Η «Φάρμα Αδέσποτων Ζώων»(Fazoo) είναι μία πολύ σημαντική οργάνωση, καθώς προέρχεται από ιδιωτική πρωτοβουλία και έχει καταφέρει να σώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων . Η κυρία Μαριάνθη Ζαμπέτα ασχολείται με την προστασία των αδέσποτων ζώων από τα 17 της χρόνια . Το 2002 γνώρισε τον σύζυγο της ,κύριο Κώστα, και μαζί ξεκίνησαν το 2008 το Fazoo. Όραμα τους είναι ένας κόσμος χωρίς αδέσποτα ζώα. Μαζί περισυλλέγουν αδέσποτα ζώα και ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο, τα περιθάλπτουν και με τις κατάλληλες διαδικασίες τα δίνουν σε υιοθεσία. Σε συνέντευξη που είχαμε με την κυρία Ζαμπέτα, μάθαμε κάποιες πληροφορίες για το Fazoo και για την διαδικασία που ακολουθείται για την υιοθεσία ενός ζώου .
Επιμέλεια συνέντυξης: Νικολέττα Καστρινάκη
Ας γνωρίσουμε την οργάνωση Fazoo. Πως ξεκίνησε η λειτουργία της, πότε ιδρύθηκε και ποιες είναι οι δράσεις της;
Το Fazoo το ίδρυσα μαζί με τον άντρα μου πριν από 12 χρόνια. Εγώ ,όμως, είχα ξεκινήσει τις διασώσεις ζώων στα 17 μου ,όπου βοηθούσα την οργάνωση «Φίλοι της γάτας» και για πολλά χρόνια βοηθούσα γάτες. Μετά από πολλά χρόνια, σκέφτηκα πως πρέπει κάπως να βοηθηθούν και τα σκυλιά ,οπότε αποφάσισα να το ξεκινήσω μόνη μου .
Η ιδέα για το Fazoo ξεκίνησε το 2008 ,αλλά νόμιμο σωματείο έγινε πριν από κάποια χρόνια. Κάποια στιγμή με τον άντρα μου είχαμε νοικιάσει έναν στάβλο και μια μέρα ήρθαν κάποια παιδιά στον χώρο μας και μας έδωσαν την ιδέα να φτιάξουμε μια ιστοσελίδα και μια σελίδα στο Facebook, για να προωθούμε τις υιοθεσίες σκύλων. Μας βοήθησε ένα παιδί στην δημιουργία του site και το όνομα που του δώσαμε ήταν «Φάρμα Αδέσποτων Ζώων-Fazoo» . Εκ των υστέρων συνειδητοποιήσαμε ότι η λέξη «Fazoo» είναι τα αρχικά του επιθέτου του δικού μου και του άντρα μου. Στις δράσεις του Fazoo συμπεριλαμβάνεται η διάσωση οποιασδήποτε μορφής (πχ γατάκι πάνω σε ταράτσα ή στον δρόμο ,σκυλάκι χτυπημένο κλπ) και στην συνέχεια στειρώνουμε, αποπαρασιτόνουμε και εμβολιάζουμε τα ζώα ,τους κάνουμε εξετάσεις (γενική αίματος , λεισμάνια κλπ), τα θεραπεύουμε και τα δίνουμε σε υιοθεσία. Μια εποχή στειρώναμε πάρα πολλά ζώα του δρόμο ,όμως , αποφασίσαμε να μην ξανααφήσουμε κανένα ζώο στον δρόμο ,καθώς διατρέχουν πολλούς κινδύνους. Πολλά από αυτά δοθήκανε κατευθείαν από τον δρόμο σε υιοθεσία.
Πως εντοπίζετε ένα ζωάκι, του οποίου την φροντίδα θα αναλάβετε; Πως γίνεται η περισυλλογή του;
Τώρα είναι πολύ λιγότερη η περισυλλογή και θα σταματήσουμε σε μερικά χρόνια, γιατί είμαστε μόνο 2 άνθρωποι στην οργάνωση . Ουσιαστικά ,όποιο ζώο βρίσκουμε το μαζεύουμε. Προτεραιότητα έχουν τα άρρωστα και τα χτυπημένα ζώα . Πολλές φορές είχα σώσει γάτες από υπονόμους και ταράτσες, σκυλιά δεμένα… Έχω βρεθεί σε πυρκαγιά στα Λεγρενά και βρήκα την «Αναστασία»(σκύλος), δεμένη με σκοινί και την φωτιά να την πλησιάζει. Δεν είχα τίποτα μαζί μου και έκοψα το σχοινί με τα δόντια μου! Πήρα το σκυλί με άλλα 4 κουτάβια τσοπανόσκυλα . Αυτήν την στιγμή και τα 5 ζώα βρίσκονται σε υπέροχα σπίτια.
Ποια διαδικασία ακολουθείται για την υιοθεσία ενός σκύλου ή μιας γάτας;
Πρώτα μπορεί κάποιος να δει τα ζωάκια στην ιστοσελίδα μας. Έπειτα, μας παίρνει τηλέφωνο, του λέμε να βρεθούμε από κοντά ,για να γνωρίσει το ζώο. Δεν πάμε εμείς για πρώτη συνάντηση σε αυτόν , ώστε να δούμε κατά πόσο ο άλλος θέλει πραγματικά το ζώο. Να δείξει το ενδιαφέρον του. Έρχεται, βλέπει το ζωάκι και τα υπόλοιπα ζωάκια, αλλά όχι στον δικό μας χώρο για διάφορους λόγους . Ήδη από το τηλέφωνο τους κάνουμε κάποιες ερωτήσεις ,ώστε να δούμε αν ο άλλος είναι υπεύθυνος άνθρωπος και αν ενδιαφέρεται πραγματικά να υιοθετήσει το ζώο και αν θα το έχει σε καλή κατάσταση. Έρχεται από κοντά, τον βλέπουμε, του λέμε ορισμένα πράγματα για το ζώο και το τι χρειάζεται, κάνουμε μια συζήτηση από κοντά μαζί του και καταλαβαίνουμε αν πραγματικά αξίζει να του δώσουμε ζωάκι ή όχι. Μετά, αν το ζωάκι είναι αστείρωτο(συνήθως τα ζώα είναι στειρωμένα) , το στειρώνουμε, το έχουμε αποπαρασιτώσει και του κάνουμε εξετάσεις πριν την υιοθεσία .Αν πρόκειται για σκυλάκι, το πάμε εκπαιδευμένο ,με λουρί λαιμού, σαμαράκι, κονκάρδα Fazoo και το τηλέφωνο μας πάνω, αποπαρασιτωμένο, εμβολιασμένο και με ένα crate εκπαίδευσης για τον πρώτο καιρό ,ώστε να μάθει τους κανόνες του σπιτιού. Επειδή εμείς έχουμε παρακολουθήσει πάρα πολλά σεμινάρια εκπαίδευσης, τα σκυλιά μας όλα είναι εκπαιδευμένα πριν πάνε σε ένα σπίτι. Επακολούθως ,αυτός που θα υιοθετήσει το ζώο υπογράφει μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 που αφορά την σωστή διαβίωση του ζώου βάσει του νόμου 4039 του 12 και του 4235 του 14 και μετά από 1,5-2 μήνες και αφότου βεβαιωθούμε ότι το ζώο περνάει καλά με τον νέο του κηδεμόνα, υπογράφουμε τα χαρτιά της υιοθεσίας και περνάμε το microchip στο όνομα του.
Μετά την υιοθεσία ενός ζώου , πως εγγυάται η ασφάλεια του στην νέα του οικογένεια; Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου έπρεπε να πάρετε πίσω κάποιο ζώο, καθώς εντοπίσατε ότι κακοποιούνταν στην νέα του οικογένεια;
Στο χαρτί της υιοθεσίας αναγράφεται η υποχρέωση του κηδεμόνα να επιστρέψει το ζώο σε εμάς , όταν δεν θα το θέλει άλλο . Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μας το επιστρέφουν. Υπάρχουν ,όμως, και πολύ λίγες περιπτώσεις που μας έχουν τύχει , όπου έχει χαθεί το ζώο, μας έχουν ενημερώσει, έχουμε ψάξει και βρει το ζώο και δεν τους το δώσαμε πίσω. Είναι λίγες και εκείνες οι περιπτώσεις που έχουμε ανακαλύψει κακοποίηση. Κάθε χρόνο κάνουμε συναντήσεις και reunions και συνήθως κρατάμε επαφή με την οικογένεια .Μέσω email/messenger μας στέλνουν φωτογραφίες του ζώου. Σχεδόν με το 90% των ατόμων ,στα οποία έχω δώσει ζώα, έχω κρατήσει επαφές. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι κακό. Όχι ότι είναι απίθανο να συμβεί .Μας έχει συμβεί. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του «Προκόπη». Είχε γίνει προσωρινή φιλοξενία στον σκύλο, δεν με άφηναν να τον δω και τελικά το σκυλί βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση στον δρόμο, αλλά ,ευτυχώς , το πήραμε πίσω. Δυστυχώς ,2 ήταν εκείνες οι περιπτώσεις ,όπου δεν καταφέραμε να ξαναβρούμε το ζώο.
Υπάρχουν νομικοί στο Fazoo που να ασχολούνται με την κακοποίηση των ζώων;
Έχουμε έναν δικό μας δικηγόρο που μας βοηθάει .Υπάρχει και ένας άλλος δικηγόρος-εθελοντής , ο οποίος έχει πάρει σκυλάκι από εμάς και μας βοηθάει ,όταν ανακαλύψουμε πως κάτι τρέχει με κάποιο ζώο.
Αυτήν την περίοδο πόσα ζώα φιλοξενούνται στον οργανισμό σας; Υπάρχουν κτηνίατροι που περιθάλπουν τα ζώα καθημερινά;
Αυτήν την στιγμή φιλοξενείται ο μικρότερος αριθμός ζώων που είχαμε ποτέ. Τώρα έχουμε 54 σκυλιά και 33 γάτες. Έχουμε 4 κτηνιάτρους, ο καθένας εξειδικεύεται με κάτι.
Πως ανταποκρίνεται η πολιτεία στο έργο το δικό σας ;
Δεν θα μπορούσα να πω πως υπάρχει στήριξη. Άλλωστε , το Fazoo πρόκειται για καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία. Καλό θα ήταν ,θεωρώ, να υπήρχαν καταφύγια ζώων σε κάθε δήμο , τα οποία να είναι σωστά δομημένα και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
Πως μπορεί κάποιος να στηρίξει εθελοντικά τον οργανισμό;
Το πρώτο είναι να υιοθετήσει. Το δεύτερο είναι να φιλοξενήσει. Το τρίτο να δώσει τροφή, φάρμακα, αμπούλες και εμβόλια.
Ποιες είναι οι τωρινές άμεσες ανάγκες της οργάνωσης;
Ό,τι ανέφερα και παραπάνω. Δηλαδή, τα αναλώσιμα. Τροφές, εμβόλια, αντιπαρασιτικά χάπια ,αντιπαρασιτικές αμπούλες και σπρέυ.
Ο κόσμος πως ανταποκρίνεται στην δράση της οργάνωσης και γενικότερα στην υιοθεσία αδέσποτου ζώου;
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία 15 χρόνια, ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά στις υιοθεσίες. Υπήρξε περίοδος που είχαμε και 5 υιοθεσίες σε έναν μήνα. Μέσα στα χρόνια της κρίσης είχε πέσει κάπως ο αριθμός των υιοθεσιών. Τώρα με τον κορωνοϊό ανέβηκε αυτός ο αριθμός . Ίσως το γεγονός ότι ο κόσμος έμεινε περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι , ίσως ήταν απόφαση που λόγω συνθηκών δεν μπορούσαν να πάρουν νωρίτερα και τώρα το σκέφτηκαν και το αποφάσισαν.
Τέλος, υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες μας;
Φιλοξενείστε, υιοθετείστε, τολμήστε!
Ευχαριστούμε την κυρία Ζαμπέτα για το φωτογραφικό υλικό!
Θα βρείτε το Fazoo εδώ :
http://www.fazoo.gr/virtual-adoption