Τι σημαίνει άραγε «να είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας» ως γυναίκες; Και πως μπορούμε -η κάθε μια μας- να φέρουμε στο φως την θηλυκή μας πλευρά που τόσα χρόνια καταπιέζουμε και «κλειδώνουμε» μέσα μας; Να νιώσουμε καλά με τον ευατό μας και να επουλώσουμε τις σχέσεις που έχουμε με τις γυναίκες γύρω μας. Γιατί η ομορφιά του να είμαστε γυναίκες βασίζεται σε άλλα στοιχεία. Δεν είμαστε ίδιες με τους άντρες και δεν χρειάζεται να είμαστε! Υπάρχει δύναμη στο να είμαστε απαλές και τρυφερές.
Αυτά και πολλά άλλα σημαντικά θέματα στο κομμάτι της αυτογνωσίας θα συζητήσουμε σήμερα με την maria, μια καταξιωμένη Ψυχολόγο με εξειδίκευση στην Αυθεντική Κίνηση –μια νέα αλλά πολύ ενδιαφέρουσα πρακτική- , και αγαπημένη φίλη.
1.Καλησπέρα maria! Θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για το επάγγελμα σου και να μας εξηγήσεις, τι είναι η Αυθεντική Κίνηση;
Είμαι ψυχολόγος με μετεκπαίδευση στην θεραπεία μέσω εκφραστικών τεχνών. Έχω κάνει και εξειδίκευση στην Αυθεντική Κίνηση – και όχι μόνο.
Η Αυθεντική Κίνηση είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας μέσω της κίνησης, η οποία βασίζεται στην ελεύθερη έκφραση του σώματος. Οι συμμετέχοντες κλείνουν τα μάτια και αφήνονται να κινηθούν αβίαστα. Ο ψυχολόγος παρακολουθεί αθόρυβα και μεταγενέστερα μπορεί να συζητήσει με τον συμμετέχοντα την εμπειρία του, υποστηρίζοντας πάντα την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη.
Η Αυθεντική Κίνηση ως πρακτική τώρα, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από την Mary Starks Whitehouse, μια χορεύτρια και ψυχοθεραπεύτρια που ενσωμάτωσε τις αρχές της Ψυχανάλυσης του Jung στην κίνηση. Η Whitehouse εισήγαγε την ιδέα ότι η κίνηση μπορεί να είναι μια μορφή αυθόρμητης και ανεξάρτητης προσωπικής έκφρασης, που χρησιμεύει ως παράθυρο στο ασυνείδητο.
2. Πως διαφέρει η Αυθεντική Κίνηση από άλλες μορφές κίνησης ή χωρού;
Η Αυθεντική Κίνηση αποτελεί μια μορφή κίνησης που εστιάζει στην αυθόρμητη και εσωτερική εμπειρία των ατόμων, διαφέροντας έτσι από παραδοσιακές μορφές χορού και κίνησης που βασίζονται σε συγκεκριμένες τεχνικές ή χορογραφίες. Όπως προανέφερα, οι συμμετέχοντες κλείνουν τα μάτια και επιτρέπουν στο σώμα τους να κινηθεί ελεύθερα χωρίς εξωτερική καθοδήγηση, ενθαρρύνοντας έτσι την αυτογνωσία και την εσωτερική εξερεύνηση. Η Αυθεντική Κίνηση διαφοροποιείται σημαντικά αππό άλλες μορφές κίνησης όπως η γίογκα ή το πιλάτες, που έχουν μια πιο δομημένη προσέγγιση με έμφαση στη φυσική υγεία και ευελιξία. Στην Αυθεντική Κίνηση, δεν υπάρχει τεχνική ή φυσική κατάρτιση και η έμφαση δίνεται στην προσωπική έκφραση και την ψυχική ευεξία. Οι κινήσεις είναι αυθόρμητες και αντανακλούν την εσωτερική κατάσταση του ατόμου, προσφέροντας ένα μοναδικό μέσο για βαθύτερη αυτοανακάλυψη και εξέλιξη.
3. Τι σε ώθησε να επιλέξεις την συγκεκριμένη μορφή θεραπείας – έφρασης;
Κοίταξε, ήταν κάτι που το ήθελα από όταν σπούδαζα Ψυχολογία. Δεν ήταν όμως τόσο διαδεδομένο τότε. Αυτά που υπήρχαν ήταν ή Art Therapy ή Drama Therapy ή Music Therapy. Και εγώ σαν άνθρωπος νιώθω ότι δεν μπορώ να διαλέξω ένα πράγμα το οποίο να με εκφράζει απόλυτα.
Όταν τέλειωσα τις σπουδές μου στην Ψυχολογία το 2005, οι εκφραστικές τέχνεςακόμα δεν υπήρχαν! Γνώρισα και μπήκα στην Αυθεντική Κίνηση όταν έφυγα από την Ελλάδα και πήγα στην Αργεντινή!
Με αυτή την τεχνική, ναι μεν δουλεύουμε με το σώμα αλλά μπορούμε να εκφραστούμε δημιουργώντας (μέσω της ζωγραφικής, του πυλού, ή με μουσικά όργανα), γιατί η κίνηση δεν είναι κάτι απτό. Δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω να την ξαναδείς. Ενώ οποιαδήποτε άλλη τέχνη δημιουργεί κάτι που σου μένει, που εξωτερικεύει τις σκέψεις σου και μπορείς ίσως και να σχετιστεί με εκείνη.
4. Ποιές είναι οι πιο συνήθεις προκλήσεις που ίσως αντιμετωπίσει κάποιος που έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με την Αυθεντική Κίνηση;
Σε οποιαδήποτε άλλη μορφή έκφρασης, κάποιος πάντα σου λέει τι να κάνεις, πως να κινηθείς, πως πρέπει να νιώσεις. Ενώ ξαφνικά, στην Αυθεντική Κίνηση, κανείς δεν σου υποδεικνύει τίποτα! Αυτό βέβαια είναι μια πρόκληση. Γεννιούνται ερωτήματα όπως «και τώρα τι κάνω;». Αυτό όμως είναι καλό γιατί εμφανίζονται οι εσωτερικές μας φωνές, οι οποίες δεν είναι πάντα οι καλύτερες… Μέχρι όμως να δώσουμε έναν χώρο- χρόνο να ακούσουμε και να καταλάβουμε πως αυτός ο εσωτερικός κτηρτής δεν είμαστε εμείς αλλά τα λόγια άλλων ανθρώπων, περνάμε από ένα όχι και τόσο ευχάριστο στάδιο.
Και το άλλο κομμάτι είναι πως όταν αναζητάμε σύνδεση με το σώμα, το κάνουμε ιδανικό στο μυαλό μας. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα τα πράγματα που αποφεύγουμε να νιώσουμε!
5. Οι δικές σου προκλήσεις ποιές έιναι όσα χρόνια ασκείς την Αυθεντική Κίνηση;
Προσωπική πρόκληση για μένα ήταν όταν έμαθα για την Αυθεντική Κίνηση, πήγα να κάνω μια συνεδρία και ήταν τόσο αδύνατον να- Κατάλαβα πόσο πολύ είχα χάσει τον εαυτό μου, που μου πήρε δύο χρόνια να γραφτώ επιτέλους σε μια ομάδα Αυθεντικής Κίνησης.
Είναι ενδιαφέρον, γιατί ενώ ήξερα ότι ήταν κάτι που χρειαζόμουν, έβρισκα κάθε λογής διακιολογίες μέχρι να το πάρω απόφαση. Μπορώ να καταλάβω αυτή τη δυσκολία, και αυτή είναι μια πρόκληση που δημιουργείται επαγγελματικά. Και αυτό γιατί ως Ψυχοθεραπεύτρια δεν μπορώ να σου πω « Έλα και θα περάσεις τέλεια!», γιατί ο καθένας έχει τον δικό του ρυθμό. Αυτή όμως είναι και η ομορφιά της Αυθεντικής Κίνησης, κανείς δεν μπορεί να σε πιέσει να πας με το ζόρι.
Καθαρά επαγγελματικές δυσκολίες τώρα, είναι πως η Αυθεντική Κίνηση δεν είναι τόσο γνωστή, ούτε πιασάρικη σε θέμα marketing και γενικότερα είναι μια μέθοδος που δύσκολα την περιγράφεις με λόγια. Ενώ είναι τόσο απλή στην μορφή της κάθε αυτή, αλλά το να μπορείς να αποδώσεις την εμπειρία με λόγια… Είναι πολύ δύσκολο. Για αυτό και πάντα προσφέρω μια δωρεάν συνεδρία.
6. Αν δεν κάνω λάθος, διοργανώνεις και ένα θέρετρο στην Πάρο με σκοπό την αυτοανακάλυψη; Μίλησε μας λίγο για αυτή την προσπάθεια και σε ποιούς απευθύνεται;
Το ονομάζω Σεμινάριο Θηλυκής Ολότητας, όπου δουλεύουμαι με τα αρχαίτυπα των Ελληνικών Θεοτήτων σε συνδιασμό με την Αυθεντική Κίνηση και τις εκφραστικές τέχνες. Εστιάζουμε στο να έρθουμε σε επαφή με την θηλυκή μας ενέργεια σε όλες τις τις εξωτερικές μορφές που μπορεί να εμφανίζεται και βλέπουμε μέσα από τα αρχέτυπα.
Είναι για γυναίκες που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή ξανά με την θηλυκή τους υπόσταση, την ταυτότητα τους, να συνδεθούν ξανά με το σώμα του ςκαι να ανακαλύψουν αυτά τα διαφορετικά κομμάτια του εαυτού τους. Πέρσι είχα γυναίκες από όλες τις ηλικίες! Και ήταν κάτι που το εκτίμησαν όλες.
Κοίταξε, γενικότερα η μέρα μας ξεκινάει με ένα πολύ light breakfast- Εγώ προσωπικά με το που ξυπνάω πάω στην θάλασσα. Μετά κάνουμε yin yoga, με στόχο να χαλαρώσουμε οπότε δεν έχει σημασία η φυσική κατάσταση. Και ύστερα μπαίνουμε στο 1ο εργαστήρι όπου στην ουσία δουλεύουμε με τον μύθο της κάθε Θεάς. Τον διαβάζουμε και ανάλογα με την Θεά, δουλεύουμε κάποια χαρακτηριστικά της, είτε μέσω της Αυθεντικής Κίνησης, είτε με κολάζ, πυλό ή μουσική. Μετά ακολουθεί το brunch όπου μέχρι το απόγευμα έχουμε ελεύθερο χρόνο να κάνει η κάθε μια ότι θέλει και το απόγευμα έχουμε ακόμη ένα εργαστήρι το οποίο τελειώνει στις 17:30. Από κει και μετά υπάρχει ελεύθερος χρόνος! Κάποια βράδια βγαίνουμε όλες μαζί, πέρσι για παράδειγμα πήγαμε στην Νάουσα και στις Λεύκες. Και μια μέρα πάμε και εκδρομή! Κάνουμε μόνο ένα εργαστήρι το πρωί και μετά πάμε να γνωρίσουμε το νησί. Υπάρχει γενικότερα τόσο ευελιξία όσο και ομαδικότητα.
7. Αν κάποια δεν έχει την δυνατότηα να συμμετάσχει φέτος στο Σεμινάριο Θηλυκής Ολότητας, πώς αλλιώς μπορεί να εξερευνήσει την Αυθεντική Κίνηση ή το ταξίδι στην αυτογνωσία γενικότερα;
Υπάρχουν πολλά βιβλία… Γενικότερα η αυτογνωσία και το self-discovery τι είναι; Έχει να κάνει με το να δίνουμε στιγμές που να αναρωτιόμαστε λίγο για το τι μας συμβαίνει, στιγμές για να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και να αναρωτηθούμε τι μπορεί να προκάλεσε κάποια συμπεριφορά μας. Ή όταν αντιδρούμε σε μια κατάσταση, να κάνουμε ένα βήμα πίσω να καταλάβουμε την κατάσταση. Γιατί εν βρασμό ψυχής που λένε, είναι δύσκολο να ρωτήσουμε τον εαυτό μας εκείνη την στιμή «τι ήταν αυτό που πραγματικά με ενόχλησε;». Γιατί για παράδειγμα πολλές φορές στον θυμό κρύβεται κάποιος φόβος ή κάποια θλίψη.
Journaling! Είναι μια πολύ καλή πρακτική. Το έκανα πάρα πολλά χρόνια, έχω ακόμα όλα μου τα ημερολόγια. Μέχρι που σε κάποιο σημείο σταμάτησα γιατί δεν με βοηθούσε πλέον το να γράφω τόσο, γιατί έκανα πολλά άλλα.
Ανάλογα το που βρισκόμαστε, το να έχουμε κάποιον να αντικατοπτρίσουμε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας και να τα συζητήσουμε, βοηθάει στο να μας καταλάβουμε. Πολλές φορές κάνουμε κάτι αντίστοιχο με τους φίλους μας, απλά ίσως και αυτοί να μην ξέρουν πως να σταθούν απέναντι σε αυτά που λέμε και σε αυτά που συμβαίνουν γιατί έχουν και αυτοί τα δικά τους. Αυτή είναι η διαφορά του επαγγελματία που ξέρει να κάνει αυτή τη δουλειά σωστά ώστε να σε βοηθήσει, γιατί στην ουσία για αυτό πληρώνεται! Για να είναι εκεί για σένα, όχι για να λύσει και εκείνος τα προβλήματα του. (γέλια)
Άλλος τρόπος είναι βιβλία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Βιβλία αυτοβοήθειας, έχω διαβάσει τόσα που δεν ξέρω και ποιό να προτείνω! Οι μύθοι που δουλεύουμε στο Σεμινάριο βασίζονται πάνω σε ένα βιβλίο. Είναι της Shinoda Bollen, Θεότητες σε Κάθε Γυναίκα. Έχει κάνει απίστευτη δουλειά στο να περιγράψει πως τα αρχέτυπα εμφανίζονται στην πραγματική μας ζωή, στην καθημερινότητα μας.
Ο διαλογισμός είναι ένας άλλος τρόπος που βοηθάει. Εγώ όμως δεν τα κατάφερα, γιατί; Γιατί δεν μπορώ να κάτσω ήσυχη. Γενικότερα μην μου λες τι να κάνω- Δεν. (γέλια)
Ή ακόμη μερικές φορές, το απλά να βγούμε χωρίς τα κινητά, να περπατήσουμε, να δούμε την φύση… Να μην ψάχνουμε δηλαδή να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους, αλλά με τον εαυτό μας! Να παρατηρήσουμε τι κάνουμε, πως είμαστε. Αυτός εξάλλου είναι και ο σκοπός της Αυθεντικής Κίνησης, να δώσουμε έναν χώρο – χρόνο να είμαστε μόνες μας με τον εαυτό μας.
Και γενικότερα ό,τι δράσεις μας βοηθούν να επανέλθουμε στον εαυτό μας. Μπορεί αυτό να έχει απλά την μορφή του «Δεν βγαίνω σήμερα γιατί θέλω να κάτσω μέσα με τον εαυτό μου». Όλα ωραία και καλά, ισορροπία θέλει η ζωή. Ή όταν οι γυναίκες έχουμε την περίοδο μας… Αντί να το παλεύουμε και να θέλουμε να τα κάνουμε όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή να κάτσουμε με τον εαυτό μας.
Πρέπει όμως να υπάρχει θέληση, επιθυμία. Γιατί όταν το βάζεις στόχο να μάθεις τον εαυτό σου, να σε καταλάβεις και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, μετά η ζωή σου φέρνει αυτά που χρειάζεσαι. Εγώ όταν έφυγα από Ελλάδα δεν ήξερα που πήγαινα. Το μόνο που ήξερα ήταν ότι ήθελα να βρω την ησυχία μέσα μου, γιατί δεν ήμουν καλά.
8. Δυστηχώς, ακόμη υπάρχουν αρκετές προκαταλήψεις έναντι της Ψυχοθεραπείας. Τι θα συμβούλευες κάποιο άτομο που θέλει να ξεκινήσει κάποια μορφή Ψυχοθεραπείας αλλά ίσως φοβάται ή έχει τους ενδιασμούς του;
Ναι το ξέρω, τις είχα και εγώ. Κάθε γεννιά έχει τους λόγους της, και δυσκολεύεται να καταλάβει πως αλλάζουν τα πράγματα και οι καινούργιες γεννιές. Γιατί κάποτε στα χωριά υπήρχε περισσότερο η κοινότητα. Δεν λέω ότι ήταν όλα ρόδινα! Όσο προχωράμε στις πόλεις, αποξενωνόμαστε πολύ περισσότερο. Και δυστηχώς η ψυχολογία είναι πολύ συνδεδεμένη με αυτό το «είσαι τρελός». Συνήθως πρέπει να φτάσουμε στον πάτο μέχρι να πάμε (σε ψυχολόγο). Και εγώ έφτασα στον δικό μου πάτο για να πάω, και είχα τις ενστάσεις μου όσο μάλιστα σπούζαδα Ψυχολογία. Και τότε ήταν που είπα «Μα καλά είναι δυνατόν; Σπουδάζω ψυχολογία αλλά δεν θα πάω ποτέ σε ψυχολόγο;»
9. Πώς μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση γύρω από αυτό το θέμα;
Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε την ψυχολογία σαν ένα μέσο να λύσουμε κάποιο πρόβλημα, και να την δούμε ως μέρος για προσωπική ανάπτυξη. Σαν κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε την ζωή μας ακόμα καλύτερα. Γιατί δεν είμαστε προβληματικοί… Απλά χρειαζόμαστε καθοδήγηση για να καταλάβουμε πράγματα που δυσκολευόμαστε να δούμε από μόνοι μας. Σαν ένα χέρι βοηθείας για να δούμε το φως πίσω από τα σύννεφα.
Και ύστερα, να σταματήσουμε να γελάμε και να κοροιδεύουμε τον πόνο του άλλου. Πρέπει επιτέλους να γίνουμε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να παραδεχτούμε τους δικούς μας πόνους. Και αυτό είναι κάτι λίγο δύσκολο στην Ελληνική κουλτούρα, γιατί παραπονιόμαστε για τον «πόνο». Ένας διαρκείς διαγωνισμός για το ποιός πέρασε χειρότερα. Αυτή η γκρίνια δεν αναλαμβάνει καν ευθύνη για αυτόν τον πόνο γιατί σε όλα φταίνε άλλοι.
Ας σταματήσουμε τα σχόλια, την ειρωνία και την κριτική. Ας ξεκινήσουμε από εκεί, δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πιο πέρα. Ας κάνουμε αυτό το θέμα λιγότερο αρνητικό.
10. Πριν σε ευχαριστήσω, πες μας που μπορεί να σε βρει κανείς και να επικοινωνήσει μαζί σου αλλά και κάποιο μήνυμα που θες να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας!
Σίγουρα στο Instagram, Facebook και στην επίσημη ιστοσελίδα για το φετινό Σεμινάριο Θηλυκής Ολότητας!
Κάποιο μήνυμα; Ωχ αυτό δεν το σκέφτηκα, είπα θα μου έρθει έμπνευση εκείνη την στιγμή (γέλια)! Και τώρα δεν ξέρω τι να πω… Μου έρχεται να πω ότι αξίζει. Αξίζει αυτό το ταξίδι της αυτογνωσίας, με όλα τα εμπόδια που μπορεί να έχει. Γιατί στην τελική η αγάπη και η περιέργεια για την ζωή βρίσκεται μέσα μας. Οπότε ένα ταξίδι στην αυτογνωσία βοηθάει να συνδεθούμε με τον δικό μας εκφραστικό τρόπο ώστε να ζήσουμε όπως μας αξίζει.
Μπορείτε να διασφαλίσετε την θέση σας στο Σεμινάριο Θηλυκής Ολότητας εδώ.
Βρείτε την maria εδώ: Instagram | Facebook | LinkedIn | YouTube | Website