Όταν μιλάς για ψυχεδελικό ροκ στην Ελλάδα σίγουρα θα σου περάσει από το μυαλό το όνομα Naxatras. Μια μπάντα από τη Θεσσαλονίκη που έχει καταφέρει να κερδίσει το κοινό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσφέροντάς μας αξέχαστες live εμφανίσεις και δύο ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές, με μουσικές από μία άλλη διάσταση που σου διεγείρουν τις αισθήσεις μέσα από τα δυναμικά ρυθμικά μοτίβα και τις ονειρικές μελωδίες τους. Εμείς λοιπόν, τους εντοπίσαμε και μιλήσαμε μαζί τους προκείμενου να τους γνωρίσουν και οι τελευταίοι λίγοι που ίσως έμειναν!
Επιμέλεια συνέντευξης: Γεωργία Καμίδου, Κική Παπαδαμιανού
- Πρώτη ερώτηση κι ας μη σταθούμε στα τετριμμένα. Αν μπορούσατε να ξεχωρίσετε μια στιγμή/εμπειρία σημαντική στην πορεία σας, μέσα από την οποία θα σας γνωρίζαμε καλύτερα, ποια θα ήταν αυτή;
Γεια χαρά! Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι το πρώτο μας live στο Μικρόπολις τον πρώτο χρόνο που ήμασταν μπάντα και λεγόμασταν ακόμη Dust. Αφού τελειώσαμε τα κομμάτια που είχαμε προετοιμάσει για το live, ο κόσμος ζητούσε κι άλλο. Οπότε τζαμάραμε! Και από αυτό το εκτενές τζαμ, βγήκε κατά κάποιο τρόπο το ύφος που υιοθετήσαμε στην πορεία και ειδικά στον πρώτο δίσκο. Ήταν μια πολύ έντονη και όμορφη εμπειρία.
- Είστε μια μπάντα που οι συγκυρίες σας έκαναν να έχετε έδρα την Θεσσαλονίκη. Μετά το πέρας των σπουδών σας θα σκεφτόσασταν να δοκιμαστείτε και σε άλλα εδάφη;
Αυτό είναι μια σκέψη που έχει περάσει από το μυαλό μας, αλλά στο παρελθόν. Πλέον έχουμε καταλάβει ότι δεν έχει πλέον τόση σημασία το πού μένεις, η μουσική σκηνή είναι διεθνής και δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν αποκλείουμε τίποτα φυσικά, αλλά προς το παρόν μας αρέσει η Ελλάδα, παρά όλα τα στραβά της έχει κάποια πλεονεκτήματα που δεν έχουν οι άλλες πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, όπως διαπιστώσαμε στο τελευταίο μας τουρ.
- Πόσο προσωπικά έχετε πάρει τον όρο Ψυχεδελική μουσική;
Δεν το σκεφτόμαστε και πολύ βασικά! Απλά παίζουμε ό,τι μας βγαίνει. Αλλά σίγουρα η ψυχεδέλεια είναι μια έννοια που έχει διεισδύσει για τα καλά στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη μουσική που παίζουμε και είναι πολύ ωραίο να δοκιμάζεις νέους τρόπους στη σύνθεση, την εκτέλεση και το οπτικοακουστικό κομμάτι για να παράγεις φυσικά αυτή τη μαγική ουσία της ψυχεδέλειας.
- Έχουμε παρατηρήσει ότι μια αγαπημένη ερώτηση σε συνεντεύξεις που γίνεται σε μπάντες είναι για το είδος μουσικής που αντιπροσωπεύουν. Πείτε μας ανοιχτά λοιπόν πόσο εκνευριστικό μπορεί να γίνει αυτό;
Δεν εκνευριζόμαστε τόσο εύκολα με τέτοια ζητήματα! Τα είδη είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να δώσεις μια πολύ γενική εικόνα της μουσικής που παίζεις και να την προωθήσεις ουσιαστικά. Εμείς ποτέ δεν δεχτήκαμε τον όρο stoner, αλλά ούτε και τον αρνηθήκαμε, γιατί χωρίς αυτόν μπορεί να μην είχαμε τελικά την προβολή που είχαμε, καθώς είναι ένα δημοφιλές είδος εδώ και κάποια χρόνια. Το πρόβλημα αρχίζει όταν υπεραναλύει κανείς κάτι με βάση τις ταμπέλες και εν τέλει όλο αυτό καταλήγει ανούσιο και αστείο.
- Σε τι ψυχολογική φάση βρίσκεστε κατά την διαδικασία σύνθεσης και ποια συναισθήματα είναι αυτά που σας γεννούν την έμπνευση;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ψυχολογική φάση. Γράφουμε μουσική σε φάσεις χαράς, λύπης, έκστασης, ενέργειας, ηρεμίας, ανάλογα τα συναισθήματα που επικρατούν στη συγκεκριμένη στιγμή. Πολλές φορές μπορεί να κάνουμε ακραίο χαβαλέ ενώ δουλεύουμε ένα πολύ σοβαρό κομμάτι ή και το αντίστροφο φυσικά!
- Η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος έχουν επηρεάσει τους μουσικούς σας δρόμους; Κι αν όχι, θα μπορούσαν;
Σίγουρα σε υποσυνείδητο επίπεδο δεχόμαστε επιρροές από τα πάντα, από την τέχνη μέχρι τα βιώματα μας, και όλα παίζουν το ρόλο τους. Σε εμφανές επίπεδο υπάρχουν κάποιες αναφορές σε fantasy και sci-fi λογοτεχνία. Σε ένα δεύτερο επίπεδο μπορείς να πεις ότι κάποιοι σκηνοθέτες όπως ο Kubrick, ο Lynch, o Tarkovsky και ο Jodorwosky έχουν αφήσει το στίγμα τους ιδεολογικά και αυτό εμμέσως επιδρά και στη μουσική.
- Θεωρείτε ότι η τεχνολογία έχει χαλάσει την μαγεία που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στην διάδοση της μουσικής;
Αντιθέτως, η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ τη διάδοση μουσικής. Φυσικά και η υπερβολική πληροφορία μπορεί να σε «χαώσει», αλλά αν το φιλτράρεις σωστά μόνο καλό μπορεί να κάνει. Βέβαια, άλλη μαγεία έχει να πηγαίνεις σε ένα δισκάδικο και να παίρνεις ένα άλμπουμ μόνο με βάση το εξώφυλλο και χωρίς να έχεις ακούσει τίποτα γι’ αυτό. Αλλά κι αυτό μπορείς να το κάνεις στην εποχή μας, δεν στο απαγορεύει κανείς!
- Αν σας ζητούσε κάποιος να επιλέξετε ανάμεσα στους χαρακτηρισμούς μπάντα «σκηνής» και μπάντα «studio», τι θα διαλέγατε και γιατί;
Προσπαθούμε να διατηρούμε μια ισορροπία, και τα δύο έχουν το ρόλο τους και την αξία τους!
- Χαρακτηρίστε με 3 λέξεις, μια από τον καθένα σας, τα live σας!
Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει κάποιος που μας έχει δει live, εμείς μάλλον δε θα είμαστε πολύ αντικειμενικοί!
- Ποια είναι η πιο «ψυχεδελική» γωνιά για εσάς στην Θεσσαλονίκη;
Η Άνω Πόλη μάλλον. Αν την περπατήσεις σε συγκεκριμένες ώρες έχει μερικές πολύ ψυχεδελικές και σουρεαλιστικές ιδιότητες! Αν βρεθείτε εκεί ποτέ, ψάξτε για την οδό «Μαύρης Πέτρας», λένε ότι όποιος πάει εκεί τα μεσάνυχτα εξαφανίζεται…
- Γνωρίζουμε ότι στις αρχές του Δεκέμβρη θα επισκεφτείτε για πρώτη φορά την πόλη των Ιωαννίνων. Λίγο πριν κλείσει το 2016 πού αλλού θα έχουμε την ευκαιρία να σας συναντήσουμε;
Το live στα Γιάννενα θα είναι μέρος ενός τριημέρου που θα περιλαμβάνει live στην Ξάνθη και τη Δράμα. Αυτά είναι μέχρι στιγμής τα τελευταία live που έχουμε κλείσει για το ’16, αν προκύψει κάτι άλλο θα ανακοινωθεί από τη σελίδα μας.
- Και για το τέλος, κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, τι έμεινε από αυτήν; Ποιος ο στόχος των Naxatras για το 2017;
Ήταν μια πολύ ζωντανή και δημιουργική χρονιά, ηχογραφήσαμε και κυκλοφορήσαμε ένα άλμπουμ κι ένα EP, κάναμε 2 μίνι τουρ Ελλάδα κι ένα μεγάλο τουρ Ευρώπη, παίξαμε σε φεστιβάλ όπως το Void, το Lake on Fire και το Defcon και όπως είναι φυσικό είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με όλα αυτά! Στόχος μας τώρα είναι να δουλέψουμε τα καινούργια κομμάτια που έχουν προκύψει και να ηχογραφήσουμε το τρίτο μας άλμπουμ, λογικά την άνοιξη. Επίσης, βασικός στόχος μας για το ’17 είναι να κυκλοφορήσουν επιτέλους τα βινύλια των άλμπουμ μας!
Χρήσιμα links:
Facebook: Naxatras
Bandcamp: Naxatras