ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ: “Θεραπευτής και θεραπευόμενος είναι συνοδοιπόροι, με κοινό στόχο την εξέλιξη και την ευτυχία”


Το Κέντρο Θεραπευτικής Συμβουλευτικής Παιδιών και Ενηλίκων,  «ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ», ιδρύθηκε το 2001 με κύριο στόχο, την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, μέσω Συμβουλευτικής Αγωγής –Αυτογνωσίας και Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων. Δημιουργός του Κέντρου είναι η Ανδριάννα Γεροντή, η οποία πέρα από ανασυνδυασμένη Ψυχοθεραπεύτρια αποτελεί Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.Ψ.Ε.Σ, δόκιμο μέλος της ΕΕΑΣΘΣΨ, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της IARPP και του HCCMA. Στα 19 χρόνια λειτουργίας του, το ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ έχει βοηθήσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό παιδιών και ενηλίκων, οι οποίοι έχουν μάθει πλέον να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους και αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις δυσκολίες της καθημερινότητας τους. Το ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ εδρεύει στην Αθήνα και απαρτίζεται από μια έμπειρη ομάδα ειδικών η οποία στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπευτή, Παιδοψυχίατρο, Λογοπαιδικό, Εργοθεραπευτή και Δραματοθεραπευτή. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε η κυρία Γεροντή ,μας μίλησε αναλυτικότερα για το έργο και τις δράσεις του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ, τα webinars που διεξάγει ,καθώς και σχετικά με ορισμένα ζητήματα που αφορούν γενικότερα τον θεσμό της ψυχοθεραπείας.

Επιμέλεια συνέντευξης: Νικολέττα Καστρινάκη

 

Ας αρχίσουμε την συνέντευξη μας γνωρίζοντας το «ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ». Ποιοι είναι οι στόχοι, οι δράσεις του και πότε ξεκίνησε η λειτουργία του;
Το ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. είναι ένα Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης, στο οποίο διεξάγονται συνεδρίες Ψυχολογικής – Συμβουλευτικής Υποστήριξης, διάφορα σεμινάρια παιδαγωγικά, αυτογνωσίας, ενώ, παράλληλα, είναι και Εκπαιδευτικό Κέντρο, όπου κάποιος μπορεί να κάνει σπουδές στον κλάδο της Ψυχολογίας με την μέθοδο της Ανασυνδυασμένης Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας.

Ασχολείστε με την βελτίωση της ψυχικής υγείας παιδιών , εφήβων και ενηλίκων. Ποιο ηλικιακό group δέχεται πιο εύκολα τις συμβουλές σας ; Παίζει ρόλο το φύλο;
Ναι, φυσικά και παίζει ρόλο το φύλο, όπως και η ηλικία. Ως επί τo πλείστον, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες και οι συχνότερες ηλικίες είναι μεταξύ 27 και 45 ετών. Ο λόγος πιστεύω ότι είναι πως σε αυτή την ηλικία το κομμάτι των σχέσεων ξεκινά να απασχολεί σοβαρά ειδικά τις γυναίκες ως πιο συναισθηματικές και εγκεφαλικές.

Τον τελευταίο καιρό διεξάγετε κάποια weibinars. Ποιο είναι το περιεχόμενο τους, μέχρι πότε θα διαρκέσουν και πως μπορεί κάποιος να τα παρακολουθήσει;
Τα webinars έχουν να κάνουν με ποικίλα θέματα. Υπάρχουν κάποια τα οποία έχουν να κάνουν με παιδαγωγική και αφορούν νηπιαγωγούς, παιδαγωγούς αλλά και γονείς. Μετά υπάρχουν κάποια άλλα τα οποία έχουν να κάνουμε με αυτογνωσία – προσωπική ανάπτυξη και αφορούν περισσότερο στην παραπάνω ηλικία την οποία αναφέραμε και υπάρχουν και κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα της Ψυχολογίας.
ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ
Ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες που φέρνουν θετικά αποτελέσματα στην ψυχοθεραπεία;
Το σημαντικότερο από όλα είναι να θέλει ο θεραπευόμενος να εξελιχθεί, να αλλάξει συμπεριφορές οι οποίες δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του και αυτό να το θέλει πολύ.
Είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Από εκεί και έπειτα, ο θεραπευτής είναι εκείνος, ο οποίος με την αγάπη που τρέφει για τη δουλειά του, όπως και για την ανθρώπινη ψυχή και με τα κατάλληλα εργαλεία, θα καταφέρει να συνδεθεί με το άτομο που έχει απέναντι του, να το νιώσει και μαζί να ξεκινήσουν ένα ταξίδι όπου θεραπευτής και θεραπευόμενος είναι συνοδοιπόροι, με κοινό στόχο την εξέλιξη και την ευτυχία του δεύτερου.

Διαβάστε επίσης  Εξουθενωτική Περιπλοκότητα VS Αποσυμφορητική Απλότητα

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία πολλούς φοιτητές και μαθητές διακατέχει το άγχος της εξεταστικής. Πως θα μπορούσαν να το διαχειριστούν αυτό καλύτερα;
Το σημαντικότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ένας μαθητής προκειμένου να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά το στρες των εξετάσεων είναι να θέσει για αρχή, Ρεαλιστικούς στόχου. Όχι υπέρμετρες φιλοδοξίες οι οποίες επιφέρουν πίεση και πολύ πιθανόν να μην ανήκουν καν στο ίδιο.
Να κάνει καλή οργάνωση της ύλης και ορθή διαχείριση του χρόνου του.
Συχνά διαλείμματα μεταξύ διαβάσματος, ώστε να καθαρίζει η σκέψη του.
Μια Ισορροπημένη διατροφή και επαρκή ύπνο.
Να βρίσκει πάντα χρόνο για χαλάρωση και επαφή με φίλους ώστε να ξεφεύγει ανά διαστήματα και να αδειάζει το μυαλό του..
Χρειάζεται να θυμάται πάντα πως ναι, θα βάλει τα δυνατά του να πετύχει και σίγουρα θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό, αλλά οι Πανελλήνιες δεν είναι ούτε ο μόνος δρόμος ούτε η μόνη επιλογή.
Το σημαντικότερο είναι να διατηρήσει θετική σκέψη και αισιοδοξία και να θυμάται πως ότι και αν συμβεί θα είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσε να συμβεί για τον ίδιο, δεδομένου πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με ιδιαίτερες κλίσεις και ταλέντα και σίγουρα μοναδικός!

Το σύνθημα σας είναι «Δες την ζωή σου να αλλάζει». Ποιες συμβουλές θα μπορούσατε να δώσετε στους αναγνώστες μας σχετικά με αυτό;
Εκείνο που θα ήθελα να μεταφέρω στους αναγνώστη είναι να μην ξεχνάει να ζει και ποτέ να μην αναβάλλει τη χαρά του για αύριο. Να ζει την κάθε μέρα, την κάθε στιγμή, το κάθε λεπτό στο σήμερα, στο τώρα.
Οι άνθρωποι αναλώνουν τη ζωή τους με σκέψεις, φόβους και άγχη τα περισσότερα από τα οποία δεν υπάρχουν καν. Και έτσι ξεχνούν να ζουν και να απολαμβάνουν τη στιγμή. Και η ζωή περνάει βιαστικά και γλυστρά μέσα από τα χέρια τους δίχως να το καταλάβουν. Αξίζει σε όλους μας η χαρά, η ζωή και το καλύτερο. Ας το πάρουμε λοιπόν!
ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ
Ποια πιστεύετε πως είναι η θέση της ψυχανάλυσης εν έτει 2020 στην Ελλάδα;
Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά. Παλιά ο ψυχολόγος ήταν ταμπού, σήμερα είναι must.
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν την αξία του και τη βοήθεια του ψυχολόγου και απευθύνονται σε εκείνον για την προσωπική τους εξέλιξη.
Το σημαντικότερο είναι πως η ψυχοθεραπεία ακολουθείται από πολλούς ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους, να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τα μοτίβα της ζωής τους όπως και το γιατί αυτά προσελκύονται ή προκαλούνται και όλο αυτό δείχνει μια ανθρώπινη σημαντική εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης  Στέφανος Κορκολής: "Η μουσική είναι ένας απέραντος ωκεανός, που διαρκώς μεταλλάσσεται"

Ποια ήταν τα συνηθέστερα προβλήματα που απασχολούσαν τους ανθρώπους που σας επισκέπτονται;
Τα σημαντικότερα προβλήματα των ανθρώπων σήμερα έχουν να κάνουν με τις συντροφικές σχέσεις. Είναι τότε που το άτομο αρχίζει μετά τα συνεχόμενα κοινά αρνητικά μοτίβα να σκέφτεται πως ίσως κάτι δεν πάει καλά και ίσως αυτό χρειάζεται να το κοιτάξει καλύτερα. Όπως καταλαβαίνουμε οι συντροφικές σχέσεις είναι απόρροια των γονικών σχέσεων, οπότε αναλύοντας, αναγνωρίζουμε τα λανθασμένα πρότυπα, τα αλλάζουμε και έλκουμε πιο υγιής και χαρούμενες σχέσεις.
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα για τον οποίο επισκέπτεται κάποιος τον ψυχολόγο, είναι οι κρίσεις πανικού. Το άγχος, τα οικονομικά και τα επώδυνα βιώματα σε συνδυασμό με την οικονομική καταστροφή και την παράλογα απαιτητική καθημερινότητα, έχουν κυριολεκτικά γονατίσει τον άνθρωπο, ο οποίος καλείται να ανταπεξέλθει και να αντέξει στις αλλαγές χωρίς προσωπικό κόστος και απώλεια ψυχικής δύναμης, πράγμα αδύνατον.

Οι ψυχολόγοι είναι υπέρ ή κατά της χρήσης αγχολυτικών ,ηρεμιστικών κλπ χαπιών;
Γενικότερα, εκείνο που προσπαθούν να κάνουν οι ψυχολόγοι είναι να βρουν την αιτία που ταλαιπωρεί έναν άνθρωπο, την ρίζα δηλαδή του προβλήματος, ώστε να σταματήσουν το σύμπτωμα. Αυτό προσπαθούν να το κάνουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Επειδή όμως μιλάμε για ανθρώπους και για ψυχές, και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένας άνθρωπος μπορεί να είναι σοβαρή, τότε ανάλογα με την περίπτωση γίνονται διαπραγματεύσεις. Αν π.χ. έρθει στο γραφείο μου κάποιος με κρίση πανικού ο οποίος το τελευταίο δίμηνο δεν βγαίνει από το σπίτι του χωρίς συνοδεία τότε φυσικά θα τον παραπέμψω σε ειδικό για θεραπεία με φάρμακα για ένα μικρό διάστημα τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να δουλεύει η θεραπεία μας. Το θεωρώ άσκοπο να ταλαιπωρείται ένα άνθρωπος χωρίς λόγο, δεδομένου πως μπορεί να βοηθηθεί με αυτόν τον τρόπο για ένα μικρό διάστημα.
ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ
Πότε καταλαβαίνει ο ψυχοθεραπευτής ότι ο ασθενής του δεν χρειάζεται πλέον ψυχοθεραπεία;
Όταν βλέπει πως ο θεραπευόμενος του, έχει αποκτήσει έναν ώριμο τρόπο σκέψης τον οποίο κατέχει πλέον χωρίς τη βοήθεια του.Έχει μάθει, δηλαδή, να κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις στον εαυτό του, ώστε να καταλήγει σε ένα βοηθητικό συμπέρασμα και λύση. Όταν, επίσης, βλέπει πως η ζωή του έχει καλυτερεύσει σε τομείς ,όπως ο επαγγελματικός, αλλά και ο προσωπικός. Όταν βλέπει πως έχει απέναντι του έναν άνθρωπο ευτυχισμένο που ναι έχει στην καθημερινότητα του δύσκολες στιγμές, όμως, πλέον με αισιοδοξία και σιγουριά, μπορεί να τις διαχειριστεί.

Διαβάστε επίσης  Νίκος Κοντοσταυλάκης: «Η φωτογραφία δεν είναι μονάχα το αποτέλεσμα, αλλά ολόκληρη η διαδρομή!»

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του  ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.kethesy.gr/

Ευχαριστούμε την κυρία Γεροντή για το φωτογραφικό υλικό!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα: εταίρες και παλλακίδες

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα
Plein Soleil

Plein Soleil: Ένας εμβληματικός Delon

Μετά την τραγική έιδηση της απώλειας του τεράστιου και αμενόητου