Τα Podcasts αποτελούν ένα κανάλι επικοινωνίας που συνεχώς μεγαλώνει και κερδίζει υποστηρικτές. Ένα από τα πρώτα και πιο πετυχημένα Ελληνικά Podcasts είναι το Brain Hacking Academy. Πίσω από τα δεκάδες podcasts για το πώς μπορούμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας σε πολλά επίπεδα, βρίσκονται δύο πολύ ταλαντούχα παιδιά, η Φύλλις και ο Δημήτρης. Μιλήσαμε μαζί τους για όλα: πώς μπήκε το podcast στην ζωή τους, πόσο εύκολο ήταν να βγουν από το Comfort zone τους, για την επιτυχημένη αποτυχία, πώς θα ενσωματώσουμε το Growth mindset και την αυτοβελτίωση στην καθημερινότητά μας. Για αυτά και πολλά ακόμη, keep on reading!
Επιμέλεια συνέντευξης: Εύα Βαλαμβάνου
Φύλλις, Δημήτρη καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Θέλω πολύ να μάθω με τι ασχολιόταν ο καθένας σας πριν την ενασχόλησή σας με τα podcasts και το Brain Hacking Academy.
Φύλλις: Είμαι απόφοιτη Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και εργαζόμουν για πολλά χρόνια στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Δεν ήμουν όμως ευχαριστημένη με τη ζωή μου και ένιωθα πως ήταν άλλα εκείνα που ήθελα και μπορούσα να προσφέρω στον κόσμο.
Στην προσπάθειά μου να γίνομαι διαρκώς καλύτερη εκπαιδευτικός, ανακάλυψα τον κόσμο του metalearning, μπήκα στον κόσμο της αυτοβελτίωσης, και εστίασα στο να μαθαίνω όλο και περισσότερα για ό,τι αφορά στον άνθρωπο, τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος και ο ψυχισμός του.
Κάτι που αρχικά ξεκίνησε ως ταξίδι αυτοβελτίωσης, κατέληξε να γίνει τώρα το επάγγελμά μου, καθώς έβλεπα διαρκώς πώς όλα όσα μάθαινα και εφάρμοζα μπορούσαν να συνδυαστούν και να βοηθήσουν το άτομο να εξελιχθεί και να πετύχει τους στόχους του, τόσο μαθησιακά όσο και επαγγελματικά ή προσωπικά.
Δημήτρης: Αρχικά, τα podcasts ήταν από πολύ νωρίς στη ζωή μου, αφού ξεκίνησα να ακούω από όταν σπούδαζα ακόμα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στην Πάτρα. Μέσα από αυτά άρχισα να ανακαλύπτω τον κόσμο της αυτοβελτίωσης, και πιο συγκεκριμένα του metalearning, και συνειδητοποίησα ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα από όσο φανταζόμαστε. Από τότε, λοιπόν, έδωσα πολύ χρόνο και έμφαση στο να μάθω περισσότερα για τις δυνατότητες μας και το πώς να τις εκμεταλλευτούμε.
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι όλο αυτό έγινε απευθείας επάγγελμα μου. Δούλεψα για λίγο καθαρά σαν προγραμματιστής, και μετά έπιασα δουλειά στην Microsoft, η οποία αποτέλεσε σημαντική εμπειρία στη ζωή μου. Εκεί ανακάλυψα ότι το όνειρο που είχα από έφηβος, να κάνω καριέρα σε μία τέτοια μεγάλη πολυεθνική, δεν ήταν αυτό που νόμιζα – και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω κάτι δικό μου, και να βοηθήσω τον κόσμο να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.
Πόσο εύκολο ήταν να βγείτε από το comfort zone σας, να αφήσετε μια ‘σίγουρη’ δουλειά και να ξαναρχίσετε από την αρχή;
Φύλλις: Για μένα η μετάβαση ήταν μονόδρομος και τώρα, κοιτώντας προς τα πίσω θα ρωτήσω το εξής: Εύκολο ή δύσκολο ως προς τι;
Για μένα το να παραμείνω εγκλωβισμένη σε μια δουλειά που δε με εξέφραζε και ένιωθα ότι με περιόριζε, φάνταζε πολύ πιο δύσκολο από οτιδήποτε άλλο. Σίγουρα, υπήρξαν πολλές δυσκολίες στην πορεία. Κυρίως, όμως, επειδή κλήθηκα να μάθω και να κάνω πράγματα που δεν είχα δοκιμάσει νωρίτερα.
Πιστεύω πως το πιο δύσκολο απ’ όλα είναι το να εμπιστευτούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όταν πια γίνει αυτό και καλλιεργήσουμε αυτό το mindset και αυτή τη στάση ζωής, είναι αδύνατον να μην πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Πιστεύω ακράδαντα πως ο μόνος τρόπος για να αποτύχεις είναι το να μη δέχεσαι να μάθεις αφενός και το να παραιτηθείς αφετέρου.
Με λίγα λόγια, ήταν δύσκολο το να βγω από τη ζώνη άνεσής μου, όμως, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για μένα το να μείνω μέσα σε αυτήν.
Δημήτρης: Παρ’ όλο που υπήρχε αρκετή αγωνία όταν έκανα αυτή τη μετάβαση, ήταν πιο εύκολο από ότι περίμενα. Είχα ήδη απογοητευτεί αρκετά από τον κόσμο των πολυεθνικών επιχειρήσεων, οπότε πήρα την απόφαση να ξαναρχίσω από την αρχή με σκοπό να ανακαλύψω εκ νέου τι είναι αυτό που μου αρέσει και θέλω να κάνω.
Είναι σημαντικό εδώ να πω ότι είχα την αυτοπεποίθηση ότι θα μπορούσα να γυρίσω στον κόσμο των επιχειρήσεων αν άλλαζα γνώμη. Αυτό με βοήθησε να αντιμετωπίσω κάποιους από τους φόβους μου, μιας και πίστευα ότι, αν το χειριζόμουν σωστά, δεν είχα πάρει κάποια αμετάκλητη απόφαση.
Πώς ξεκίνησε το Brain Hacking Academy;
Δημήτρης: Η ιστορία έχει πλάκα, η αλήθεια είναι. Είχα αρχίσει να γράφω άρθρα περίπου 6 μήνες σε αυτό το σημείο, και όταν η Φύλλις εντόπισε ένα από τα άρθρα μου για την αναβλητικότητα, μπήκε στο Instagram μου και έκανε like σε κάποια από τα post μου. Μπαίνοντας να κάνω κάποια like-back (κλασσικό Instagram) είδα ελληνικές ατάκες για τη μνήμη στο προφίλ της, και ενθουσιάστηκα αμέσως.
“Ποιος είναι αυτός που ανεβάζει τέτοιο υλικό στην Ελλάδα;”, ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα. Μόλις είδα, λοιπόν, με τι ασχολείται η Φύλλις, της έστειλα μήνυμα επιτόπου, και αμέσως κανονίσαμε να κάνουμε μία κλήση Skype (μιας και εγώ μένω Αθήνα και εκείνη Θεσσαλονίκη).
Σε εκείνη την κλήση συνειδητοποιήσαμε αμέσως ότι έχουμε πολύ καλή χημεία. Στο τέλος, της πρότεινα να συνεργαστούμε, και της είπα την ιδέα να κάνουμε μαζί ένα podcast – ενθουσιάστηκε αμέσως!
Πέρασε βέβαια λίγος καιρός από αυτό μέχρι όντως να ξεκινήσουμε. Αμέσως μετά που αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι κοινό, είπαμε να αφιερώσουμε τους επόμενους μήνες για να γνωριστούμε καλύτερα και να σιγουρευτούμε ότι θέλουμε να δουλέψουμε ο ένας με τον άλλον. Πάνω από 2 χρόνια μετά, βέβαια, νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι τα βρήκαμε φανταστικά.
Ο κόσμος στην Ελλάδα είναι εξοικειωμένος με τα podcasts; Τι feedback λαμβάνετε;
Όταν ξεκινήσαμε, τα podcast δεν είχαν ακόμα αρκετή διάδοση στην Ελλάδα. Ένας από τους λόγους που πήραμε και εμείς την απόφαση να κάνουμε ένα podcast, εκτός από την αγάπη μας για το μέσο, ήταν επειδή είχαν μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό, και πιστεύαμε ότι το ίδιο θα γίνει και εδώ.
Σήμερα, τα podcast έχουν διαδοθεί αρκετά. Πολύς κόσμος ακούει καθημερινά, και οι περισσότεροι το μοιράζονται και με τους φίλους τους, δείχνοντας τους συχνά πώς μπορούν και εκείνοι να γίνουν ακροατές. Ταυτόχρονα, πολλές καινούργιες εκπομπές έχουν ξεκινήσει αυτά τα 2 χρόνια, οι περισσότερες ερασιτεχνικές, αλλά και πολλές αξιόλογες προσπάθειες. Βέβαια, πιστεύουμε ότι σαν μέσο έχει πολύ δρόμο ακόμα, και ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του να γίνουν τα podcast ένα πολύ δημοφιλές μέσο εξέλιξης, ενημέρωσης, και ψυχαγωγίας.
Όσον αφορά το feedback που λαμβάνουμε, οι περισσότεροι μας στέλνουν σχετικά με το υλικό μας, καθώς και το πόσο και πώς τους έχει βοηθήσει στη δικιά τους ζωή, ή σε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι μας μιλάνε σαν να μας ξέρουν προσωπικά, σε πολύ στενό επίπεδο. Το podcast έχει αυτή την ιδιότητα, όπου ακούγοντας τους ομιλητές συνεχώς, νιώθεις ότι συνδέεσαι μαζί τους και ότι τους γνωρίζεις από κοντά, και είναι και ένα επίπεδο επαφής που και εμείς αποζητάμε να έχουμε με το κοινό μας.
Οι τρεις βασικές κατηγορίες γύρω από τις οποίες κινείται η θεματολογία σας είναι η Μάθηση-Μνήμη, η Παραγωγικότητα και η Ευεξία. Γιατί είναι τόσο σημαντικά αυτά στην ζωή μας;
Στην εποχή μας το να επενδύει κανείς στο να εξελίσσεται διαρκώς αποτελεί αναγκαίο προσόν, ή καλύτερα, αναγκαία δεξιότητα, που μπορεί να καθορίσει το επαγγελματικό, οικονομικό και προσωπικό του μέλλον.
Η Μάθηση αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, διότι πρόκειται για επένδυση στον ίδιο του τον εαυτό. Η μνήμη εδώ παίζει σημαντικό ρόλο για ευνόητους λόγους.
Οι άλλοι δύο τομείς είναι εξίσου ουσιώδεις, όταν μιλάμε για προσωπική ενδυνάμωση και αυτοβελτίωση.
Πώς μπορείς να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, δίχως να επενδύεις στο να μαθαίνεις διαρκώς, να αυξάνεις την απόδοσή σου (παραγωγικότητα) και να φροντίζεις τη συνολική σου ευεξία, πνευματικά, σωματικά, ψυχολογικά;
Αυτές οι τρεις θεματικές είναι εκείνες στις οποίες επενδύσαμε εμείς οι ίδιοι και μας άλλαξαν τη ζωή. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε να δώσουμε τα εργαλεία στο κοινό μας για να μπορέσει να κάνει το ίδιο
Θα μας δώσετε 3 tips για το πώς να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας το Growth Mindset;
Τα τρία πιο απλά αλλά πανίσχυρα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να ενσωματώσει την καλλιέργεια του Growth Mindset στη ζωή του είναι τα εξής:
Καταρχάς, να μάθει τι σημαίνει Growth Mindset στις λεπτομέρειές του. Γι’ αυτό προτείνουμε στους αναγνώστες να ακούσουν το πρώτο μας επεισόδιο εδώ: https://brainhackingacademy.gr/ep1-growth-mindset/
Εφόσον γνωρίσουμε τι είναι και πώς μοιάζει, μπορούμε να αρχίσουμε να παρατηρούμε σε ποιους τομείς το έχουμε και σε ποιους όχι. Έπειτα μπορούμε να επιλέξουμε έναν από αυτούς και να αρχίσουμε να το καλλιεργούμε σιγά-σιγά και συνειδητά σε αυτόν τον τομέα. Εάν αρχίσουμε να κατακτούμε το Growth Mindset σε έναν τομέα της ζωής, αυτό μοιραία θα αρχίσει εν καιρώ να κάνει “spill over” και στους υπόλοιπους.
Η δεύτερη συμβουλή είναι να βάλει κανείς στο λεξιλόγιό του τη λέξη “ακόμα”.
Δεν υπάρχει “δε μπορώ” να κάνω κάτι στο λεξιλόγιο των Brain Hackers. Υπάρχει μόνο το “δε μπορώ ακόμα”, πράγμα που επιτρέπει στο μυαλό να ανοίξει τους ορίζοντές του και να αναζητήσει τρόπους για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.
Η τρίτη συμβουλή είναι να αρχίσει κανείς να αναζητά συνειδητά το μάθημα που η κάθε εμπειρία είχε και έχει να του προσφέρει. Δεν υπάρχει αποτυχία, υπάρχει μόνο feedback και αυτό είναι κάτι που, αν κάθε ένας από εμάς αποδεχτεί, θα μπορέσει να εξελιχθεί πολύ πιο εύκολα.
Κάθε λάθος και κάθε αποτυχία του παρελθόντος έρχονται να μας δώσουν ένα πολύτιμο μάθημα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, πιο ενημερωμένοι και πιο συνειδητοποιημένοι από πριν.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν αποτύχαμε σε κάτι. Το θέμα είναι να το μετατρέψουμε σε επιτυχημένη αποτυχία, αξιοποιώντας στο έπακρο όσα μάθαμε στη συνέχεια.
View this post on InstagramAdvertising
Το 2020 είναι αναμφισβήτητα μια περίεργη χρονιά με θέματα σε πολλούς τομείς. Πώς θα καταφέρουμε να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας και στην αυτοβελτίωσή μας, παραγκωνίζοντας το άγχος και την αβεβαιότητα λόγω Covid-19;
Αρχικά, είναι λάθος να προσπαθούμε να παραγκωνίσουμε το άγχος και την αβεβαιότητα, ειδικά σε μία χρονιά όπως το 2020. Είναι σαν να προσπαθούμε να κρυφτούμε από το πρόβλημα και την συναισθηματική μας κατάσταση, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
Αντίθετα, οφείλουμε να αποδεχτούμε την πραγματικότητα για αυτό που είναι, να μάθουμε από αυτήν, και να τη χρησιμοποιήσουμε σαν κινητήριο δύναμη για όλα τα υπόλοιπα. Φέτος είδαμε πώς, πολλά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, τελικά δεν είναι. Για να προφυλαχτούμε από αυτό, και για να έχουμε πάντα επιλογές, η αυτοβελτίωση μας είναι πρακτικά μονόδρομος. Μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε τη δύναμη και σταθερότητα που χρειάζεται εσωτερικά, ώστε να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας και στις υποχρεώσεις μας.
Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Η αυτοβελτίωση είναι ένα ταξίδι που παίρνει πολύ χρόνο, οπότε όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε, τόσο το καλύτερο. Ταυτόχρονα, τα συναισθήματα και οι δυσκολίες του 2020 και του Covid-19 μπορεί να είναι δύσκολο να τα διαχειριστούμε – σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσουμε και να επεξεργαστούμε αυτά τα συναισθήματα, με δικούς μας ανθρώπους, ή με κάποιον ειδικό.
Ποια είναι τα σχέδιά σας από ‘δω και πέρα;
Ξεκινήσαμε το The Brain Hacking Academy μόνοι μας με ένα όραμα, που τότε φάνταζε ακραίο ακόμα και σε εμάς τους ίδιους. Το όραμά μας ήταν και παραμένει το να δημιουργήσουμε ένα κίνημα από ανθρώπους που δεν παραιτούνται. Που ξέρουν πως η εξέλιξή τους είναι επιλογή και είναι στα χέρια τους. Που επιδιώκουν κάθε μέρα να είναι η καλύτερή τους εκδοχή.
Αυτό είναι το αρχικό όραμα, και το podcast που ξεκινήσαμε μόνοι μας σε μια χώρα που δεν ήξερε ακόμα να ακούει podcasts, αυτήν τη στιγμή μετράει δεκάδες χιλιάδες ακροατές, εξελίσσεται και μεγαλώνει διαρκώς.
Στα σχέδιά μας είναι αυτό που ήδη συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες και τις οθόνες των υπολογιστών μας: Δημιουργούμε το πραγματικό Academy, όπου οι Brain Hackers μας θα μπορούν να εκπαιδευτούν, να βρουν εργαλεία και άλλα χρήσιμα για να πάνε την εξέλιξή τους στο επόμενο επίπεδο.
Με λίγα λόγια, δημιουργούμε το Academy προσωπικής ενδυνάμωσης και αυτοβελτίωσης που θα θέλαμε να υπήρχε, όταν εμείς οι ίδιοι ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στον χώρο της αυτοβελτίωσης και προσωπικής ενδυνάμωσης.
Ένα τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να πούμε σε κάθε έναν αναγνώστη είναι το εξής:
Μπορείς να καταφέρεις πολύ περισσότερα απ’ όσα τώρα πιστεύεις. Το μέλλον ανήκει σε εκείνους τους “τρελούς” που τολμούν να ονειρευτούν ένα καλύτερο αύριο και να κάνουν κάτι γι’ αυτό, πρώτα σε ατομικό επίπεδο. Αξίζει λοιπόν να κάνεις το “βήμα στο κενό”. Είναι εκείνο το πρώτο που θα σε οδηγήσει σε όλα τα υπόλοιπα.
Βρείτε το Brain Hacking Academy εδώ: https://brainhackingacademy.gr/ , https://www.instagram.com/brainhackingacademy/