Όλα ξεκίνησαν το 1980, όταν ο επτάχρονος Chris από το Φοίνιξ της Αριζόνα (Η.Π.Α), εξέφρασε το όνειρο του να γίνει αστυνομικός. Ο μικρός Chris έπασχε από λευχαιμία. Αυτό, όμως, δεν τον απομάκρυνε από το όνειρο του. Με την βοήθεια της οικογένειας του και του τοπικού αστυνομικού τμήματος, ο μικρός Chris φόρεσε στολή αστυνομίας , πέρασε από εκπαίδευση, έκανε βόλτα με το ελικόπτερο της αστυνομίας και μάλιστα, κέρδισε και παράσημο! Το παράδειγμα αυτού του παιδιού στάθηκε αφορμή για την δημιουργία του Make-a-Wish, ενός παγκόσμιου εθελοντικού οργανισμού που στόχο έχει την πραγματοποίηση των ευχών και των ονείρων των μικρών μαχητών της ζωής. Όλων εκείνων των παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, αλλά δεν τις αφήνουν να του στερήσουν το χαμόγελο! Το Make-a-wish εξαπλώθηκε σύντομα σε πολλές χώρες του κόσμου και το 1996 ήρθε και στην Ελλάδα. Κατόπιν συνομιλίας μας με την Γενική Διευθύντρια του οργανισμού, την κυρία Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, ενημερωθήκαμε για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής στο Make-a-Wish Ελλάδος, πώς συνδράμει η πραγματοποίηση των ευχών των παιδιών κατά την θεραπεία τους και στις ευχές που ζητάνε συνήθως τα παιδιά.
Επιμέλεια συνέντευξης: Νικολέττα Καστρινάκη
Το Make-a-Wish γιορτάζει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας του. Πότε ιδρύθηκε το Make-a-wish Ελλάδος και πόσες ευχές έχει καταφέρει να κάνει πραγματικότητα μέχρι σήμερα;
Το Make-a-Wish Ελλάδος ιδρύθηκε το 1996 και εκπλήρωσε την πρώτη ευχή το 1997, η οποία ήταν του Ανδρέα. Ο Ανδρέας είχε ευχηθεί να γνωρίσει την ομάδα του Ολυμπιακού και είχε πει κάτι, το οποίο μας συνοδεύει ακόμα. Πως «όταν το πιο τρελό σου όνειρο γίνεται πραγματικότητα, τότε και το όνειρο σου να γίνεις καλά, έρχεται πιο κοντά». Ο παγκόσμιος οργανισμός, του οποίου κομμάτι είναι και το ελληνικό Make-a-Wish, ξεκίνησε το 1980 και είναι έκτοτε, τόσο στην Αμερική, όσο και σε άλλες 50 χώρες, αυτόνομο σε κάθε χώρα στην οποία πραγματοποιείται. Σε ελληνικό επίπεδο, έχουν εκπληρωθεί πάνω από 2.400 ευχές . Ήταν 2.368 μέχρι το τέλος του 2019 και συνεχίζουμε.
Στις 25/2 και στις 27/2 θα διεξαχθούν οι «Βραδιές του Ευχαριστώ» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Πείτε μας λίγα λόγια για τις δύο αυτές εκδηλώσεις.
Και οι δύο βραδιές έχουν τον ίδιο χαρακτήρα και στις δύο πόλεις. Δεν έχουν κοσμικό χαρακτήρα, δεν έχει χαρακτήρα προσέλκυσης πόρων, έχει ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό. Θέλουμε να έρθει όσος περισσότερος κόσμος γίνεται και για αυτό δεν έχουμε εισιτήριο . Επιβαρυνόμαστε εμείς για την διοργάνωση και κάποιοι χορηγοί, τους οποίους βρίσκουμε πολύ στοχευμένα για αυτήν την μία φορά τον χρόνο. Είναι μια βραδιά ευγνωμοσύνης απέναντι σε εθελοντές, ιδιώτες και εταιρίες , οι οποίοι έχουν σταθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο στο πλευρό μας. Δεν είναι δυνατόν σε μια μόνο εκδήλωση δύο ωρών να τους ευχαριστήσουμε όλους , όπως κάνουμε κατ’ιδίαν κατά την διάρκεια της χρονιάς, αλλά επιλέγουμε είτε τις πολύ μεγάλες δωρεές που τους κάνουμε μνεία και τους αναγνωρίζουμε, είτε το κάτι πολύ συμβολικό ή συγκινητικό που μπορεί να έγινε.
Πόσο σημαντική είναι η πραγματοποίηση των ευχών για την θεραπεία ενός παιδιού;
Θεωρούμε πως είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα φροντίδας αυτών των οικογενειών. Ως Make-a-wish θα σας πούμε ότι αυτά τα παιδιά,τα οποία αντιμετωπίζουν μια πολύ απειλητική για την ζωή τους ασθένεια, ξαφνικά, από την μία μέρα στην άλλη, αρχίζουν να ζούνε σε ένα πλαίσιο τόσων περιορισμών που τους κάνει να αναθεωρήσουν πολλά πράγματα από την καθημερινότητα τους και σταματούν πολλές από τις επιλογές τους. Σταματούν να μπορούν να διαλέξουν αν θα πάνε στο πάρτυ , λχ. του Γιώργου ή της Νίνας, αν θα κάνουν Αγγλικά ή Ισπανικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα, αν θα πάνε διακοπές στην γιαγιά ή σε έναν φίλο τους. Όλα αυτά μπαίνουν σε αναμονή. Για το μόνο, για το οποίο μπορούν να έχουν άποψη, μπορούν να επιλέξουν, μπορούν να αλλάξουν γνώμη ή ακόμα και να συμμετέχουν στην διαμόρφωση αυτής τους της επιλογής, είναι η πραγματοποίηση της ευχής τους.
Πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής στο Make-a-Wish;
Μπορεί να τηλεφωνήσει στην Αθήνα στο 210-9637 660 και στην Θεσσαλονίκη στο 2310 523978, να δηλώσει την πρόθεση του και ύστερα, ακολουθεί μια προσωπική συνάντηση, στην οποία συζητάμε με τον εθελοντή για το τι θα του άρεσε να κάνει, στο τι είναι καλός πόσες ώρες έχει διαθέσιμες, αν έχει σκοπό να είναι συστηματικά κοντά μας ή ad hoc να καλύπτει ανάγκες. Μετά παρακολουθεί μία από τις ημέρες εθελοντών και μετά ένα υποσύνολο των συνεπών εθελοντών και των εθελοντών που το θέλουν και το’χουν, γίνονται μέλη της «Ομάδας Ευχής», η οποία έχει επαφή με τα παιδιά και τις οικογένειες τους και στελεχώνει τις βάρδιες μέσα στα νοσοκομεία.
Τι δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει ένας εθελοντής κατά την προσπάθεια του να εκπληρώσει την ευχή κάποιου παιδιού;
Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, γιατί είναι τέτοια η κατάσταση υγείας των παιδιών. Γίνονται ευχές και μπορεί να αναβληθούν μία ώρα πριν και να γίνουν πραγματικότητα έναν μήνα ή και μήνες μετά. Επίσης, από την ώρα που ένα παιδί θα μας εκμυστηρευτεί την πιο βαθιά του επιθυμία, δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι και να εξαφανιστούμε μέχρι να φτάσει η μέρα εκπλήρωσης της ευχής. Πρέπει να είμαστε κοντά στο παιδί και στην οικογένεια του, για να το πείσουμε ότι όση ώρα εκείνο δοκιμάζεται , οι «νεράιδες» του εργάζονται σκληρά, για να πραγματοποιήσουν την ευχή του. Οπότε είναι ένα «ταξίδι» από την ώρα που το παιδί επικοινωνεί με εμάς μέχρι την ώρα που πραγματοποιείται η ευχή. Είναι ένα «ταξίδι» συνεχές, στο οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παιδιά και τις οικογένειες. Αυτό έχει διάφορες εγγενείς δυσκολίες, κυρίως προερχόμενες από την κατάσταση υγείας των παιδιών. Αλλά και μερικές φορές, μπορεί κάποιες ευχές να είναι και δύσκολο να πραγματοποιηθούν γρήγορα. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί θέλει να φτιάξει το δωμάτιο του και το σπίτι του είναι σε ένα απόμακρο χωριό, στο οποίο θα επιστρέψει μετά το πέρας των θεραπειών του και εμείς πρέπει να βρούμε τρόπο να μπούμε στο σπίτι, να το μετρήσουμε και να αρχίσουμε να δουλεύουμε, ή ένα εκκλησάκι που θέλει κάποιο παιδί να χτίσουμε και χρειαζόμαστε για αυτό άδεια από την πολεοδομία ή όταν πρόκειται για κάποια οικογένεια που θέλει να ταξιδέψει και δεν έχει καν διαβατήρια. Είναι πολλές οι δυσκολίες.
Οπότε κατά μέσο όρο, πόσος καιρός χρειάζεται για την πραγματοποίηση μιας ευχής;
Ο μέσος όρος βγαίνει λίγο θεωρητικά, κυρίως εξαιτίας της κατάστασης του παιδιού ή γιατί υπάρχουν ευχές που πραγματοποιούνται πολύ γρήγορα και ευχές που χρειάζεται ένα παιδί να περιμένει καιρό, όπως ένα καλοκαιρινό ταξίδι ή όταν ένα παιδί είναι σε σοβαρή κατάσταση και κάνουμε «καλοκαιρινό ταξίδι» ακόμα και τον Δεκέμβριο ή αν είναι να γνωρίσει κάποιον γνωστό, ο οποίος είναι εκτός επικράτειας και θα πρέπει να περιμένει μήνες. Ο θεωρητικός μέσος όρος είναι ο ενάμισης μήνας.
Τι ευχές ζητάνε συνήθως τα παιδιά;
Μπορούν να ευχηθούν να αποκτήσουν κάτι , το οποίο μπορεί να είναι δωμάτιο, μουσικό όργανο, ηλεκτρονικό παιχνίδι, φωτογραφική μηχανή και άλλα «πράγματα». Μπορεί να ευχηθούν να ταξιδέψουν κάπου εντός Ελλάδος ή εντός Ευρώπης. Να γνωρίσουν κάποιον, είτε φανταστικό πρόσωπο, είτε πραγματικό πρόσωπο (πχ τον Άγιο Βασίλη ή τον Μέσσι τον ποδοσφαιριστή ), να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία, όπως το να πετάξουν στο διάστημα που σημαίνει μια πτήση σε συνθήκες συντελικής βαρύτητας. Είτε μπορούν να ζητήσουν να γίνουν κάποιος, όπως πυροσβέστης, ο Spiderman… Όλα είναι δυνατότητες για αυτά τα παιδιά!
Μπορεί κάποιος εθελοντής ή ακόμα και ο οργανισμός να κρατήσει επαφή με το παιδί μετά την πραγματοποίηση της ευχής;
Πίσω από τον θεσμικό μας ρόλο είμαστε και άνθρωποι. Παρόλο που δεν συνιστάται αυτό από τον οργανισμό, μάλλον είναι αποτρεπτικός ο οργανισμός στο να κρατάμε επαφή, διότι είναι πάρα πολλά τα παιδιά και γιατί δεν παύουμε να θέλουμε να είμαστε για τα παιδιά οι «νεράιδες» και τα «ξωτικά». Αυτά, δηλαδή, τα όντα που έχουν μία μαγική δύναμη. Σε αυτήν την μαγική δύναμη πιστεύουν ακόμα και τα μεγάλα παιδιά. Αν μετά την εκπλήρωση της ευχής κάποιο παιδί μας καλέσει, γιατί έχει ανάγκη να μας μιλήσει, αλλά εμείς που έχουμε οργανώσει την ευχή του και έχουμε υπάρξει το μαγικό ον για αυτά τα παιδιά, και χτυπήσει το τηλέφωνο μας και είμαστε στην ουρά της Εφορίας και το ύφος μας δεν θα είναι καθόλου «νεράιδας» και «ξωτικού», αυτό είναι κάτι που καταστρέφει το όνειρο για το παιδί. Θέλουμε να το κρατήσουμε όνειρο για το παιδί! Επειδή, όμως, όπως προείπα, είμαστε άνθρωποι πέρα από τον θεσμικό μας ρόλο, και ειδικά εξαιτίας των social media είναι δύσκολο να τηρήσουμε αυτήν την απόσταση και νοιαζόμαστε για τις οικογένειες που μας θεωρούν ως έναν αγωγό καλοτυχίας, εννοείται πως είμαστε πάντα στην διάθεση τους. Αλλά προσπαθούμε όλη αυτή η επικοινωνία να είναι θεσμική. Να τηλεφωνήσουν, δηλαδή, στο σταθερό του γραφείου και να ζητήσουν την συντονίστρια/ συντονιστή της ευχής, κι όχι στο κινητό της/του. Αυτό είναι το σωστό. Αλλά από το σωστό μέχρι το ανθρώπινο είναι μεγάλη η απόσταση.
Εκτός από το κομμάτι των ευχών, με ποιους άλλους τρόπους μπορεί κάποιος να συμβάλει στον οργανισμό;
Με δωρεά. Είτε μικρή, είτε μεγάλη. Ακόμα και το 1 ευρώ είναι βοηθητικό για εμάς. Άλλωστε, το 75% των πόρων μας προέρχεται από ιδιώτες, οι οποίοι, είτε μέσω διαφόρων προγραμμάτων ,είτε ελεύθερα με δωρεές στηρίζουν το έργο μας. Το 25% των πόρων μας προέρχεται από εταιρείες και από οργανωμένες συνεταιρικές δράσεις. Επομένως, μπορεί ένας μαθητής, ένας γονιός, ένας δάσκαλος ή ένα σχολείο να υιοθετήσει το πρόγραμμα «Αστέρι της Ευχής», το οποίο καλύπτει τα μισά και παραπάνω έξοδα των ευχών. Μπορεί κάποιο ζευγάρι που παντρεύεται να παραγγείλει τις μπομπονιέρες του γάμου από εμάς. Μπορεί κανείς εκεί που κάθεται και περιμένει τον φίλο του να πάνε για καφέ να στείλει ένα SMS με την λέξη «WISH» στο 19808 και εμείς να πάρουμε 2 ευρώ από αυτό το μήνυμα. Μπορεί κανείς να μπει στο e-shop μας στο www.makeawish-eshop.gr και να δει διάφορα είδη που έχουμε προς πώληση. Αυτά τα είδη, είτε μας έχουν παραχωρηθεί δωρεάν ,είτε τα έχουμε βρει σε αρκετά καλές ανταγωνιστικές τιμές, γιατί μπορούμε να τα πουλάμε προς όφελος των ευχών μας . Υπάρχει και η δυνατότητα “Bake a Wish” για όσον καιρό έχουμε μείγμα . Είναι κάποια έτοιμα μείγματα και καλούμε τον κόσμο να φτιάξουμε muffins και να τα πουλήσουμε και έναντι αυτής της πώλησης να πάρουμε δωρεές για το «Κάνε-μια-ευχή».
Τέλος, θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας;
Να γνωρίσουν καλύτερα το «Κάνε μια Ευχή» επισκεπτόμενοι το site μας ,να μπουν στο YouTube να δουν ευχές μας και μόλις το γνωρίσουν καλύτερα, θα ανακαλύψουν και τρόπους να το βοηθήσουν. Το Make-a-wish Ελλάδος μετράει 24 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζουμε να μην λέμε «όχι» σε κανένα παιδί που έρχεται στο γραφείο μας ζητώντας ευχή και εμείς προσπαθούμε να την πραγματοποιήσουμε ,έχοντας προσαρμόσει τον μηχανισμό μας με τέτοιον τρόπο, ώστε να κρατάμε χαμηλά λειτουργικά έξοδα και να παραμένει ένας εθελοντικός οργανισμός με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και με ένα πολύ αυστηρό δίκτυο οργανωμένων εθελοντών.
Θα βρείτε το Make-a-Wish στους παρακάτω συνδέσμους: