Η Μπέτυ Μαγρίζου είναι συγγραφέας με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό της.
Κέρδισε το Κρατικό βραβείο για θεατρικό μονόλογο για το έργο” Η προίκα “(2016) στο θέατρο Αλκμήνη με την Στέλλα Παπαδημητρίου σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Έργα της διδάσκονται στην έδρα νεοελληνικής λογοτεχνίας της Πάδοβα.
Έχει γράψει τα μυθιστορήματα “Στην Πολυξένη” (1996), “Ο Νέστορας που Τόρη τον φώναζε αυτή” (1997), “Μοιραία ταύτιση” (2002), “Το βραχιόλι της φωτιάς” (2006), που εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Έχει γράψει επίσης παραμύθια, όπως “Ο πρίγκιπας του πλανήτη Βίκτωρ” και “Βικτωρ ο ταξιδευτής του ουρανού” από τις εκδόσεις Διάπλαση.Το τελευταίο της βιβλίο είναι το «Με τα φτερά της ψυχής»
Η Μπέτυ Μαγρίζου μάς μίλησε στη στήλη των συνεντεύξεων για το νέο της βιβλίο «Με τα φτερά της ψυχής», αλλά και για όλα τις τα βιβλία,τα βιώματά της,την ιστορία του πατέρα της που πάντα θα την εμπνέει και θα την συγκινεί. “Το βραχιόλι της φωτιάς” είναι η ιστορία του πατέρα της που πέρασε πολλά δεινά στο Άουσβιτς και η Μπέτυ Μαγρίζου θεωρεί χρέος της τη διατήρηση της μνήμης αφού ακόμα υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα και φωνές που υμνούν τον ναζισμό. Εμείς από την πλευρά μας, μόνο καλοτάξιδο μπορούμε να ευχηθούμε για το βιβλίο της και να πραγματοποιηθούν όλα της τα όνειρα. Η Μπέτυ Μαγρίζου είναι μια εξαιρετική συγγραφέας μα, πάνω απ’όλα, ένας υπέροχος άνθρωπος. Είναι τυχερή η λογοτεχνία που την έχει στους κόλπους της .
Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Πώς ξεκίνησε για εσάς το όμορφο ταξίδι της συγγραφής;
Μια εσωτερική παρόρμηση πριν από 23 χρόνια με οδήγησε να πάρω ένα τετράδιο και να αρχίσω να γράφω . Σαν να ήμουν από χρόνια έτοιμη μέσα σε ένα μήνα τελείωσα το ‘’Στην Πολυξένη ‘’ που το έστειλα στον Καστανιώτη ο οποίος το εξέδωσε αμεσως και έγινε εκείνη τη χρονιά Μπεστ σελερ πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέα .
«Η προίκα» είναι ένα βραβευμένο έργο σας που κάνει καριέρα και στο θεατρικό σανίδι. Με την αγαπημένη Στέλλα Παπαδημητρίου χρόνια τώρα γεμίζει τις αίθουσες και αγγίζει τους θεατές. Πώς αισθάνεστε;
Η προίκα είναι ένα διήγημα μου που περιλαμβάνεται στο τρίτο μου βιβλίο με τίτλο ‘’Μοιραία ταύτιση ‘’. Όταν το 2000 η Αντιγόνη Βαλακου και ο Πέτρος Φυσσούν απέδωσαν το αναλόγιο μου λεχαιμ – στη ζωή , σε μια τιμητική εκδήλωση για τους Έλληνες επιζήσαντες ομήρους του Ολοκαυτώματος , μου είπαν πως έχω θεατρικότητα στη γραφή μου και μου συνέστησαν να γράψω θέατρο . Τότε πήρα το διήγημα μου «η προίκα» και το έκανα θεατρικό.» Η προίκα» πηρε θεατρικό κρατικό βραβείο και έχει την γνωστή επιτυχημένη πορεία , που με συγκινεί πολύ ! Και δεν σας κρύβω πως ευγνωμονώ τους δυο μεγάλους ηθοποιούς , που πρώτον με τίμησαν με την συγκλονιστική τους απόδοση και δεύτερον με ενθάρρυναν να δοκιμαστώ στην θεατρική γραφή .
Παρόλο που έχουμε κρίση στην Ελλάδα, έχουμε μεγάλη λογοτεχνική παραγωγή. Πού οφείλεται αυτό;
Αν κρίνουμε πως εμείς οι συγγραφείς ευαισθητοποιούμαστε και γράφουμε όταν νοιώθουμε πίεση και συγκλονιζόμαστε από διάφορα γεγονότα , η κρίση εμπνέει και έχουμε πολλούς συγγραφείς που γράφουν . Και οι εκδότες εκδίδουν αλλά από ότι ξέρω πολλοί συγγραφείς αυτοχρηματοδοτούμενα πλέον για να εκδοθούν τα βιβλία τους .
Ποιον συγγραφέα θαυμάζετε;
Πολλούς παλιούς και νέους , Έλληνες και ξένους αλλά θα αναφέρω δυο παλιούς που θα συνιστούσα στους νέους αναγνώστες να τους αναζητήσουν . Τον Θανάση Βαλτινό και Βαγγέλη Κολώνα.
Οι συγγραφείς επηρεάζονται από τον τρόπο που ζούμε , εσείς αναφέρεστε στα βιβλία σας για τους Εβραίους, το Άουσβιτς. Έχετε αυτοβιογραφικά στοιχεία;
Ο πατέρας μου ήταν 17 χρόνο παιδί όταν οδηγήθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Αουσβιτς με την οικογένεια του . Παρόλα τα σοκαριστικά δεινά που πέρασε ήταν τυχερός, επέζησε και γύρισε στην Θεσσαλονίκη . Έκανε οικογένεια και έζησε φυσιολογικά αλλά δεν σταμάτησε να θυμάται . Κι εγώ νοιώθω χρέος μου να περάσω τη μνήμη αυτή παραπέρα . Και το κάνω με την γραφή μου . Σε όλα μου σχεδόν τα βιβλία υπάρχουν αναφορές σε αυτό το θέμα . Ειδικά όμως το βιβλίο μου με τίτλο ‘’Το βραχιόλι της φωτιάς ‘’ είναι αφιερωμένο στην ιστορία της οικογένειας του πατέρα μου . Πριν από χρόνια είχα μια πρόταση από την ΕΡΤ να γίνει τηλεοπτική σειρά αυτό το βιβλίο . Λόγω κόστους των εξωτερικών γυρισμάτων δυστυχώς δεν έγινε . Ελπίζω τώρα που άρχισαν πάλι να αναζητούν σενάρια , κάποτε να το δω να μεταφέρεται στην οθόνη . Κι αυτό το θέλω πιο πολύ για την διατήρηση της μνήμης αφού ακόμα υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα και φωνές που υμνούν τον ναζισμό. Στο βιβλίο αυτό είναι πολύ σημαντικό πως υπάρχει εκτενής αναφορά στην μειονότητα των Ρομα , που υπέστησαν από τους Ναζί κι αυτοί τα πάνδεινα .
«Με τα φτερά της ψυχής»: τι πραγματεύεται το βιβλίο σας;
Είναι μια περιπέτεια που έχει ως ηρωίδα μια 13χρονη που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση , η οποία της δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στην κίνηση . Έχοντας ένα πολύ συγγενικό μου πρόσωπο με αυτό το πρόβλημα ήθελα να αγγίξω το ευαίσθητο θέμα των ΑΝΕΑ και να το κάνω θέμα προβληματισμού . Είναι ένα αντιρατσιστικό βιβλίο και χαίρομαι όταν βλέπω εμπνευσμένους δασκάλους και καθηγητές να το δουλεύουν με τους μαθητες τους . Τι αλλο καλύτερο να επιθυμήσει ένας συγγραφεας !
Έχετε αγαπήσει λίγο περισσότερο κάποιο βιβλίο σας;
Ας πούμε πως το βραχιόλι της φωτιάς είναι λίγο πιο βαθιά στην καρδιά μου .
Τι πρέπει να κάνουμε ως γονείς για να αγαπήσουν τα παιδιά μας το βιβλίο;
Να σας βλέπουν τα παιδιά σας να διαβάζετε. Να υπάρχουν βιβλία στο σπίτι . Να επισκέπτεστε με τα παιδιά σας βιβλιοθήκες , να δουν σαν παιγνίδι τον δανεισμό βιβλίων και να παρακολουθούν τα πολλά και ωραία προγράμματα τους .Και φυσικά από πολύ μικρά να τους διαβάζετε παραμύθια . Και τέλος κάντε λίγη αποχή από τα κινητά και από τον υπολογιστή !
Η μοίρα ορίζει τη ζωή μας;
Υπάρχουν δυο σοφά ρητά :
Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον και το Συν Αθηνά και χείρα κίνει . Πιστεύω και στα δυο και θεωρώ πως ανάλογα με τον χαρακτήρα του ο κάθε άνθρωπος επεμβαίνει και ορίζει την μοίρα του . Ο δυναμικός άνθρωπος δεν θα αφήσει τίποτα στην μοίρα του. Ο αδύναμος θα την δεχτεί στωικά .
Η ιστορία κάνει κύκλους;
Φοβάμαι πως ναι , κι αυτό το βλέπουμε μελετώντας την ιστορία . Πόσο όμως θέλω να προσπαθήσουμε για το αντίθετο ! Γι αυτό και θεωρώ πως δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μελανές σελίδες της ιστορίας και να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη .
Ποιος είναι ο προσωπικός σας φόβος;
Να μην αναγκαστώ ποτέ να χάσω την αξιοπρέπεια μου .
Είστε αισιόδοξη ή απαισιόδοξη;
Πάντα αισιόδοξη !
Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στη λογοτεχνία τι θα συμβουλεύατε όλους όσους γράφουν;
Να συνεχίσουν να γράφουν και να μην απογοητεύονται ποτέ αν δεν βρίσκουν εκδότες να τους εκδίδουν . Πολλοί επώνυμοι συγγραφείς έχουν να πουν ιστορίες απόρριψης από εκδοτικούς οίκους !
Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μπέτυ Μαγρίζου για το φωτογραφικό υλικό.
Βρείτε την κυρία Μπέτυ Μαγρίζου στο facebook