ο εθελοντισμός καμιά φορά, δεν είναι τόσο εύκολος όσο φαίνεται. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να έχεις γερό στομάχι, για να αντιμετωπίσεις καταστάσεις που μπορεί να αντικρίσεις κάποια στιγμή. Το πιο σημαντικό όμως είναι να κάνεις την αρχή, να σηκωθείς από τον καναπέ σου, να κλείσεις τον υπολογιστή σου, να βγεις να βρεις εθελοντικές ομάδες, και να δώσεις και εσύ όσο μπορείς από τον χρόνο σου για μια πόλη καλύτερη, μια χώρα καλύτερη, και στο τέλος ένα κόσμο καλύτερο. Γιατί η αλλαγή ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Και η προσφορά όσο μικρή ή μεγάλη να είναι, πάντα ΑΞΙΖΕΙ.
Τους ευχαριστούμε θερμά για το φωτογραφικό υλικό!
Θα βρείτε την ομάδα A.T.A.X.T.O.I στα παρακάτω links:
https://ataxtoi.gr
https://www.facebook.com/Ataxtoi/