Η Κατερίνα Βερβέρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος απόφοιτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στον τομέα της Επικοινωνίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και νέα μουσικός και τραγουδίστρια με ιδιαίτερο ταλέντο και μεγάλο πάθος για τη τέχνη. Η σχέση της με τη μουσική χρονολογείται ήδη από τα παιδικά της χρόνια, καθώς από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και κιθάρας. Από το 2009 έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικές δουλειές και μουσικά αφιερώματα για γνωστούς συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Σταύρος Ξαρχάκος κ.α. Από το 2016 έχει παρουσιάσει τις δικές της μουσικές παραστάσεις σε διάφορα γνωστά θέατρα και μουσικές σκηνές των Αθηνών ενώ από το 2019 κάνει τα πρώτα της βήματα ως τραγουδοποιός. Η Κατερίνα Βερβέρη μίλησε στο Maxmag για τα όνειρα της, την αγάπη της για το τραγούδι, τα μελλοντικά της σχέδια αφήνοντας έναν αέρα αισιοδοξίας για τι μέρες που θα έρθουν.
Η ενασχόληση με την μουσική ήταν από μικρή ηλικία το όνειρό σας;
Φάροι ως προς τον προσανατολισμό μου στην μουσική υπήρξαν η μητέρα μου κι ο παππούς μου, ο οποίος υπήρξε ιεροψάλτης και δάσκαλος βυζαντινής μουσικής – ψαλτικής. Τριών ετών και κάτι τραγούδησα για πρώτη φορacapella, σε ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στην Μικρασιατική Μουσική Παράδοση, μπροστά σε αρκετό κόσμο. Η οικειότητα που είχα νιώσει με το συνολικό περιβάλλον με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι είχα βρει τον τρόπο να μιλώ και να εκφράζομαι κι ας ήμουν αρκετά νεαρή ηλικιακά. Στα 8 μου γράφτηκα σε ωδείο για μαθήματα θεωρητικών, πιάνου και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι για την δική μου Ιθάκη.
Έχετε ξεχωρίσει κάποια από τις συνεργασίες του παρελθόντος;
Δεν θα μπορούσα εύκολα να ξεχωρίσω, καθώς όσοι άνθρωποι πέρασαν ή εξακολουθούν να υπάρχουν στη ζωή μου, μου έμαθαν, με ενέπνευσαν.
Κάποια συνεργασία που θα επιδιώκατε στο μέλλον;
Θα μου επιτρέψετε σε αυτή τη φάση να μην αποκαλύψω, θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για το μέλλον. Τι πιο όμορφο άλλωστε, από κάτι «ευχάριστα και θετικά απρόσμενο»;
Κατά πόσο η τωρινή κατάσταση έχει παγώσει τα σχέδια σας;
Σε μεγάλο βαθμό. Ο χώρος της τέχνης είναι από τους πρώτους που έχουν πληγεί, πολύ. Σε καιρούς απραξίας και στασιμότητας προκύπτουν βέβαια αφορμές για περισσότερη μελέτη, αναθεώρηση και δημιουργία. Παράλληλα, εργάζομαι τα πρωινά των καθημερινών στον τομέα των πρώτων μου σπουδών για να εξασφαλίζω τον βιοπορισμό μου. Είναι σαν να ζω «βίους παράλληλους». (γελάει)
Ετοιμάζετε κάτι στο χώρο της δισκογραφίας ή του μουσικού
θεάματος μετά το τέλος της πανδημίας;
Ναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων και των συνθηκών, υπάρχουν πολύ όμορφα πράγματα και βήματα που ανυπομονώ να μοιραστώ. Θα ενημερωθείτε εν καιρώ φυσικά!
Έχετε παρουσιάσει μουσικές παραστάσεις σε γνωστές μουσικές
σκηνές και θέατρα των Αθηνών μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.
Είναι σπουδαία κληρονομιά, αναμφίβολα, για ένα τραγουδιστή να έχει τραγουδήσει σε πολλές μουσικές και θεατρικές σκηνές, να έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς, τραγουδιστές, κι ανθρώπους της γενιάς του. Όλη αυτή η τριβή δίνει ερεθίσματα, γνώσεις και στρώνει ένα δρόμο που αν τον βαδίζεις σωστά και συνειδητά, σε οδηγεί στον δικό σου «μουσικό εαυτό».
Υπάρχει κάποια πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες σας;
Έμπνευση είναι η ίδια η ζωή, όσο κλισέ κι αν ακούγεται. Συνήθως εμπνέομαι είτε να γράψω είτε να ακούσω ένα τραγούδι, μετά το πέρας ενός συμβάντος, σπάνια κατά την διάρκειά του. Ένα συναίσθημα έντασης ή χαράς το αποτυπώνω στο χαρτί καλύτερα, αφού το έχω ζήσει βαθιά μόνο του και το έχω επεξεργαστεί μέσα μου. Ακόμη κι αν ένα τραγούδι τυχαίνει να περιγράφει μία κατάσταση που εγώ η ίδια δεν έχω βιώσει έντονα ή ακόμα έστω, καταφέρνω να το ερμηνεύσω μέσω της «ενσυναίσθησης», την οποία δουλεύω πολύ. Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν άνθρωποι που την έζησαν, την κατέγραψαν ή κάποτε στη διηγήθηκαν την όποια κατάσταση. Εκείνη τη στιγμή τραγουδάς όχι μόνο για σένα και τα βιώματά σου, αλλά για όλους εκείνους, για τον καθένα. Αυτή είναι η μαγεία του τραγουδιού, αλήθεια.
Κάποια προτίμηση σε μουσικά είδη;
Κατά καιρούς έχω ταξιδέψει από την κλασική έως την ροκ μουσική, το σύγχρονο musical και τα film soundtracks, από την παραδοσιακή μουσική έως την λαϊκή και pop κουλτούρα. Μου αρέσει πολύ να ακούω, γενικώς. Στην πορεία ο καθένας μας αντιλαμβάνεται πού χτυπάει η καρδιά του πιο δυνατά.
Κάποιος μεγάλος μουσικός ή ερμηνευτής του παρελθόντος που έχετε ως πρότυπο;
Τα ερεθίσματά μου προέρχονται κυρίως από την Μεσογειακή κουλτούρα, έχω εμπνευστεί ιδιαίτερα από την Dulce Pontes, τη LaraFabian κλπ., ενώ από το ελληνικό μουσικό στερέωμα μου είναι δύσκολο να πρωτοδιαλέξω, πραγματικά είμαστε πολύ πλούσιος λαός σε ήχους, ακούσματα και σπουδαίες φωνές.
Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στον κόσμο;
Να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, την μιλιά και τη φωνή μας ηχηρή, ώστε να αγκαλιάζουμε κάθε νέο βήμα, κάθε εξομολόγηση, καθετί που μπορεί να κάνει τον κόσμο μας πιο λαμπερό. Η γενιά μας έχει πολλά σπουδαία κι όμορφα να δωρίσει! Φτάνει το μαύρο, πάμε στο φως…
Σας ευχαριστώ πολύ!