Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου γεννήθηκε πριν 40 χρόνια από ανθρώπους με αγνή αγάπη, σεβασμό και μεγάλη επιθυμία για το καλό βιβλίο, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τον ουσιαστικό διάλογο. Θα τους χαρακτήριζα “πλατωνικούς” εραστές του βιβλίου (Πλατωνικός έρως, η κορωνίδα της εγγενούς αγάπης) χωρίς εμπορικές σκοπιμότητες με ειλικρίνεια και αυθεντικό δόσιμο.
Αρκεί κάποιος να δει τη σπίθα στα μάτια τους όταν συζητούν για το βιβλίο, την αλήθεια και την αγάπη για τον άνθρωπο. Η Λέσχη είναι το πνευματικό τους σπίτι και χαίρονται πολύ να σε φιλοξενήσουν, να σου μιλήσουν, να σου εξηγήσουν, να μοιραστούν μαζί σου την αλήθεια πως η παιδεία αποκτάται μέσα από το διάβασμα, τη σκέψη και το μοίρασμα. Ο κος Παναγιώτης Ροζάκης Πρόεδρος της Λέσχης και η κα Ήβη Σταυροπούλου, Γενική Γραμματέας, καθώς και η εθελόντρια της Λέσχης κυρία Ελισάβετ Γεωργιάδη με τη σημαντική συμβολή της, μάς έκαναν τη τιμή και μας έδωσαν τη χαρά να γνωρίσουμε καλύτερα μια ξεχωριστή λέσχη, την Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου.
Επιμέλεια συνέντευξης: Αλίκη Πουλή
- H Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου είναι μία Λέσχη που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια στην περιοχή του Νέου Ψυχικού. Πώς ξεκίνησε η Λέσχη;
Αλήθεια, πώς ξεκινήσαμε; Πώς γίναμε Πολιτιστικός, Εθελοντικός, Μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, ακόμα ζωντανός;
Με μια σπίθα που άναψε, όπως κάθε μεγάλη αγάπη. Με μια δίψα που ήθελε ταξίδια για να ξεδιψάσει. Βιβλία… ταξίδια!
«Μαζευτήκαμε οι πιστοί του βιβλίου, διαπιστώσαμε το αδύνατο του εγχειρήματος» και… ξεκινήσαμε!
Ξεκινήσαμε με το ερώτημα αν θα υπάρχουμε την επόμενη!… Και φτάσαμε να γιορτάζουμε τα 5, 10,15, 20, 30, και τώρα τα 40 χρόνια της Λέσχης μας.
Ξεκινήσαμε με το ερώτημα αν θα βρούμε αρκετά ωραία βιβλία, κάθε είδους και γούστου για να διαδώσουμε. Κι έχουμε φτάσει στα 9.500 βιβλία Επιλογής!
Ξεκινήσαμε με 8 προγράμματα κι είμαστε στα 30!!!
Ξεκινήσαμε με μία Δανειστική Βιβλιοθήκη Λέσχης με 12 ράφια και την φτάσαμε στα 240 και από μία Δανειστική Βιβλιοθήκη «για σένα», φτάσαμε τις 850, κυρίως σε απομονωμένα ή ακριτικά χωριά μας, αλλά και στο εξωτερικό.
2. Ποιος ο βασικός σκοπός της Λέσχης;
«Φανταζόμαστε, Δημιουργούμε, Καινοτομούμε!» και συνεχίζουμε με βασικό σκοπό, την άνοδο παιδείας και Πολιτισμού, με άξονα τη διάδοση του ποιοτικού βιβλίου, την αξιοποίηση της αλήθειας του στην καθημερινή ζωή και την «καλλιέργεια του νου για την καταπολέμηση της φτώχειας». 40 χρόνια… ταξίδι ζωής και πολιτισμού για την Ποιότητα, τον Άρτιο Άνθρωπο – Ελεύθερο, Υπεύθυνο, Συνειδητό – τον νέο Ανθρωποκεντρικό πολιτισμό.
Από το 1978 το εθελοντικό, κοινωνικό έργο της Λέσχης σχετίζεται με την προσωπική ολοκλήρωση και συλλογική άνοδο, μέσα στην μεσοβασιλεία του πολιτισμού, όπου δημιουργούνται ατομικιστές, μαζοποιημένοι και χωρίς νόημα ζωής, άνθρωποι. Σύμφωνα με την τεκμηριωμένη κοινωνιολογική μελέτη του 1941 του καθηγητή Σορόκιν του Harvard για τον σύγχρονο πολιτισμό.
Οι Στόχοι για την επίτευξη του Σκοπού μας, είναι:
- Σύνδεση Βιβλίου και Ζωής, Λόγου και Πράξης.
- Διάδοση της ποιοτικής ανάγνωσης, μέσω του ποιοτικού, αληθινού βιβλίου, ως εργαλείο και όχημα κουλτούρας.
- Κοινωνικοποίηση του αναγνώστη.
- Ανθρώπινη επικοινωνία και με τη φύση.
- Αναζήτηση και βίωση της αλήθειας που ελευθερώνει.
3. Ποιες είναι οι βασικές δραστηριότητες της Λέσχης;
Η Λέσχη αναπτύσσει 30 προγράμματα “από αναγνώστες σε αναγνώστες!” και έχει οργανώσει πάνω από 3.600 πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα:
– 850 Δανειστικές Βιβλιοθήκες “για σένα”, 95% αναγνωσιμότητας, σε σχολεία κυρίως
ακριτικών ή/και απομονωμένων χωριών της Ελλάδας μας αλλά και του εξωτερικού.
– 410 Εκδηλώσεις “Μ’ ένα βιβλίο συζητώ”
– 300 Δημιουργικοί Διάλογοι
– 80 Βιβλιοφιλικοί Διάλογοι
– 150 Εβδομάδες Βιβλίου σε σχολεία με 9 Ομάδες Συμμετοχής μαθητών: δημοσίων σχέσεων, έκθεσης, λοταρίας, κ.α.
– Ανάπτυξη βιβλιοφιλικής δράσης
– Επιλογή Βιβλίων “από αναγνώστες σε αναγνώστες”, κατά είδη/ηλικίες/βαθμίδες αναγνωστών
– Έκδοση περιοδικού “Βιβλίο & Ζωή”
– Διάδοση και προβολή ιδεών μέσω βιβλίων, θεμάτων, διαλόγων και με “Σκόρπια Πουλιά”
– Κοινοποιήσεις mass mailing
– Social media και web marketing
– Υλοποίηση 2 ετήσιων προγραμμάτων Ε.Ε.- Φιλιτάς και Προμηθέας- ΥΠΑ, με συνέργεια Δήμων
Ν. Ψυχικού και Ζωγράφου.
4. Tι είναι η δράση «Μ’ ένα βιβλίο συζητώ»; Σε τι διαφέρει από άλλες αντίστοιχες εισηγήσεις
και γιατί;
Πρόκειται για μια εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα. Ένα πρόγραμμα κοινωνικοποίησης βιβλιόφιλων & βιβλίων «με καλή ενέργεια!».
Όπως και όλα τα 30 προγράμματα της Λέσχης, έτσι κι αυτό, έχει δημιουργικό πυρήνα την αναζήτηση
και εφαρμογή της αλήθειας στην καθημερινότητα. «Μ΄ ένα βιβλίο συζητώ», θα πει διάλογος, δράση! Παρέα, διέξοδος, συζήτηση, επικοινωνία. Γίνεται στη Λέσχη μας ή σε άλλες αίθουσες εκδηλώσεων, π.χ. Στοά του Βιβλίου, Παρνασσός, Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
Αφετηρία του, είναι οι συγκινήσεις ενός αναγνώστη που διαβάζει ένα ενδιαφέρον βιβλίο και δεν τις κρατά για τον εαυτό του αλλά θέλει να τις μοιραστεί, να τις εισηγηθεί για συζήτηση, σε παρέα βιβλιόφιλων.
Έτσι απλά, παρεΐστικα, μαζευόμαστε γύρω από ένα βιβλίο «σε δράση» και λέμε αλήθειες. Γιατί χωρίς αλήθεια δεν υπάρχει διάλογος, κοινωνικότητα, ελευθερία.
Το μήνυμα του προγράμματος είναι το… «Ένα βιβλίο ζητά το… μάστορά του!». Γιατί ο οποιοσδήποτε φίλος του αληθινού, ποιοτικού βιβλίου μπορεί να γίνει ο κοινωνικός του μάστορας!
Πώς γίνεσαι κοινωνικός μάστορας;
Διαλέγεις ένα βιβλίο απ’ τον ετήσιο σχετικό κατάλογο της Λέσχης «Ένα βιβλίο ζητά το μάστορά του»,
το διαβάζεις, επισημαίνεις τα σημεία που σε συγκινούν και μοιράζεσαι συγκινήσεις, απορίες, προβληματισμούς με άλλους βιβλιόφιλους.
Το «Μ’ ένα βιβλίο συζητώ» διαφέρει από τις παρουσιάσεις βιβλίου που γίνονται με πρωτοβουλία εκδοτών ή συγγραφέων, με σκοπό την προβολή και πώληση των βιβλίων.
Χαρακτηριστικά του «Μ’ ένα βιβλίο συζητώ», είναι ο διάλογος και η ευθύτητα, τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του πνευματικού ανθρώπου.
Ο εισηγητής – κοινωνικός μάστορας, κάνει διάλογο. Δεν κάνει από έδρας διάλεξη, δεν μονοπωλεί την εκδήλωση. Έχει από πριν ‘‘τσιμπήσει’’ τα δυνατά σημεία του βιβλίου, τα θέτει για συζήτηση και σαν “coach” εμψυχώνει όλους να εκφραστούν και να μοιραστούν ιδέες, συγκινήσεις, αλήθειες.
Πάντα υπάρχει ένα βιβλίο για όλους, που μιλά στην καρδιά, ένα βιβλίο ανοιχτό για συζήτηση!
Τώρα Γιατί όχι να γίνεις κι εσύ ο «κοινωνικός του μάστορας»!
5. Ποια ήταν η ιδέα σας για την δημιουργία των δανειστικών βιβλιοθηκών; Ποια είναι η δράση
γύρω από αυτό;
Η ιδέα καταρχήν ήταν και είναι ετεροκεντρική. Δηλαδή ένα αγαθό που απολαμβάνει κάποιος, στην περίπτωσή μας το ποιοτικό βιβλίο, είναι σημαντικό να το μοιράζεται με άλλους, να έχει κοινωνική απήχηση, να προσφέρει καλό στο κοινωνικό σύνολο.
Οι Δανειστικές Βιβλιοθήκες «για σένα», έχουν μακρινό πρόγονο τη δανειστική βιβλιοθήκη
της κατασκήνωσης του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας στο Διόνυσο, το 1950!
Νεαρός τότε Παναγιώτης Ροζάκης, πρόεδρος της Λέσχης μας, ως ομαδάρχης και κοινοτάρχης είχε
μαζί του βιβλία και τα δάνειζε στα παιδιά. Την λοιπόν 3η χρονιά, ο αρχηγός και καθηγητής της Γυμναστικής Ακαδημίας Γιόκαρης, τού ανέθεσε τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης. Ήταν η 1η στην καριέρα του, πολύ πριν δημιουργηθεί η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου.
Από τότε μέχρι σήμερα το “βιβλίο σε δράση!”, έχει φτάσει από τη Βόρειο Ήπειρο και τον Έβρο,
ως την Κρήτη, απ’ το Λονδίνο ως το Μούρχαρτ Γερμανίας, από τη Βova Marina Κάτω Ιταλίας ως τη Μαριούπολη Ουκρανίας. Η επιλογή των σχολείων είναι αποτέλεσμα ειδικής διερεύνησης αναγκών/τοπικών συνθηκών, γεωγραφικής θέσης, και ενδιαφέροντός τους να την αποκτήσουν. Με ευχαριστώ στα μάτια, τις υποδέχονται, εκατοντάδες σχολεία σε απομονωμένα και ακριτικά χωριά μας, που διψάνε για ενδιαφέρον κι ανθρωπιά.
Πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα έργο, με 850 Δανειστικές Βιβλιοθήκες “για σένα”, 95% αναγνωσιμότητας, 580.000 ωφελούμενους, σύστημα αυτόνομης λειτουργίας, βασισμένο στην αυτενέργεια παιδιών και εκπαιδευτικών.
Εστίες πολιτισμού, ενισχύουν την άνοδο του κοινωνικού-βιοτικού επιπέδου. Σκεφτείτε ότι σε πολλά χωριά της πατρίδας μας, οι μαθητές δεν έχουν πρόσβαση στο ποιοτικό εξωσχολικό βιβλίο και στο ελεύθερο διάβασμα. Παντού δε, οι βιβλιοθήκες είναι συνονθύλευμα μετριότητας, προϊόν άγνοιας, εμπορίου και προπαγάνδας.
Πάντα με εξαιρετικά ποιοτικά βιβλία, αγάπη κι ενδιαφέρον, στέλνουμε πνευματική τροφή στα ελληνόπουλα, με την ευχή “Tο φως του νου κατά της φτώχειας” να λάμπει μέσα τους, φωτίζοντας το δρόμο για ανάπτυξη και δημιουργία.
Από τον πλούτο της παγκόσμιας πνευματικής κατάθεσης, μακριά από το χάος της εκδοτικής παραγωγής, τα βιβλία που στέλνουμε στα χωριά μας και ταξιδεύουν στους συμπατριώτες μας, φιλτράρονται από την “Επιλογή”. Καινοτόμο σύστημα αξιολόγησης “από αναγνώστες σε αναγνώστες”, θεμελιακό πρόγραμμα της Λέσχης.
Το έργο των δανειστικών βιβλιοθηκών «για σένα», πιάνει αληθινά τόπο. Δίνει κίνητρα για ελεύθερη σκέψη. Ενισχύει το έργο του δασκάλου, το ζήλο του μαθητή. Εμπνέει αγάπη για το διάβασμα. Ανοίγει δρόμο προς τη Γνώση στους πιο ευαίσθητους δέκτες του κόσμου. Τα παιδιά και τους νέους.
Όραμά μας, οι Δανειστικές Βιβλιοθήκες “για σένα”, να φτάσουν σ’ όλη την Ελλάδα. Να γίνουν θεσμός,
με διάρκεια ζωής στο χρόνο και πανελλαδική εμβέλεια. Εργαλείο εκπαίδευσης, έμπνευσης, μόρφωσης για πολλές γενιές μαθητών. Γιατί εκτός απ’ το “ψωμί”, η πνευματική τροφή πάντα θα είναι απαραίτητη για ανάπτυξη και δημιουργία.
6. Πόσο σημαντικό είναι για τη Λέσχη το κομμάτι του εθελοντισμού τόσο για την ύπαρξη όσο και για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων της;
40 χρόνια κάνουμε Εθελοντισμό! Η ζωή μας είναι ο Εθελοντισμός.
Είναι θεμελιωμένος και εμπνέεται από τον Αγωνιστικό Ανθρωπισμό, με τα τέσσερα ανθρωπιστικά αξιώματα: Ελευθερία, Ειλικρίνεια, Ηθική Άνοδος, Αγωνιστικότητα. Αναντικατάστατα για τον άνθρωπο, όπως και οι Αξίες του Πολιτισμού. www.elbi.gr → Αξίζει να διαβάσεις→ Ανθρωποκεντρικός Πολιτισμός
Ο αγώνας, Η μετριοφροσύνη, αποκαλύπτουν έναν κόσμο χωρίς σκοπιμότητες και ανταλλάγματα,
που μας περνάει απ’ το «εγώ» στο «εμείς».
Ο εθελοντισμός, μακριά από κάθε κομματική ή ιδεολογική έκφραση, διακρίνεται από ποιοτικά χαρακτηριστικά που καταξιώνουν τον άνθρωπο και την κοινωνία, όπως αλληλεγγύη, λειτουργία
της κοινωνίας των πολιτών, υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνική συνοχή.
Πρεσβευτής του Εθελοντισμού από το 1978, με “έργα και ημέρες” πολιτισμού, η Λέσχη αναζητά εθελοντικά μυαλά και χέρια. Ανθρώπους που είναι άνθρωποι, που λαμβάνουν προσφέροντας, με αίσθηση κοινωνικής αλληλεγγύης που θα βοηθήσουν να φτάσει η χαρά, το χαμόγελο, το φως της γνώσης απ’ άκρη σ’ άκρη της πατρίδας μας. Διαθέτει δίκτυο 5.000 εθελοντών – 50 σταθεροί – 100 περιοδικοί και άπειρα βιογραφικά που ζητούν ανταπόκριση.
Μέλημά μας, η διατήρηση, αύξηση, εκπαίδευση των εθελοντών μας.
Με την προσοχή στραμμένη στα κοινά, πιστεύουμε ότι ο νέος κοινός πλούτος βρίσκεται στον πολιτισμό, τη γλώσσα, τη δημιουργικότητα, τα συναισθήματα, την αλήθεια.
Με βασικό αγαθό τον πολιτισμό και την κοινωνικοποίησή του, η Λέσχη προσφέρει ανοίγματα συνεργασίας στους νέους, ευκαιρίες για δημιουργική εργασία!
Αν σ’ ενδιαφέρει, πλαισίωσε κι εσύ τον Εθελοντισμό!
Βάλε τη δική σου πινελιά με… χρώματα αγάπης κι ανθρωπιάς. Για το βιβλίο με κοινωνική διάσταση ως εργαλείο πολιτισμού και ζωής.
7. Ποιοι είναι οι οικονομικοί πόροι της Λέσχης;
– Ίδιοι πόροι, εισφορές μελών-συνεργατών, δωρητών
– Χρηματοδοτήσεις , χορηγίες ή δωρεές από Εταιρίες – Ιδρύματα όπως: ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ,
Λ.ΛΑΙΜΟΣ, ACT4GREECE, ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, KPMG,
ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ
– Εκδηλώσεις Λέσχης όπως Ετήσιος χορός, Εκθέσεις Πολιτιστικού Βιβλιοπωλείου, Εβδομάδες Βιβλίου…
– Προγράμματα Ε.Ε
8. Ποιες προκλήσεις ή δυσκολίες καλείται να αντιμετωπίσει;
Στα 40 χρόνια ζωής, η Λέσχη έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες, λόγω της κυριαρχίας της κερδοσκοπίας.
Αδιαπραγμάτευτη στην ποιότητα του έργου της, μακριά από τα συστήματα εμπορευματοποίησης του βιβλίου και την εκδοτική παραγωγή της σειράς, με κοινωνικό ήθος και μια ζωή εθελοντική, δεν πουλιέται ούτε αγοράζεται…
Kρατική αναλγησία και ακρισία, έλλειψη budget – προσέλκυσης πόρων, ψηφιοποίηση, απέραντο internet, έλλειψη πολιτιστικού marketing, αλλοίωση της έννοιας του εθελοντισμού, ποσοτισμός
δεν είναι σύμμαχοί μας.
Παρόλα αυτά η Λέσχη, γερό σκαρί, επιβιώνει σε πείσμα των καιρών!
Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως για να ζήσουμε και ν’ αναπτυχθούμε, χρειαζόμαστε εκτός απ’ το ψωμί και μια άλλη τροφή, το ίδιο σπουδαία. Την πνευματική!
Αμετανόητα εθελοντική, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα παιδιά και τους νέους και στο πώς ν’ αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα από θέση δύναμης κι αυτοπεποίθησης.
Να μια μεγάλη πρόκληση…
Η ανθρώπινη αγωγή των νέων που είναι το target group των προσπαθειών μας!
Η συμμετοχή στη διαμόρφωση ελεύθερων, υπεύθυνων, συνειδητών προσωπικοτήτων.
Να αναζωογονήσουμε τα πολύτιμα κύτταρα της ύπαρξης, τις λησμονημένες αληθινές αξίες, όπως η αλήθεια, η αγάπη, η δικαιοσύνη, η ελευθερία.
Πρόκληση είναι η διαφοροποίησή μας από τα μέτρια βιβλία, με έλλειψη τέχνης λόγου και περιεχομένου!
Που όμως, πλημμυρίζουν βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, πνίγοντας τα λίγα αληθινά βιβλία.
Πρόκληση είναι η γενικευμένη δημιουργία Δανειστικών Βιβλιοθηκών «για σένα».
Το «βιβλίο σε δράση!» να φτάσει απ’ άκρη σ’ άκρη της λαβωμένης Ελλάδας μας, να διαβαστεί, ν’ αγαπηθεί, να διαδοθεί, μαζί και η ποιοτική ανάγνωση.
Πιστεύουμε ότι το μέλλον της οικονομίας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της απασχόλησης,
το μέλλον των παιδιών μας, περνάει απ’ το χώρο της γνώσης, της παιδείας, του πολιτισμού. Άρα από βιβλίο «με καλή ενέργεια!». Μέσον πρόσβασης στη γνώση, μοναδικός φίλος, παράθυρο στον κόσμο!
Και θα είμαστε πολύ χαρούμενοι, αν μπορούμε, μέσα απ’ το αληθινό βιβλίο, να εμπνέουμε με σθένος τις νεαρές, τρυφερές ηλικίες, σαν πυξίδα καθοδήγησης στο ανασφαλές μέλλον τους, αφήνοντας το δικό μας αποτύπωμα στο χρόνο!
9. Πώς ορίζετε το καλό/ποιοτικό βιβλίο; Τι πρέπει να έχει για να μπει στη Δανειστική Βιβλιοθήκη της Λέσχης; Ποιος τα αξιολογεί;
Για μας ποιοτικό βιβλίο θα πει «βιβλίο με καλή ενέργεια!».
Ποιότητα βιβλίου = ποιότητα ζωής!Το ποιοτικό βιβλίο είναι δεμένο με τους τρεις μεγάλους συντελεστές διαμόρφωσης του ανθρώπου: Φύση, Παράδοση, Δράση! Το τρίπτυχο αυτό είναι πάντα παρόν στα βιβλία της Λέσχης.
Κατ’ αρχήν δεν είμαστε εμείς οι πρώτοι αναγνώστες βιβλίων. Χιλιάδες κι εκατοντάδες χιλιάδων
σε όλο τον κόσμο, μέσα στους αιώνες, έσκυψαν, μόχθησαν πάνω στο βιβλίο με δίψα για γνώση.
Τα καλά βιβλία, μας παραδίδονται από τους προγενέστερους. Αυτοί, σε μεγάλο μήκος χρόνου κι από γενιά σε γενιά, μας άφησαν μια παρακαταθήκη πολύτιμη που ονομάστηκε κλασικά, διαχρονικά βιβλία. Βιβλία που διαβάστηκαν με… κλειστά μάτια, ξεχώρισαν ανάμεσα σε πολλά άλλα, εκδόθηκαν πάλι και πάλι και παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά.
Όμηρος, Αισχύλος, Σαίξπηρ, Ουγκώ, Άλαν Πόε, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Τσέχωφ, Τόμας Μαν…
Είναι αξιοθαύμαστο ότι οι κλασικοί, αν και προέρχονται από την αρχαιότητα, την Αναγέννηση ή τους νεότερους χρόνους, εκδίδονται, διαβάζονται, παίζονται στο θέατρο ή γυρίζονται ταινίες σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, από τη Δύση ως την Ανατολή, από τον Βορρά στον Νότο.
Ο Χουλιάν Μαρίας, Καθηγητής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και Ακαδημαϊκός, γράφει στο «Πεπρωμένο του Βιβλίου»: «Μέσα στο καλό βιβλίο ο άνθρωπος μπορεί να κατοικήσει, γιατί έχει μια δομή χρονική και διαδοχική, όπως η ίδια η ζωή. Και είναι δρόμος και μέθοδος. Έργο Τέχνης Λόγου».
Στη Δανειστική Βιβλιοθήκη της Λέσχης θα βρεις βιβλία ανθρώπινα που μορφώνουν, ψυχαγωγούν, ανεβάζουν, δημιουργούν προσωπικότητες, διαμορφώνουν κουλτούρα: Αυτό που μένει όταν έχουμε ξεχάσει αυτό που διαβάσαμε!
Και υπάρχουν βιβλία σύγχρονων συγγραφέων, αληθινά και διαχρονικά.
Τα έχουν ξεχωρίσει αναγνώστες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και αναγνώστες-συνεργάτες της Λέσχης, όπως:
«Το βιβλίο της ζωής» Γκραίη, «Ο Σωκράτης» Ζαλοκώστα,
«Το ανθρώπινο πρόσωπο» Μιχαηλίδη, «Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις» Μπουσκάλια, «Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος» Σκοτ Πεκ, «Ψάχνοντας για κοχύλια» Πίλτσερ, «Το σπίτι των πνευμάτων»
Αλιέντε, «Ο αλχημιστής» Κοέλο, «Όπου σε πάει η καρδιά» Ταμάρο, «Η Μαρούλα της Λήμνου» και «Πήραν την Πόλη, πήραν την…» Λαμπαδαρίδου,
«Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης» Βαμβουνάκη, «Το σπίτι κι ο κόσμος» Ταγκόρ, «Η Αηδονόπιτα» Ζουργού, «Ο γλάρος Ιωνάθαν» Μπαχ, «Λευκές νύχτες», «Η καλή γυναίκα», «Το Όνειρο ενός γελοίου» Ντοστογιέφσκι,
«Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος» Βερν, «Ο μικρός πρίγκηπας», «Η γη των ανθρώπων» Εξυπερύ, «Η ανθρώπινη κωμωδία» Σαρογιάν, «Η φάρμα των ζώων» Όργουελ,
«Η ζωή του Πι» Μαρτέλ, «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»…
Προϋπόθεση για να μπει ένα βιβλίο στη Δανειστική της Λέσχης, είναι να υπηρετεί το πνεύμα.
Να βοηθά να φτιάξουμε ανθρώπους με προσωπικότητα, όνειρα κι αξίες που μας ενώνουν. Να διατηρεί ζωντανή την παράδοση, γονιμοποιώντας τη για μια νέα δημιουργία!
Όσο για το πώς αξιολογούνται τα βιβλία μας;
Ανθρωποκεντρικά! «Από αναγνώστες σε αναγνώστες».
Φιλτράρονται από το μοναδικό σύστημα αξιολόγησης της Λέσχης, την Επιλογή. Βαθμολογούνται δηλαδή από το 1 μέχρι το 5, σύμφωνα με 4 ποιοτικά κριτήρια: Περιεχόμενο, Τέχνη Λόγου, Έκδοση, Εικονογράφηση.
Μέσα απ’ το σύστημα της Επιλογής, η Λέσχη αξιολογεί, επιλέγει και προτείνει σήμερα, 9.500 βιβλία – 430 είδη για όλα τα ενδιαφέροντα αναγνωστών – από 560 εκδότες.
Τα βιβλία διακρίνονται με αστέρια ποιότητας σε εμπνευσμένα, άριστα, πολύ καλά.
Τα διακριτικά αυτά σύμβολα, τα βλέπει κανείς στο λογότυπό μας πάνω στο βιβλίο, και σημαίνουν ότι
τα βιβλία που φτάνουν στα χέρια του αναγνώστη, είναι επιλεγμένα με κρίση και διαθέτουν ποιοτικό αριθμό.
10. Παρατηρείτε διαφορές στη ζήτηση και συμμετοχή του κόσμου στη Λέσχη μετά την εξάπλωση του διαδικτύου και την πρόσβαση σε on line βιβλία;
Κακά τα ψέματα η κίνηση έχει περιοριστεί, ο κόσμος διαβάζει λιγότερο, δεν επενδύει στα βιβλία, αλλά συνεχίζει να διαβάζει.
Τα πολιτιστικά άλλωστε είναι είδος πολυτελείας και το βιβλίο δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης.
Εκεί που φαίνεται το πρόβλημα είναι στη συμμετοχή των νέων στη Λέσχη. Στη λεγόμενη «ηλικία του internet». Οι νέοι διαβάζουν όλο και λιγότερο. Η ταχύτητα, η μασημένη τροφή, η έτοιμη πληροφορία, εξασφαλίζεται απ’ το διαδίκτυο. Δε χρειάζεται πια να ψάχνουν στα βιβλία, ο υπολογιστής είναι το alter ego τους και το οξύμωρο είναι ότι η Αθήνα μας ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018! Όμως οι πραγματικοί αναγνώστες, αυτοί που ζουν απ’ το βιβλίο, εξακολουθούν να διαβάζουν και να κυνηγούν πιστά την ποιότητά του. Ακόμα και σε περιόδους κρίσης, η αγάπη του βιβλιόφιλου είναι το ίδιο έντονη και η λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, είναι και θα είναι πάντα προσφιλής.
Μέσα απ’ αυτήν, ο κόσμος προσεγγίζει προβλήματα και σκέψεις του. Το βιβλίο είναι πηγή ζωής!
Εξάλλου η Λέσχη διαθέτει και Πολιτιστικό Βιβλιοπωλείο και Δανειστική Βιβλιοθήκη στον ίδιο χώρο. Ακόμα και οι δύσκολα οικονομικά, μπορεί να μην αγοράζουν αλλά δανείζονται εξαιρετικά βιβλία,
tailor made στην ηλικία, προτιμήσεις, προφίλ αναγνώστη.
Γιατί σε πρώτη μοίρα βάζουμε τις ανάγκες του αναγνώστη. Έχουμε εδώ και χρόνια προσωπική, ανθρώπινη επαφή με φίλους, μέλη, συνεργάτες. Μας εμπιστεύονται, ρωτάνε τι προτείνουμε να διαβάσουν κι αυτή τη σχέση δε μπορεί να την υποκαταστήσει το internet. Θέλει χρόνια δουλειάς, θυσίες, αφοσίωση, γνώση κι επίγνωση…
Όσο για τις Δανειστικές Βιβλιοθήκες «για σένα», είναι θετικός δείκτης στη συμμετοχή του κόσμου. Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, τις δέχονται με χαρά, χαμόγελα, λαχτάρα, “ευχαριστώ” στα μάτια και μεγάλο ενθουσιασμό. Τα βιβλία δεν είναι μαζικά, είναι ένα κι ένα και πηγάζουν από τον πλούτο της παγκόσμιας πνευματικής κατάθεσης.
Όλα δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο γα το κοινωνικό καλό και συνεχίζουμε τις άοκνες προσπάθειες για το καλύτερο!
11. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Λέσχης;
Πάνω απ’ όλα, να συνεχίσουμε να είμαστε χρήσιμοι!
Χαρά μας, η χαρά όλο και περισσότερων μαθητών, σε ακόμα περισσότερα σχολεία της πατρίδας μας αλλά και στο εξωτερικό που μας προδιαθέτει για την συνέχεια με σύμμαχο πάντα το εμπνευσμένο βιβλίο… Στα σχέδιά μας, η ευρύτερη διάδοση της ποιοτικής ανάγνωσης, στις περιοχές που οι συμπατριώτες μας, διψάνε για ενδιαφέρον και ανθρωπιά.
Αύξηση των επωφελούμενων δράσεων:
Οι κατ’ έτος αναγνώστες των 850 Δανειστικών Βιβλιοθηκών και το ευρύ κοινό: Παιδιά-Ενήλικες-Βιβλιόφιλοι-Μαθητές-Εκπαιδευτικοί-Γονείς-Χρήστες Διαδικτύου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Προβλεπόμενος σχεδιασμός: Διατήρηση, αύξηση, προβολή πολιτιστικού υλικού, εκπαίδευση στελεχών και εθελοντών.
Θέλουμε το “βιβλίο σε δράση!”, να φτάσει και στο τελευταίο χωριό μας. Από στόμα σε στόμα, από χέρι σε χέρι, από γενιά σε γενιά, όραμα για το μέλλον είναι η διάδοση του βιβλίου… με καλή ενέργεια!
Μέλημά μας, να πολλαπλασιάσουμε τις Δανειστικές Βιβλιοθήκες «για σένα», να γίνουν θεσμός, με διάρκεια ζωής στο χρόνο και πανελλαδική εμβέλεια. Εργαλείο εκπαίδευσης, έμπνευσης, μόρφωσης για πολλές γενιές μαθητών.
Παρόν και μέλλον για μας, η πολιτιστική ανάπτυξη.
Δηλαδή όλα τα σχολεία των απομονωμένων ή και ακριτικών χωριών μας, ν’ αποκτήσουν τη δική τους δανειστική «για σένα», με βιβλία αστείρευτου συγγραφικού πλούτου κι έτσι να έχουν πρόσβαση στο εξωσχολικό ελεύθερο διάβασμα.
Να εμπνεύσουμε σε πανελλαδικό επίπεδο, αγάπη για ποιοτικό διάβασμα. Να ενισχύσουμε το έργο του δάσκαλου, το ζήλο του μαθητή, το κοινωνικο-βιοτικό επίπεδο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, παράλληλα με την απασχόληση και εκπαίδευση των εθελοντών μας.
Επίσης, η μεταστέγαση της Λέσχης είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Αναγκαίο για την ανάπτυξη και εφαρμογή των προγραμμάτων που λόγω της κρίσης έχουν ατονίσει κι αναζητούν μια εφικτή εφαρμογή μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες. Το ίδιο μας απασχολεί και η συστηματοποίηση σε οικουμενική διάσταση, της διάδοσης ανθρωποκεντρικών ιδεών μέσω των social media. π.χ «Εθνική Πολιτική Βιβλίου», Aξίζει να διαβάσεις, www.elbi.gr
Βέβαια, εμπόδια υπάρχουν σε κάθε δρόμο και το «επιχειρείν κουλτούρα» δεν είναι καθόλου ρόδινο.
Συνεχίζουμε όμως με γνώση, επίγνωση, θυσίες, αφοσίωση και αδιαπραγμάτευτη ποιότητα να «Φανταζόμαστε, Δημιουργούμε, Καινοτομούμε!», για τον αναγνώστη, τη μόρφωση, τις αξίες, τον πολιτισμό.
Δείτε το TV Spot “για σένα”:
TV Spot “για σένα” και στο facebook: https://www.facebook.com/239380922861065/videos/919367814862369