Μαίρη Ελευθεριάδου: «τα στερεότυπα δεν έχουν καμία θέση στα βιβλία μου όπως και στην ζωή μου»

Σήμερα έχουμε κοντά μας στο MAXMAG, μία νέα συγγραφέα, την Μαίρη Ελευθεριάδου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Μαίρη Ελευθεριάδου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Μαίρη Ελευθεριάδου είναι καθηγήτρια γαλλικών και αρθρογραφεί στο site Sociall.gr. Στον ελεύθερο χρόνο της αγαπά να περνά όμορφες στιγμές με την οικογένεια και την παρέα της, να διαβάζει, να ταξιδεύει και να γράφει. Το Ένα βαλς κάτω από τ΄ αστέρια είναι το δεύτερο βιβλίο της. Από τις εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Το πιο μελωδικό ρεφρέν.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Επιμέλεια Συνέντευξης: Δήμητρα Αναστασοπούλου –Ζαχαράκη

Μαίρη Ελευθεριάδου

Πηγή Εικόνας: Προσωπικό αρχείο Μαίρης Ελευθεριάδου

 

Τα Βιβλία της

Advertising

Το Πιο Μελωδικό Ρεφρέν- Μαίρη Ελευθεριάδου.

 

Η Μαίρη Ελευθεριάδου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα

Μια ιστορία με όχημα τη μουσική που συντροφεύει την καθημερινότητά μας.
Ένα love story. Δεκαπέντε τραγούδια για δεκαπέντε κεφάλαια. Δυο ήρωες, η Ηλέκτρα και ο Πέτρος, που γνωρίζονται και ερωτεύονται στη λατρεμένη Αθήνα, με τα σωστά τους, τα λάθη τους και τις υπερβολές τους. Κάθε κεφάλαιο εμπνευσμένο και από ένα τραγούδι μελωδικό όσο και η ίδια η ζωή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Μαίρη Ελευθεριάδου

Πηγή Εικόνας: Προσωπικό αρχείο Μαίρης Ελευθεριάδου

Advertising

Ένα Βαλς κάτω από τ’ αστέρια- Μαίρη Ελευθεριάδου.

“Υπάρχουν και οι ξαφνικές μπόρες”.
“Μα οι μπόρες της καρδιάς είναι χειρότερες”
Η Αμαλία με τον Λουκά γνωρίζονται ένα πρωινό στη Φιλοσοφική. Η έλξη μεταξύ τους είναι αμοιβαία, ώσπου διαπιστώνουν ότι διαφέρουν σαν τη μέρα με τη νύχτα. Ένα τηλεσκόπιο και ένας χορός κάτω από τ’ αστέρια μπορούν να τα αλλάξουν όλα; Μια ιστορία για δυο αντίθετους (μήπως ίδιους;) χαρακτήρες που παλεύουν με τα δυνατά τους συναισθήματα, ενώ η μουσική κυριαρχεί στην καθημερινότητά τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

 

Μαίρη Ελευθεριάδου

Πηγή Εικόνας: Προσωπικό αρχείο Μαίρης Ελευθεριάδου

 

-Μαίρη καλώς ήρθες στο MAXMAG. Πως προέκυψε η ενασχόληση σου με την συγγραφή; Έγραφες από μικρή;

Advertising

Καλώς σας βρήκα, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στο υπέροχο site σας. Ξεκίνησα να γράφω από αρκετά μικρή ηλικία, από όταν ήμουν 13 χρονών λόγω της αγάπης μου για τα βιβλία. Ωστόσο, τα συγγραφικά μου όνειρα έμειναν για λίγο στην άκρη λόγω των σχολικών υποχρεώσεων. Μετά από κάποια χρόνια, στα 23 μου και κατόπιν ενθάρρυνσης από τα αγαπημένα μου πρόσωπα βρήκα το απαραίτητο θάρρος να ξαναπιάσω το στυλό και να αρχίσω να γράφω ολοκληρωμένα. Έπαιξε ρόλο και η έμπνευση που ήρθε την κατάλληλη στιγμή.

Διαβάστε επίσης  Νικολό Μακιαβέλι. Κυνικό κτήνος ή πατέρας της πολιτικής επιστήμης;

-Πόσο δύσκολο είναι να εκδώσει κάποιος το βιβλίο του στην Ελλάδα; Εσύ πως τα κατάφερες;

Θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετοί εκδοτικοί πρόθυμοι να εκδώσουν έργα ταλαντούχων συγγραφέων. Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνονται νέες και ταλαντούχες πένες και να μην φοβούνται όσοι γράφουν, να τολμήσουν να πραγματοποιήσουν τα συγγραφικά τους όνειρα. Και ειδικά τα τελευταία χρόνια βλέπω μια μεγάλη άνθηση σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που έχουν να προσφέρουν πολλά στους αναγνώστες και αυτό μόνο ελπιδοφόρο μπορεί να είναι. Εγώ αρχικά είχα δημοσιεύσει την πρώτη μου ιστορία στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Wattpad και βλέποντας την αποδοχή που είχε από φίλους και γνωστούς μου αποφάσισα να απευθυνθώ σε κάποιον εκδοτικό. Και τότε έμαθα τον εκδοτικό του Οσελότου από ένα άτομο που είχε ήδη εκδώσει έργο του εκεί, τον Κωνσταντίνο Καλέμη και καθώς είχε μείνει πολύ ευχαριστημένος, ήρθα σε επικοινωνία. Αγκάλιασαν κατευθείαν την ιδέα μου και νιώθω πάρα πολύ ευγνώμων για αυτό.

-Στα βιβλία σου είναι φανερή η αγάπη για την μουσική. Πως τα συνδυάζεις;

Advertising

Πράγματι η μουσική πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα μου καθώς μου αρέσει πολύ να ακούω είτε ραδιόφωνο είτε μουσικές λίστες από το Spotify. Όταν ξεκίνησα να γράφω Το πιο μελωδικό ρεφρέν ήθελα να βρω μια μικρή λεπτομέρεια που θα το έκανε να διαφοροποιηθεί ελαφρώς από τις κλασσικές ιστορίες αγάπης που διαβάζουμε και την λύση την έδωσε η μουσική και η σκέψη ότι πολλές στιγμές της ζωής μας τις έχουμε ταυτίσει και με κάποιο τραγούδι. Όταν το ακούμε πολύ συχνά νιώθουμε ότι ταξιδεύουμε πίσω σε εκείνη την στιγμή. Και το πρώτο κεφάλαιο ξεκινά με τίτλο Absolute beginners του David Bowie καθώς και οι ήρωες μας είναι απόλυτα αρχάριοι στον έρωτα γιατί ερωτεύονται για πρώτη φορά τόσο δυνατά και στην συνέχεια κάθε κεφάλαιο έχει τον τίτλο από ένα τραγούδι δίνοντας την κατάλληλη μουσικότητα στις σκηνές που εκτυλίσσονται πχ ένα κεφάλαιο έχει τον τίτλο You do something to me Paul Weller οπού υπάρχει μια έλλειψη σωστής επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού.

-Είσαι από τους συγγραφείς που γράφουν ενώ ταυτόχρονα ακούν αγαπημένα τραγούδια;

Ναι, μου δίνουν την κατάλληλη έμπνευση ενώ παράλληλα μπορεί να τα προσθέσω και στην πλοκή αν δω πως τα νοήματα των στίχων τους ταιριάζουν με αυτά που γράφω. Επίσης, με χαλαρώνει πολύ. Και να προσθέσω ότι θαυμάζω πάρα πολύ τους στιχουργούς και τους μουσικούς εκτός από τους τραγουδιστές φυσικά, γιατί θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο αυτό που κάνουν και καμιά φορά είναι οι αφανείς ήρωες πίσω από τις μελωδίες που ακούμε και μας ταξιδεύουν.

-Αν μπορούσες να επιλέξεις μόνο ένα τραγούδι για να περιγράψεις την ζωή σου ποιο θα ήταν; Ποιο τραγούδι θα επέλεγες για κάθε ένα από τα βιβλία σου;

Advertising

Πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις! Αν και έχω άπειρα αγαπημένα τραγούδια επειδή έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στους Abba θα πω το τραγούδι τους Dancing queen καθώς πάντα μου χαρίζει ένα μεγάλο χαμόγελο όταν το ακούω, λατρεύω τον χορό και την αισιοδοξία που αποπνέει καθώς προσπαθώ και εγώ να επιλέγω την αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Τώρα για τα βιβλία, για Το πιο μελωδικό ρεφρέν θα επέλεγα το Absolute beginners καθώς ήταν το τραγούδι που τα ξεκίνησε όλα και εκφράζει μια τρυφερότητα και για το Ένα βαλς κάτω από τ’ αστέρια θα επέλεγα Το κύμα από τις Μέλισσες καθώς η θάλασσα παίζει μεγάλο ρόλο στην πλοκή.

Διαβάστε επίσης  Ο Ανδρέας Μαθιός μιλά για το βιβλίο του "Λύσσα"

-Η συγγραφή είναι μοναχικό ταξίδι. Από που αντλείς έμπνευση;

Η αλήθεια είναι πως έχει ειπωθεί συχνά ότι είναι μια μοναχική διαδικασία αλλά προσωπικά, δεν το έχω δει ποτέ έτσι. Η οικογένεια μου και η παρέα μου είναι πάντα πρόθυμη να συζητήσουμε για αυτά που γράφω, να διαβάσουν κείμενα μου και να μου πουν τις εντυπώσεις τους αλλά και να με βοηθήσουν να ξεμπλοκάρω όταν συμβαίνει το λεγόμενο writer’s block. Είναι πολύ σημαντικό οι δικοί σου άνθρωποι να σε στηρίζουν και να είναι εκεί για εσένα. Είμαι πολύ ευγνώμων για αυτό. Έμπνευση αντλώ από αρκετά πράγματα, από ένα ταξίδι, μια συζήτηση, ένα προσωπικό βίωμα, ένα τραγούδι που μπορεί να ακούσω ακόμα και μετά από μια βόλτα και από ένα τοπίο.

Πηγή Εικόνας: Προσωπικό αρχείο Μαίρης Ελευθεριάδου

Advertising

Πηγή εικόνας: deyteros.com Μαίρη Ελευθεριάδου.

-Επιδιώκεις να περάσεις κοινωνικά μηνύματα μέσα από τα βιβλία σου;

Ένα ερωτικό μυθιστόρημα σίγουρα μπορεί να αντικατοπτρίσει κοινωνικές όψεις. Εκτός από το πως βιώνουν τον έρωτα οι πρωταγωνιστές μας βλέπουμε πλευρές της καθημερινότητας όπως τη σημασία της φιλίας και του να κυνηγάμε τα όνειρα μας αλλά και να έχουμε επαγγελματικούς στόχους. Ακόμα, την έννοια του να είμαστε ανοιχτόμυαλοι 

Μαίρη ΕλευθεριάδουΜαίρη ΕλευθεριάδουΜαίρη Ελευθεριάδου

Advertising

– αλλά και να υπερασπιζόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους.

-Το “Πιο μελωδικό ρεφρέν” είναι μία ερωτική ιστορία δύο νέων φοιτητών. Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στην ζωή σου;

Ο έρωτας είναι πηγή έμπνευσης, σε πιάνει εξαπίνης καθώς πάντα έρχεται την στιγμή που δεν τον περιμένεις και ακόμα και αν κατέχεις το πιο εύγλωττο λεξιλόγιο δυσκολεύεσαι να περιγράψεις ό,τι νιώθεις. Και στον πρώτο έρωτα όλα είναι πρωτόγνωρα, προσπαθήσεις να εκλογικεύσεις το συναίσθημα και πολύ απλά καταλαβαίνεις πως δεν γίνεται και τραγουδάς τελικά ότι είσαι και εσύ ένας ακόμα «απόλυτα αρχάριος» στο ερωτικό συναίσθημα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμένα λοιπόν και που δίνει χρώμα στην καθημερινότητα καθιστώντας τον ως ένα από τα πιο μελωδικά ρεφρέν της ζωής.

-”Υπάρχουν και οι ξαφνικές μπόρες”. Έχεις περάσει κάποια δυνατή μπόρα στην ζωή σου;

Advertising

Ο κάθε άνθρωπος λίγο πολύ έχει περάσει και από μια ξαφνική μπόρα στην ζωή του χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω τι ήταν για τον καθένα. Απολαμβάνεις τις ψιχάλες της και συνιστώ για παν ενδεχόμενο να έχει μαζί και μια ομπρέλα όποιος βιώνει μια τέτοια μπόρα.

Διαβάστε επίσης  Η καραμούζα του Αντρίκου, του Δημήτρη Μακρυγιάννη

-Τι να περιμένουμε από εσένα στο επόμενο διάστημα;

Ετοιμάζω μια ακόμα ιστορία που αυτή την φορά δεν αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων και ελπίζω να εκδοθεί και να αγαπηθεί εξίσου από το αναγνωστικό κοινό. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα αφορά την ιστορία ενός κοριτσιού και ενός αγοριού που ήταν φίλοι μικρά παιδιά και συναντιούνται ξανά μετά από κάποια χρόνια στην όμορφη Ναύπακτο. Ταυτόχρονα συνεχίζω να ασχολούμαι και με το δεύτερο βιβλίο που βγήκε πριν μερικούς μήνες αλλά και με την αρθογραφία στο Sociall.gr.

-Ποιους Έλληνες και ξένους συγγραφείς θαυμάζεις; Έχεις κάποιον ως πρότυπο;

Advertising

Θαυμάζω πάρα πολλούς συγγραφείς και απολαμβάνω να διαβάζω τα βιβλία τους, η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη αλλά θα πω μερικούς που αγαπώ ιδιαίτερα. Έχω μια αδυναμία στην Τατιάνα Τζινιώλη που είναι η κορυφαία στα ερωτικά μυθιστορήματα, την Βίκυ Μωραγιάννη για την σημασία που δίνει στη φιλία στα βιβλία της, την Μαρία Αλεξοπούλου γιατί αγγίζει με έναν μοναδικό τρόπο τα ευαίσθητα θέματα, τον Nicola Barreau και την Clare Pooley από το εξωτερικό και στο κομμάτι της ποίησης την Aurora Blanc και τον Γιώργο Τσιβελέκο.

-Τελικά οι Έλληνες διαβάζουν βιβλία;

Θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια ναι διαβάζουν και πολλά βιβλία μάλιστα. Σε αυτό έχουν βοηθήσει πολύ οι ομάδες βιβλίων στο Facebook αλλά και το bookstagram που είναι λογαριασμοί στο Instagram που ανεβάζουν νέες και παλιές κυκλοφορίες γράφοντας και την βιβλιοκριτική τους. Και είναι πολύ όμορφο που μπορεί κάποιος αναγνώστης να ανακαλύψει είτε ένα βιβλίο που παλιότερα δεν είχε τόση αναγνώριση είτε έναν νέο συγγραφέα.

Πηγή Εικόνας: Προσωπικό αρχείο Μαίρης Ελευθεριάδου

Advertising

Πηγή Εικόνας: deyteros.com Μαίρη Ελευθεριάδου.

-Τι ρόλο διαδραματίζει η ενεργή συμμετοχή ενός συγγραφέα στα social media;

Τα social media είναι εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει πολύ έναν συγγραφέα όχι μόνο στην προώθηση του βιβλίου του αλλά και να έρθει σε επαφή με τους αναγνώστες του συζητώντας για το έργο του και δίνοντας του ανατροφοδότηση ή ανταλλάζοντας απόψεις γενικά για την πλοκή και το χτίσιμο των χαρακτήρων του βιβλίου του. Φυσικά, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος και για αρνητικές κριτικές αλλά παρόλα αυτά αν έχουν εκφραστεί με καλοπροαίρετο τρόπο μόνο καλό θα κάνουν.

-Τι θα συμβούλευες τους νέους συγγραφείς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα;

Advertising

Να πιστεύουν στον εαυτό τους, να μην σταματάνε να γράφουν και να μην απογοητεύονται με την πρώτη δυσκολία ή την πρώτη απόρριψη που μπορεί να έχουν από κάποιον εκδοτικό.

-Μαίρη σε ευχαριστώ πολύ για την συζήτηση μας και καλή επιτυχία στα επόμενα βήματα!

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

 

 

Βρείτε την Μαίρη Ελευθεριάδου στο Facebook

Advertising

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Πάντα έγραφα ποιήματα και σκόρπιες σελίδες. Το πρώτο μου αστυνομικό μυθιστόρημα έρχεται το καλοκαίρι. Παιδαγωγός, αρθρογράφος, φιλόζωη και εμμονική με οτιδήποτε μου κεντρίσει το ενδιαφέρον!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναβαταίοι: Ένας αινιγματικός πολιτισμός

Οι Ναβαταίοι, μια πανάρχαια φυλή, είχαν αναπτύξει τον πολιτισμό τους

Χριστούγεννα στο ERTFLIX!

Αυτά τα Χριστούγεννα το ERTFLIX  μας κάνει δώρο το κανάλι